Zorghulpmiddelen voor ouderen in huis
In dit artikel vindt u handige informatie over zorghulpmiddelen voor in huis en ook voor onderweg. Via het hoofdmenu kunt u de diverse hulpmiddelen alvast bekijken. In het onderstaande artikel staat allerlei informatie zodat u een beeld krijgt, welke hulpmiddelen er tegenwoordig zoal te koop zijn.
Doordat ouderen tegenwoordig steeds langer thuis blijven wonen, komt er meer aandacht voor het levensloopbestendig maken van woningen. Dankzij aanpassingen aan het huis en het gebruik van zorghulpmiddelen, kan onzekerheid worden voorkomen. Ook kunnen onveilige situaties meer worden voorkomen, bijvoorbeeld doordat valgevaar wordt beperkt. Deze voordelen geven ook de familie een stukje rust. In dit artikel vind je handige tips hoe je een woning geschikt kan maken voor ouderen. Ook worden er voorbeelden gegeven van zorghulpmiddelen voor zelfredzaamheid in huis.
Wie gebruiken met name medische hulpmiddelen?
Hulpmiddelen worden met name gebruikt door ouderen. Deze groep mensen krijgt namelijk vaak te maken met lichamelijk en mentale beperkingen. De medische hulpmiddelen kunnen hierbij onnodig extra ongemak voorkomen. Maar ook mensen die te maken krijgen met een blessure, een ziekte kunnen baat hebben bij zorgmiddelen. Zoals bijvoorbeeld voor Reuma patiënten.
Ook tijdens een periode van revalidatie kunnen hulpmiddelen fijn zijn. Het lichaam zal hierdoor minder worden belast waardoor de revalidatie sneller kan verlopen.
Voorkom valgevaar, mede dankzij drempelhulpen
Met name een val in huis is een belangrijke oorzaak van letsel onder ouderen. Vaak is een botbreuk het resultaat. De volgende aanpassingen kunnen valgevaar voorkomen en zo de woning levensloop bestendig maken.
• haal zaken als losse vloerkleedjes uit de woning
• laat de bewoner gebruik maken van een rollator
• gebruik drempelhulpen om drempels geen obstakels meer te laten zijn
• voorkom teveel spullen zodat er geen spullen in het looppad kan liggen
• zorg voor goede verlichting zodat de bewoner goed alles ziet tijdens het lopen
Een drempel is relatief vaak een oorzaak van een val. Een drempelhulp kan dit probleem gedeeltelijk oplossen. Ook wanneer de bewoner gebruik gaat maken van een rollator kan een drempelhulp binnen of buiten het huis verstandig zijn. Tegenwoordig zijn drempelhulpen in vele soorten en maten te koop. Zowel voor binnen als buiten en van rubber, kunststof of metaal.
Voorbeelden van drempelhulpen kunt u vinden via: drempelhulpen te koop.
Rollators
Eén van de meest bekende zorghulpmiddelen, zijn rollators. Een fijne loophulpmiddelen dat veel ongemak kan voorkomen. Maar wist u dat er ook speciale binnenrollators zijn? Dit zijn extra compacte en lichte rollators voor in huis. Dankzij binnenrollators zal de bewoner minder snel vallen. Ook kan handig iets worden vervoerd. Bijvoorbeeld een bord eten van de keuken naar de woonkamer. De zelfredzaamheid wordt hiermee vergroot.
Voorbeelden van binnenrollators zijn te vinden via: rollators te koop.
Traplift
Door krachtverlies in de benen kan een trap een heel obstakel worden. Om toch gebruik te kunnen maken van de bovenverdieping, kan een traplift een fijne oplossing zijn. Hierdoor kunnen de ruimten op de bovenverdieping toch gebruikt blijven worden, waardoor een eventuele verhuizing niet nodig is.
Een traplift is op vrijwel elke trap mogelijk. Zelfs als de trap één of meerdere bochten bevat. En zelfs een wenteltrap is tegenwoordig geen probleem.
Het kopen van een traplift is een hele investering. Daarom kan er een (gedeeltelijke) vergoeding verkregen worden via de gemeente. Dit kan geregeld worden via de afdeling WMO. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren zoals het inkomen, de totale prijs en wel of geen medische noodzaak.
Meer informatie kan je vinden op onze pagina over trapliften via de volgende link: traplift informatie.
Gebruik hulpmiddelen in het toilet
Door krachtverlies kan opstaan en gaan zitten steeds lastiger worden. Op den duur zullen ouderen hier hulp bij moeten hebben. Echter kan het gebruik van toilethulpmiddelen soms al voldoende zijn om de zelfredzaamheid te behouden. De volgende toilethulpmiddelen voor ouderen kunnen ongemak voorkomen:
Toiletverhoger: door een toiletverhoger van circa 6 tot 10 centimeter, kan het opstaan vanaf een toilet een stuk minder lastig worden. De gebruiker zal hierdoor minder kracht nodig hebben. Hierdoor kan valgevaar worden verminderd.
Toiletverhogers kunnen eenvoudig op vrijwel elke toiletpot worden bevestigd. Dit kan door gebruik te maken van de twee bevestigingsgaten in de toiletpot die normaal gezien wordt gebruikt door de bril en deksel.
Ook kunt u kiezen voor een toiletverhoger met een klemsysteem. Een dergelijke verhoger kan over de standaard toiletbril worden geplaatst. Zo kan het toilet ook eenvoudig zonder verhoger worden gebruikt. Voorbeelden vindt je via: toiletverhogers te koop.
Toiletbeugels
Tijdens het opstaan en gaan zitten zal alle kracht vanuit de benen moeten komen. Om de gebruiker wat te helpen, kan een steunpunt aan de muur fijn zijn. Zo kan de gebruiker ook de armen gebruiken en zo de benen wat ontzien. Hiervoor zijn toilet wandbeugels verkrijgbaar. Een fijn steunpunt dat op de muur of deur kan worden geschroefd. De toilet wandbeugels zijn te koop in verschillende soorten maten. Verschillende voorbeelden kunt u vinden via: toiletbeugels te koop.
Toiletstoelen
Soms wordt het lopen naar het toilet toch te lastig. In dat geval kan een toiletstoel worden gebruikt. Dit is een po dat in een stoel is verwerkt. De toiletstoel kan bijvoorbeeld in de badkamer of slaapkamer worden gezet. Hierdoor ontstaat een toilet vlakbij de gebruiker. Onnodig extra lopen wordt hierdoor voorkomen.
Toiletstoelen zijn te koop in verschillende uitvoeringen. Bijvoorbeeld in hoogte verstelbaar, op wielen of inklapbaar. Voorbeelden zijn te vinden via de volgende link: toiletstoelen te koop.
Naast de bovenstaande toilethulpmiddelen, is het ook verstandig om te zorgen voor een goede, heldere verlichting. Verder zorgt het toiletmatje geregeld voor extra valgevaar. Zodoende kan deze worden weg gehaald.
Douchehulpmiddelen
Ook in de badkamer kan ongemak ontstaan voor ouderen. Zo kan de bewoner vallen doordat de voeten minder worden opgetild. Ook speelt krachtverlies vaak een rol. Het weg halen van de badkamermat kan al een gedeelte van het valgevaar weg nemen. Verder kunnen de onderstaande douchehulpmiddelen handig zijn.
Douchekrukken of douchestoelen
Lang staan kan steeds lastiger worden. Daarom kan het fijn zijn om tijdens het douchen te kunnen zitten. Een douchekruk of douchestoel maakt dit mogelijk. Hierdoor wordt het douchen minder inspannend. Een val kan hierdoor gedeeltelijk worden voorkomen. Ook kan dit voorkomen dat de bewoner het douchen niet meer ziet zitten. Verder blijft de zelfredzaamheid behouden waardoor extra benodigde thuiszorg wordt voorkomen.
Douchekrukken en douchestoelen zijn tegenwoordig te koop in diverse soorten en maten. Vaak zijn de stoelen in hoogte verstelbaar, voorzien van een rugleuning en armleuningen. Ook kan worden gekozen voor een douchezitje aan de muur. Dit neemt wat minder ruimte in.
Voorbeelden van deze fijne zitjes zijn te vinden via: douchekrukken en via de pagina douchestoelen.
Douche rolstoelen
Wanneer de bewoner hulp krijgt bij het douchen, kan een douche rolstoel handig zijn. Dit is vooral bedoeld voor mensen die zeer slecht ter been zijn. Met een douche rolstoel kan de gebruiker bijvoorbeeld vanuit het bed, eenvoudig naar de badkamer worden geduwd en gaan douchen. Overstappen van een gewone rolstoel naar een douchestoel is dankzij de douche rolstoel niet nodig.
Douche wandbeugels
Net als in het toilet, kan ook het opstaan vanaf een douchestoel lastig worden. Een douche wandbeugel kan een oplossing zijn. Ook kunnen de douchebeugels worden gebruikt wanneer de gebruiker nog wel staand kan douchen, maar toch graag even een steuntje heeft. Voorbeelden van dergelijke wandbeugels zijn te vinden via: douchebeugels.
De douche gelijkvloers maken
Een gelijkvloerse douche kan verstandig zijn. Hierdoor kan de gebruiker namelijk minder snel vallen over een opstaande rand. Ook is de vloer van een gelijkvloerse douche vaak minder glad dan een douchebak. Wordt in de toekomst gebruikt gemaakt van een douche rolstoel dan zal een gelijkvloerse douche ook nodig zijn.
Om te voorkomen dat het water naar de rest van de badkamer stroomt, kan een waterkeringsprofiel worden gebruikt. Dit is een rubberen strip dat op de badkamervloer kan worden gelijmd. De grijze of zwarte strip voorkomt dat het water weg stroomt. Echter blijft de douche bereikbaar voor douche rolstoelen doordat de strip laag is en een ronde vorm heeft.
Voorbeelden van deze badkamervloer strips zijn te vinden via: waterkeringsprofiel.
Zorghulpmiddelen voor in de slaapkamer
On het in en uit bed stappen kan steeds lastiger worden door vermindering van kracht. Gelukkig zijn ook hier zorghulpmiddelen voor te koop. Deze zogenaamde bedhulpmiddelen helpen bij gaan liggen, verliggen en opstaan. Voorbeelden van bedhulpmiddelen zijn:
Bedverhogers
Opstaan vanaf een laag bed kan lastig zijn. Het verhogen van het bed is een eenvoudige maat effectieve oplossing. Net als bij toiletverhogers, kunnen bedverhogers dit eenvoudig realiseren. Door onze de poten een verhoger te plaatsen, zal een bedverhoging van 6 tot 15 centimeter kunnen worden bereikt.
De bedverhogers zijn speciaal voor deze functie ontwikkeld en zijn dus stabiel en sterk. Voorbeelden kunt u vinden via de volgende link: bedverhogers te koop.
Bedbeugels
Een steunpunt naast het matras kan ook handig zijn voor gaan liggen, verliggen en opstaan. Een bedbeugel kan dit steunpunt bieden. Deze beugels worden onder het matras geschoven waardoor ze stabiel liggen. Tijdens het liggen is de beugel niet onder het matras te voelen. Een opstaand gedeelte van de beugel, steekt langs de zijkant van het matras omhoog. Hierdoor ontstaat een fijne steunpunt binnen handbereik van de gebruiker.
Voorbeelden zijn te vinden via: bedbeugels te koop.
Bedhulpmiddelen
Naast de beugels kan ook een bedpapegaai of een bedladder een oplossing zijn. Deze bieden een steunpunt boven de gebruiker of voor de gebruiker. Een bedpapegaai is een handvat dat boven de gebruiker aan een frame hangt. Een bedladder is een licht touwladdertje dat op het bed ligt. De gebruiker kan trede per trede zich zelf rechtop trekken dankzij het touwladdertje. Vervolgens kan uit bed worden gestapt.
Meer informatie en voorbeelden vindt u via: bedhulpmiddelen.
Sta op hulpmiddelen
Ook opstaan vanaf een ban of stoel kan steeds lastiger worden. Dankzij een sta op hulpmiddel hoeft de gebruiker minder snel hulp van iemand anders te hebben. Ook wordt meer voorkomen dat iemand valt doordat teveel kracht moest worden gezet tijdens het opstaan.
Diverse voorbeelden van sta op hulpmiddelen zijn te vinden via de volgende link: sta op hulpmiddelen.
Zorg voor structuur in huis
Naast de beschreven zorghulpmiddelen, is het ook verstandig om structuur aan te brengen in huis. Door te zorgen dat er niet teveel spullen in huis liggen, ontstaat meer overzicht. Hierdoor wordt valgevaar verminderd en is de bewoner minder snel iets kwijt. Ook hele vaste plekken voor gebruiksvoorwerpen kunnen helpen tijdens het dagelijks leven. Daarbij kunt u denken aan vaste plekken voor bijvoorbeeld de afstandsbediening, telefoon, sleutels,
Extra tips voor zelfredzaamheid:
• zorg voor heldere verlichting voor een beter zicht
• zorg voor een grote datumklok om verwarring te voorkomen
• zorg voor eenvoudige bediening van de radio en tv om gezelligheid te behouden
• zorg voor een beltoon / deurbelversterker wanneer de bewoner slechthorend is
• zorg voor een alarmknop om de hals of pols om snel te alarmeren. Bijvoorbeeld na een val
• zorg voor een eenvoudige telefoon om sociale contacten te behouden
Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er veel mogelijkheden om een woning levensloopbestendig te maken. Met name dankzij een opgeruimd huis met structuur. Daarnaast spelen hulpmiddelen voor ouderen in huis en onderweg een belangrijke rol. Dankzij de diverse aanpassingen en zorghulpmiddelen kan een woning vrij eenvoudig levensloop bestendig worden gemaakt. Hierdoor hoeven ouderen minder snel te verhuizen, wordt ongemak ervaren en onveilige situaties meer voorkomen. Ook ontstaat er wat meer rust bij familie en andere naasten.
Hopelijk hebben we u een duidelijk beeld kunnen geven over de mogelijkheden van zorghulpmiddelen voor ouderen en mensen met een beperking.