Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat zijn waterpokken?

Wat zijn waterpokken?

De waterpokken is een typische kinderziekte. Het is een zeer besmettelijke ziekte dat kan ontstaan door een virus. De ziekte is algemeen bekend doordat de meeste kinderen er mee te maken krijgen. De ziekte wordt veroorzaakt door het Varicellazoster-virus en zal onder andere blaasjes op de huid veroorzaken. De besmetting door het virus zal ongeveer twee weken voor de eerste symptomen plaats vinden.

Het virus zal na de ziekteperiode, altijd in het lichaam blijven. In de meeste gevallen zal het echter geen symptomen meer veroorzaken. Soms kan het virus echter nog wel gordelroos veroorzaken.

waterpokken symptomen behandelen info

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Vaak zullen de eerste symptomen bestaan uit lichte koorts en hangerigheid. Vervolgens kunnen er na een dag de eerste rode bultjes gaan ontstaan. Vaak zullen deze als eerste ontstaan op de buik en het gezicht. Daarna zullen de bultjes zich verspreiden naar de armen en benen. Vervolgens zullen op de bultjes, blaasjes gaan vormen die zorgen voor jeuk. Na enkele dagen zullen de blaasjes gaan opdrogen waarna het korstjes worden. De symptomen zijn:

• bultjes wat later blaasjes worden
• jeuk
• keelpijn
• koorts
• moeheid

Met name de jeuk zal vervelend zijn voor het kind. De meeste symptomen zullen gemiddeld na circa 10 dagen weer weg zijn. De beschreven klachten zijn niet ernstig. Er kunnen echter ook ernstige symptomen ontstaan zoals uitdroging, longontsteking, infecties en hersenontsteking. Met name bij tieners en volwassenen komt dit in verhouding vaker voor.

Na de periode van ziekte, zal het virus altijd bij u blijven. In een periode met minder weerstand, kan het virus nog gordelroos veroorzaken.

 

Krijgen alleen kinderen waterpokken?

In de meeste gevallen zullen de waterpokken ontstaan tijdens de leeftijd van 1 maand tot zes jaar. 95 % Van de kinderen krijgt de ziekte tijdens deze periode. De ziekte staat hierdoor bekend als kinderziekte. Echter zal de overige 5 % van de mensen, de ziekte op latere leeftijd krijgen. Ook volwassenen kunnen dus de waterpokken krijgen.

Wie loopt extra risico op complicaties?

Afgezien van de gewone symptomen, kunnen er ook ernstige complicaties optreden. Het is goed om te weten, wie er extra risico loopt op dergelijke klachten. De kans op meer ernstige klachten is groter bij de volgende groepen mensen:

• baby’s van een moeder die geen waterpokken heeft gehad
• volwassenen
• mensen met een minder sterk immuunsysteem
• mensen die steroïde medicijnen nemen
• zwangere vrouwen die geen waterpokken hebben gehad

 

Zijn waterpokken besmettelijk?

De waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte. Het virus kan zich snel verspreiden waardoor geregeld meerdere kinderen van dezelfde school of kinderopvang gelijktijdig last krijgen van de ziekte. Bij het ontstaan van de bultjes zal het kind vaak thuis gehouden worden. Echter zal het virus dan al gemiddeld twee tot drie weken aanwezig zijn.

De volgende mensen lopen extra risico op de ziekte:

• mensen die de ziekte nog niet hebben gehad
• mensen die veel in contact komen met kinderen (scholen / kinderopvang)
• mensen die niet zijn ingeënt tegen de ziekte. Wordt nog niet standaard gedaan in Nederland

Het Varicella-zoster-virus is de oorzaak van deze ziekte. Na contact met het virus zal gemiddeld 90 % van de mensen ook daadwerkelijk ziek worden. De besmetting kan gebeuren door contact met de blaasjes. Maar ook door contact met lichaamsvocht. Zoals bijvoorbeeld onbewust gebeurd bij hoesten en niezen van een besmet persoon.

 

Hoe kunnen de Waterpokken worden behandeld?

Behandeling van de ziekte is in de meeste gevallen niet nodig. Na tien dagen zullen de symptomen vaak weer weg zijn. Wanneer de zieke persoon veel jeuk heeft, kan er gebruik gemaakt worden van zinkoxide-lotion wat een koelend effect heeft.
Verder zal er meestal alleen behandeling plaats vinden wanneer er complicaties optreden. Wel zijn de volgende tips handig tijdens de waterpokken:

• Zorg voor schone en korte nagels. Probeer ook te voorkomen dat de patiënt krabt aan de blaasjes. Dit kan namelijk zorgen voor infecties en littekens.

• Meld de ziekte bij de school en/of het kinderdagverblijf

• Douchen is geen probleem

• Bij blaasjes in de mond, kan koud drinken of een waterijsje wat verlichting brengen

jeuk waterpokken mond behandelen info

 

Waterpokken tijdens de zwangerschap

Wanneer u zwanger bent en geen waterpokken heeft gehad, is het belangrijk om de kans op besmetting te verkleinen. Voorkom contact met mensen met de waterpokken of gordelroos. De ziekte oplopen tijdens de zwangerschap kan namelijk zorgen voor ernstige klachten.

Twijfelt u of u toch waterpokken heeft? Ga dan direct naar een arts.

 

Wanneer naar de huisarts met waterpokken?

Behandeling van de klachten is niet echt mogelijk. Wel is er verkoelende zalf verkrijgbaar tegen de jeuk. Het is verstandig om in de volgende gevallen naar de huisarts te gaan:

• wanneer de patiënt weinig drinkt
• wanneer de patiënt veel moet overgeven
• wanneer de patiënt jonger is dan drie maanden
• wanneer de patiënt een andere ademhaling krijgt
• wanneer de patiënt suf wordt
• wanneer de patiënt een grauwe huidskleur krijgt

 

Kan je vaker dan één keer de ziekte krijgen?

Theoretisch gezien kunt u vaker dan één keer last krijgen van de ziekte. Echter gebeurd dat maar zeer zelden. Wel kunt u later nog last krijgen van het virus in de vorm van Gordelroos.

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *