Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat is osteoporose?

Wat is osteoporose?

Osteoporose is de medische benaming voor poreus of zwak bot. De aandoening zorgt er voor dat de botten minder sterk worden waardoor de kans op botbreuken zal toenemen. Osteoporose en botontkalking wordt vaak als hetzelfde gezien. Echter klopt dit niet helemaal. Bij botontkalking zal namelijk de hoeveelheid botweefsel afnemen waardoor de sterkte van het bot ook afneemt. Bij osteoporose zal ook de structuur van het botweefsel zwakker worden.

Wanneer de botsterkte is afgenomen maar niet in een bepaalde mate, dan wordt officieel nog gesproken over osteopenie. In de medische wereld worden vier fasen aangehouden om de mate van de osteoporose (botontkalking) aan te gevende.

In de onderstaande afbeelding ziet u een doorsnede van botweefsel in de vier stadia.

wat is osteoporose behandeling symptomen

 

Hoe is osteoporose of botontkalking te herkennen?

Omdat de aandoening in het lichaam zit en weinig herkenbare symptomen geeft, is het moeilijk te herkennen. Wel kan het herkent worden dankzij een botdichtheidsmeting. Dit wordt soms uitgevoerd in het ziekenhuis na een botbreuk. Met name wanneer de patiënt boven de 55 jaar is.

Ook wanneer u flink korter bent geworden (meer dan 5 centimeter) is een bezoek aan een arts verstandig.

 

Wat zijn de symptomen van osteoporose?

Het voornaamste symptoom bestaat uit zwakker wordend botweefsel. Hierdoor kunnen de volgende symptomen ontstaan:

• verhoogde kans op botbreuken
• verhoogde kans op ingezakte wervels
• indirecte pijn door een botbreuk
• indirecte pijn door haarscheurtjes in het botweefsel

Verder symptomen zullen vaak niet ontstaan. Wel kunnen ingezakte wervels pijnklachten veroorzaken.

 

ingezakte wervels osteoporose botontkalking

 

Wat is de oorzaak van osteoporose?

Vanaf het 35e levensjaar zal het lichaam meer botweefsel gaan afbreken dan aanmaken. Bij veel mensen zorgt dit niet, of pas op hoge leeftijd, voor problemen. De botontkalking kan echter sneller verlopen door verschillende oorzaken. In dat geval kunnen de botter eerder verzwakt raken dan gemiddeld. Ook kan de sterkte van de botten meer afnemen dan gemiddeld. Oorzaken van osteoporose en botontkalking zijn:

Overgang
Na de overgang, zullen er minder vrouwelijke hormonen worden aangemaakt. Deze hormonen zorgen echter dat botontkalking wordt tegen gegaan. Door de afname van het vrouwelijke hormoon hebben vrouwen na de overgang meer kans op osteoporose.

Calcium tekort
Botten bestaat voor een groot gedeelte uit Calcium. Een Calcium tekort kan zodoende zorgen voor minder sterkte. Nuttig daarom voldoende melkproducten.

Vitamine D tekort
Vitamine D zorgt dat Calcium vanuit het bloed wordt opgenomen in de botten. Zonder deze vitamine zal het Calcium dus minder goed worden opgenomen. Met name daglicht is een bron van vitamine D.

Te weinig beweging
Door beweging wordt de aanmaak van botweefsel gestimuleerd. Zorg daarom voor voldoende beweging om (extra) verzwakking van de botten te voorkomen.

Medicijnen en aandoeningen
Ook bepaalde medicijnen en aandoeningen kunnen als bijwerking hebben dat de botstructuur kan veranderen. Hierbij kunt u denken aan ontstekingsremmers en aandoeningen aan de maag end darmen. Heeft u ontstekingsremmers nodig maar ook last van botontkalking? Overleg dit dan met uw arts.

 

Zijn er medicijnen tegen osteoporose?

Er zijn verschillende medicijnen die helpen om de botsterkte te verbeteren. De meeste van deze medicijnen hebben weinig bijwerkingen. Omdat de verzwakking van de botstructuur een langdurig proces is, zullen de medicijnen ook langdurig of zelfs blijvend genomen moeten worden. Uit onderzoek is gebleken dat dankzij de medicijnen, de kans op een botbreuk flink verlaagd wordt.

De behandeling met medicijnen richt zich op het voorkomen van botbreuken. De medicijnen kunnen er niet voor zorgen dat u genezen bent. Is de botdichtheid na de vijf jaar verbeterd tot een bepaalde waarde, dan kan vaak worden gestopt met de medicijnen. Vaak zal dan nog wel extra vitamine D en calcium genomen moeten worden.

 

Is osteoporose erfelijk?

Er kan worden aangenomen dat osteoporose inderdaad erfelijk is. De ziekte komt namelijk in verhouding meer voor bij mensen, waarbij één van de ouders dezelfde aandoening heeft gehad. Daarom is het voorkomen van de aandoening, extra belangrijk wanneer het in de familie voor komt. Zorg daarom voor voldoende Calcium, vitamine D, beweging en vermijd bepaalde soorten medicijnen.

 

Hoe vaak komt osteoporose en botontkalking voor?

Deze aandoening komt veel voor in Nederland. Zo hebben maar liefst ruim een miljoen Nederlanders last van de verzwakking. In verhouding komen de klachten het meest voor bij oudere mensen. Met name bij vrouwen.
Per jaar lopen ongeveer 83.000 mensen een botbreuk op door de verzwakking van de botten. Met name de polsen, heupen en onderarmen blijken kwetsbaar.

 

Heeft roken invloed op osteoporose?

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat roken de structuur van botten kan verzwakken. De rook zorgt er voor dat het lichaam stoffen aanmaakt die het botweefsel vervolgens verzwakken. Roken is slecht voor vele lichaamsonderdelen, maar dus ook voor de botten. Zeker bij ouderen.
Niet alleen uit medisch onderzoek is het verband met roken gebleken. Ook door middel van statistisch onderzoek. Relatief veel mensen met Osteoporose hebben inderdaad gerookt of roken nog steeds.

 

Zorgt osteoperose voor pijn?

De verzwakking van de botten zal niet zorgen voor pijnklachten. Echter kan er wel pijn ontstaan wat indirect door de verzwakking wordt veroorzaakt. Zo kan een bot breken door de botontkalking wat zorgt voor pijnklachten. De pijnklachten zullen weer weg gaan wanneer de breuk is hersteld.

Het kan echter ook gebeuren dat een breuk niet helemaal recht hersteld. Door de standswijziging van het bot kunnen klachten ontstaan zoals pijn. Dit is de tweede wijze waarop indirect pijn kan ontstaan door osteoperose.

Ook een ingezakte wervel door botontkalking kan zorgen voor pijn. Bijvoorbeeld door een veranderende lichaamshouding. Ten slotte kan pijn worden veroorzaakt door haarscheurtjes in het botweefsel.

 

Is Osteoperose en Artrose hetzelfde?

Beide aandoeningen zijn vergelijkbaar. Echter wordt bij Artrose niet het botweefsel aangetast maar kraakbeen. Beide aandoeningen tasten dus weefsel aan maar hebben andere oorzaken, symptomen en behandelingen.

Voor meer informatie over Artrose kunt u terecht op de volgende informatiepagina: wat is Artrose?

 

Heeft u een vraag, tip of opmerking? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *