Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat is Jicht?

Wat is Jicht?

Bij Jicht is er sprake van een irritatie of ontsteking in een gewricht. De ontsteking wordt veroorzaakt door urinezuur kristallen. Het urinezuur zal onder bepaalde waarden kunnen oplossen in het bloed en daardoor geen problemen veroorzaken. Wanneer een te hoge waarde urinezuur in het bloed komt, zullen zich kristallen kunnen gaan vormen. In relatief koude lichaamsdelen zoals voeten en handen gebeurd dit extra makkelijk.   jicht symptomen info

De kristallen kunnen het kraakbeen, bot of een gewrichtskapsel tijdelijk gaan aantasten. Hierdoor kan een irritatie of ontsteking in het gewricht ontstaan. Bij deze oorzaak wordt er over Jicht gesproken.

Bij een irritatie zal er pijn en een stijf gevoel kunnen ontstaan. Bij een ontsteking kan het gewricht ook warm aanvoelen, rood worden en wat opzwellen worden.

 

Hoe wordt Jicht veroorzaakt?

Jicht wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen. Gemiddeld krijgt 10 % van de mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed, ook daadwerkelijk aan aanval van Jicht klachten. De oorzaak van een verhoogd urinezuurgehalte is vaak niet precies te achterhalen. Wel is het bekend dat de volgende oorzaken kunnen zorgen voor een verhoogde urinezuurwaarde:

• medicijnen zoals plastabletten
• alcohol
• overgewicht
• stress
• kanker
• chemotherapie
• Psoriasis
• verminderde nierfunctie

Verder komt Jicht in verhouding vaak voor bij de onderstaande groepen en klachten:

• in veel gevallen ontstaan de klachten bij mannen op middelmatige leeftijd
• in 50 % van de gevallen is ook sprake van een hoge bloeddruk
• in 30 % van de gevallen is ook sprake van hart- en vaatziekten
• in 20 % van de gevallen is ook sprake van minder goed werkende nieren

 

Wat zijn de symptomen van Jicht?

Jicht staat met name bekend om de zogenaamde Jicht aanvallen. Dit zijn acute aanvallen een flinke ontsteking in een gewricht. De symptomen hierbij zijn: pijn, een zwelling, rode huid en stijf gevoel. Vaak zullen de klachten ontstaan in de grote teen. Maar ook de hiel, knie, vinger en pols zijn veel getroffen gebieden.

Vaak zullen de klachten binnen enkele uren opkomen. Doordat de lichaamstemperatuur ’s nachts lager ligt dan overdag, zullen de kristallen ’s nachts makkelijker kunnen ontstaan. Hierdoor zullen de klachten ook vaak ’s nachts merkbaar worden.

• pijn
• zwelling
• rode huid
• warm
• stijf gevoel

Opvallend is, dat in gemiddeld maar liefst 60 % van de gevallen, in hetzelfde jaar wederom een Jicht-aanval ontstaat.

wat is jicht oorzaken behandelen

Hoe is Jicht te behandelen?

Met name medicijnen worden gebruikt om de klachten te behandelen. De medicijnen zullen de ontsteking tegen gaan en ook proberen te voorkomen. Ook zal het urinezuurgehalte verlaagd worden door de medicijnen. Voor chronische Jicht zullen andere medicijnen voorgeschreven worden.

Heeft u vaker dan drie keer last gehad van de klachten? Dan wordt geadviseerd om een bezoek te brengen aan een Reumatoloog.

Naast de medicijnen, wordt geadviseerd om het gewricht niet teveel te belasten. In geval van de knie of voet, kunnen bijvoorbeeld loopkrukken worden gebruikt. Voorbeelden vindt u hieronder.

Hoe is Jicht te voorkomen?

Een verhoogd urinezuurgehalte is de oorzaak van Jicht. Dit wordt weer veroorzaakt door een verminderde stofwisseling. Indirect kan Jicht dus worden voorkomen door te zorgen voor een goede stofwisseling. Zodoende kan voeding belangrijk zijn, waardoor vaak een dieet geadviseerd kan worden. Een dieet klinkt als weinig eten om af te vallen. Echter gaat het bij een goed dieet puur om het nuttigen van de juiste voedingsmiddelen. Niet om de hoeveelheid. De volgende voedingsmiddelen hebben invloed op Jicht:

Drink voldoende
Drink voldoende gezonde soorten vocht. 2 Liter per dag wordt geadviseerd. Dankzij het vocht zal het urinezuur beter door het lichaam kunnen stromen en zo kunnen worden afgevoerd. Drankjes met suiker zoals frisdrank worden afgeraden.

Beperk cafeïne
Uit verschillende onderzoeken is een verband gebleken tussen cafeïne en het ontstaan van Jicht. Daarom wordt geadviseerd om de hoeveelheid cafeïne te beperken. Koffie kan juist bijdragen aan het herstel. cafeïne vrije koffie is daarom een mooie combinatie.

Beperk alcohol
In alcohol zit de stof Purine. Deze stof kan de waarde urinezuur ook verhogen. Daarnaast bevat alcoholische drankjes vaak veel calorieën wat weer de kans op overgewicht verhoogd. Rode wijn bevat weinig tot geen Purine.

Overgewicht
Het hebben van overgewicht zal de hoeveelheid urinezuur verhogen. Zorg daarom voor een gezond gewicht door voldoende beweging en een gezonde leefstijl. Dit kan tevens vele andere klachten voorkomen.

Kalium
Eet voeding dat veel Kalium bevat. Het Kalium zorgt voor een versnelde afvoer en afbraak van het urinezuur. Voedingsmiddelen met Kalium zijn bijvoorbeeld gekookte spinazie, gedroogde perziken en gebakken aardappelen met schil.

Complexe koolhydraten
Net als Kalium zorgen ook de zogenaamde complexe koolhydraten voor minder kans op Jicht. Je vindt deze vorm van koolhydraten in volkorenpaste, bruin brood, groenten en fruit.

Kersen en vitamine C
Andere voedingsmiddelen die bijdragen zijn kersen en producten met vitamine C. Probeer ook dit structureel meer te nuttigen.

Is Jicht gevaarlijk?

Meestal zal de Jicht twee tot zeven weken aanhouden. In dat geval zal het niet gevaarlijk zijn. Is er echter sprake van een langdurige verhoogde waarde urinezuur, dan kunnen er ernstigere klachten ontstaan. Er kan namelijk een beschadiging van gewrichten ontstaan. Daarnaast kunnen zich zogenaamde Tofi gaan vormen.

Tofi zijn harde afzettingen van urinezuur die zelfs door de huid zichtbaar worden. Tofi ontstaan het meeste op in de ellebogen, vingers, tenen en zelfs op de oorschelp. Wanneer een Tofus (Jichtknobbel) kapot gaat, zal er een krijtachtige substantie uit komen. Na langere tijd kunnen zich ook nierstenen gaan vormen. Verder zal de kans op hart en vaatziekten groter zijn door de Jicht. Wat hier de oorzaak van is, is momenteel nog niet bekend. Om een verergering van de klachten te voorkomen, is het verstandig tijdig een arts te bezoeken. Bijvoorbeeld wanneer de Jicht na een ruime week nog niet hersteld is.

Jicht in de knie

Ook de knie is een gewricht waar Jicht in verhouding veel optreedt. De volgende symptomen kunnen optreden: flinke pijn, minder bewegelijkheid, een warm gevoel rond de knie, vocht in de knie (zwelling) en jeuk. Soms kunt u ook misselijk worden en koorts krijgen. De pijn zal vaak zo heftig zijn dat lopen nauwelijks meer mogelijk is. In dat geval kunnen loopkrukken uitkomst bieden. Dankzij de elleboogkrukken kunt u namelijk wel blijven bewegen. Voorbeelden van dergelijke krukken vindt u via de volgende pagina: loopkrukken.

Geadviseerd wordt om de knie niet meer te belasten. Ook daarom zijn loopkrukken verstandig. Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden genomen. Ook af en toe een natte doek op de knie leggen, kan zorgen voor wat minder pijn. Ondanks de pijn is het wel verstandig om de knie geregeld wat voorzichtig te buigen en strekken. Dit om te voorkomen dat de knie wat stijf zal gaan worden. Ook is dit goed voor de doorbloeding.

Wanneer de klachten grotendeels weg zijn, kan weer rustig aan worden begonnen met lopen. Sporten is pas weer mogelijk nadat alle klachten weg zijn. Jicht in de knie voorkomen is eigenlijk niet mogelijk. Wel kan de kans worden verlaagd door de waarde urinezuur in het bloed, niet te hoog te laten worden. Dit kan door middel van medicijnen en een goede voeding.

Is Jicht erfelijk?

In 30 % van de gevallen komt de aandoening binnen de familie voor. Daarnaast is uit onderzoeken gebleken dat drie typen genen kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze klachten. Er kan dus min of meer worden gesteld dat Jicht inderdaad erfelijk is. Echter spelen er meer factoren een rol bij het ontstaan. Bijvoorbeeld het voedingspatroon en wel of geen overgewicht.

Komt Jicht veel voor?

De laatste 30 jaar komt Jicht steeds meer voor. Waarschijnlijk is dit te danken aan het verhoogde gebruik van plastabletten en de grotere hoeveelheid mensen met overgewicht. Met name mannen krijgen er mee te maken. Zelfs twee keer zoveel als bij vrouwen. Vaak ontstaan de klachten op latere leeftijd. Meestal na het 40e levensjaar. In de meeste gevallen zullen de klachten ook weer terug keren. Meestal zelfs al binnen een jaar. Heeft u meer dan drie Jicht aanvallen gehad? Dan wordt een bezoek aan een Reumatoloog geadviseerd.

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

 

 

3 Reacties

 1. Geachte,

  Mijn vader heeft al jaren last van jicht maar de laatste 6 weken last van jicht aanvallen. De huisarts hebben tot nu toe alleen medicijnen voorgeschreven. Is het niet nodig om een bezoek naar de ziekenhuis te brengen? De huisarts heeft tot nu toe geen verwijzing gegeven.

  Heeft u zelf ook tips wat voor middelen kunnen helpen? Zoals drankjes, fruit of echt voeding?

  Antwoord
 2. Wanneer er vaker dan drie keer Jicht-klachten zijn ontstaan, wordt geadviseerd om naar de Reumatoloog te gaan. Zeker wanneer het gewricht warm en/of ontstoken aanvoelt. Ook wanneer er sprake is van koorts of plotselinge hevige pijn is een onderzoek door een arts van belang. Er kan namelijk sprake zijn van een infectie. Daarnaast kan onbehandelde jicht voor extra klachten zorgen.

  Tijdens de klachten kan het verstandig zijn om het gewricht minder te belasten. Tijdens de slaap het gewricht omhoog houden, kan ook wat verlichting brengen. Net als enkele keren per dag even tien minuten koelen.

  Antwoord
 3. Lieve mensen met jicht,

  Er is maar één middel wat direct helpt bij jicht en dat is appel cider azijn. Meng een kopje water met een kopje appel cider azijn. Maak vervolgens een keukendoekje nat in de oplossing en laat het minstens een half uur tot een uur op de jicht plek liggen. Drenk het doekje elke 10 minuten opnieuw in de oplossing. Herhaal dit 3 keer daags en drink er ook een oplossing van. Bijvoorbeeld een half theelepeltje appel cider azijn in een glas water. Je kan er ook citroensap bij doen. Je bent in twee dagen van je jicht af. Deze manier is (bij mij) zonder bijwerkingen en puur natuur. Met vriendelijke groet, Jeff

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *