Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat is een whiplash?

Wat is een whiplash?

Een whiplash wordt veroorzaakt door onverwachte grote krachten op de nek. Door de plotselinge druk- en trekkrachten, kunnen structuren in de nek beschadigd raken. Officieel staat de naam whiplash voor zweepslag. Bij een zweepslag gaat het om een spierbeschadiging. Dat is bij een whiplash niet altijd het geval. Ook pezen of zelfs bot kan beschadigd zijn.

whiplash nek hernia behandeling info

In relatief veel gevallen wordt de beschadiging niet gevonden. Een beschadiging van bot (nekwervels) zal zichtbaar worden op een MRI-scan. Andere soorten beschadigingen zullen minder makkelijk te vinden zijn. Desondanks kan de patiënt nog wel jaren klachten houden.

Beschadigingen kunnen ontstaan aan nekwervels, ruggenmerg, spieren, kapsels, spierbanden en zenuwen. Bij een gedeelte van de gevallen zal er echter geen schade zijn aan deze onderdelen. Waar de klachten dan wel vandaan komen is vaak niet bekend. Waarschijnlijk is een acute overbelasting de oorzaak en daardoor de onderdelen in de nek tijdelijk ontregeld.

 

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Dit type blessure kan veel verschillende symptomen veroorzaken. Niet alleen tijdens de eerste dagen, maar soms pas maanden of jaren later. Opvallend is dat de klachten ook vaak in andere van het lichaam optreden. Bijvoorbeeld in de rug en schouders. De voornaamste symptomen van een whiplash zijn:

• nekpijn
• hoofdpijn
• duizeligheid
• vermoeid gevoel
• rugpijn
• schouderklachten
• minder bewegingsvrijheid in de nek

 

Wat zijn oorzaken van een whiplash?

Deze blessure is vooral bekend van auto-ongevallen. Met name wanneer de auto vanaf de achterkant of zijkant wordt geraakt. Hierbij zal het hoofd zeer snel naar voren en achteren bewegen. Of naar beide zijkanten. Door de plotselinge grote krachten kan weefsel beschadigd raken. Maar niet alleen auto-ongelukken zijn een bekende oorzaak. Ook de volgende activiteiten zijn bekende oorzaken van een whiplash:

• ski-ongeluk
• val
• koppen van een bal
• botsauto’s
• karten
• trampoline springen
• duik in ondiep water

 

Hoe kan ik een whiplash voorkomen?

Uiteraard kunnen klachten worden voorkomen door een ongeluk te voorkomen. Echter kan de juiste houding tijdens een ongeluk, ook klachten voorkomen. Zo is het vlak voor een kop-staart botsing verstandig om de nek recht en aangespannen te houden. Hierdoor kan de klap samen als één geheel met het lichaam worden opgevangen. Wanneer u de nek juist zal ontspannen, zal deze de bekende zweepslag beweging maken.
Of ter wel, het hoofd zal naar voren en achter klappen door de ontspannen nek. Door de nekspieren nog net te kunnen aanspannen voor de klap, zal de zwiepende beweging gedeeltelijk kunnen worden voorkomen.

 

wat is een whiplash symptomen

 

Hoe is een whiplash te behandelen?

Geadviseerd wordt om gedurende de eerste dagen na het oplopen van de whiplash, de nek wel te blijven bewegen. Geadviseerd wordt om meerdere keren per dag, rustig het hoofd alle kanten op te bewegen. Doe dit tot het punt dat pijn wordt gevoeld. Dankzij de bewegingen zal de nek niet verkrampen en blijft een goede bloedcirculatie op gang.
Ook kunt u tijdens de eerste dagen pijnstillers nemen. Probeer dit na enkele dagen weer af te bouwen. Ook is het verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan voor gericht advies.

Tijdens de eerste dagen kan het dragen van een nekkraag fijn zijn. Een langere tijd een nekkraag dragen wordt echter afgeraden.

Het type behandeling is afhankelijk van de klachten. Wanneer de spieren zijn verkrampt, zullen deze eerst los gemaakt worden door middel van fysiotherapie, warmte, pijnstillers en spierontspanners. Wanneer de spieren weer “los” zijn, wordt de behandeling vaak voortgezet met fysiotherapie.

Tips voor de eerste drie weken:

• vermijd zware belasting op de nek. Zoals lang auto rijden of computeren
• wissel geregeld van houding
• zorg dat het hoofd in een rechte houding blijft
• blijf actief maar vermijd zware inspanning en zorg voor extra veel pauzes
• blijf de nek bewegen in alle richtingen. Doe het hoofd rustig opzij, naar voren en naar achteren tot het moment dat u pijn begint te voelen

 

Wanneer naar de dokter met een whiplash?

Wanneer u nekpijn heeft nadat de nek een flinke klap te verduren heeft gehad, is een bezoek aan een arts verstandig. Het is namelijk van belang om zo snel mogelijk met de behandeling te starten. Ook wanneer er pas een paar dagen na de klap klachten ontstaan, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Via de huisarts kan uiteindelijk worden gekeken of er weefsel is dat beschadigd is. Bent u door de klap bewusteloos geweest? Dan is een bezoek aan een ziekenhuis verstandig. Ook na een harde klap op het hoofd, is direct naar een ziekenhuis gaan verstandig. Zelf gaan rijden wordt afgeraden.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Met name een MRI-scan kan meer informatie geven over eventuele beschadigingen. Echter zal in relatief veel gevallen geen zichtbare schade zijn, maar wel klachten. Met de huidige medische techniek, zijn eventuele beschadigingen nog moeilijk zichtbaar te krijgen. Vaak wordt de diagnose daarom gesteld aan de hand van de beschrijving van de klap.

 

Wat is de hersteltijd van een whiplash?

Hoe lang de klachten zullen duren zal nogal per persoon verschillen. Soms duren de klachten enkele weken en zullen deze vervolgens ook niet meer terug keren. Het kan echter ook gebeuren dat de klachten nog jaren zullen aanhouden.

De eerste drie weken zijn vaak cruciaal. De klachten die na deze drie weken niet hersteld zijn, zullen vaak nog langere aanwezig zijn. Na deze drie weken heeft circa 35 % van de patiënten nog steeds klachten. Na drie maanden zal circa 20 % hier van wel volledig herstelt zijn. De overige 15 % zal zelfs na een half jaar nog klachten hebben.

 

Heeft u een vraag, opmerking of tip? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

1 Reactie

  1. Mijn ervaring is dat het ook wel eens langer kan duren. Een collega van mij had er een opgelopen doordat ze een verkeerd geopend klapraam tegen haar hoofd kreeg. Een dom ongeval, maar ze heeft er maanden voor bij de fysiotherapeut gelopen en pijnstillers geslikt.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *