Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat is een buikwandbreuk?

Wat is een buikwandbreuk?

U vindt hier handige informatie over buikwandbreuken (hernia abdominalis). Overzichtelijk verdeeld als antwoorden op de meest gestelde vragen.

 

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: buikwandbreuknavelbreukliesbreuk

Hoe ontstaat een buikwandbreuk?

De buikwand zorgt er voor dat de buikinhoud wordt beschermd en in de buikholte blijft. Soms kan er echter een zwakke plek ontstaan in de buikwand. In deze zwakke plek kan een opening ofwel breuk ontstaan. Dit wordt een buikwandbreuk genoemd. Door de breuk kunnen er klachten en soms een uitstulping ontstaan.

Een navelbreuk en een liesbreuk zijn vergelijkbaar. Alleen zullen dergelijke breuken zich puur rond de navel en lies vormen. Een buikwandbreuk wordt ook een buikhernia of Hernia Abdominalis genoemd.

 

buikwandbreuk

Hoe is een buikwandbreuk te herkennen?

Een buikwandbreuk (buikbreuk) is met name te herkennen aan een zichtbare uitstulping. Deze ontstaat doordat een stukje darm door de buikbreuk naar buiten wordt gedrukt. Echter kan de uitstulping wel aanwezig zijn, maar niet zichtbaar. Bijvoorbeeld wanneer er veel buikvet is rond de breuk.

Naast een uitstulping kan de buikbreuk ook klachten veroorzaken als pijn, een stekend gevoel of een brandend gevoel.

Wat zijn de oorzaken van een buikwandbreuk?

Vaak zijn dezelfde oorzaken te herkennen bij een buikbreuk. Het gaat hierbij om situaties waarbij extra druk op de buikwand ontstaat. Daarom is de oorzaak vaak terug te leiden naar één van de onderstaande situaties:

 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Zwaar lichamelijk werk (tillen)
 • Veel hoesten
 • Veel persen (obstipatie)

Ten slotte kan een buikbreuk ook aangeboren zijn. Vaak zal dit type breuk al op jongere leeftijd ontdekt worden.

 

buikwandbreuk uitleg info

Hoe een buikwandbreuk behandelen?

Wanneer er geen of weinig klachten zijn, is een buikbreukoperatie vaak niet nodig. Is dit wel het geval of raakt de darm bekneld, dan zal een operatie de oplossing zijn. In dat geval zal de breuk met hechtingen worden dicht gemaakt. Gaat het om een grotere buikbreuk, dan kan het nodig zijn dat aan de binnenzijde de breuk wordt versterkt met een kunststof matje.

Is er sprake van een lichtere breuk, dan kan een buikwandbreukband een fijne oplossing zijn. Maar ook bij zwaardere breuken gedurende periode voor en na de operatie.
Een buikbreukband is een buikband dat is voorzien van een pelotte. Dit is een drukkussentje dat wordt geplaatst op de breuk. Een buikwandbreukband biedt de volgende voordelen:

 • Pijnvermindering
 • Verbeterde doorbloeding voor een sneller herstel
 • Een uitstulping wordt tegen gegaan
 • Werkzaamheden zijn weer beter mogelijk

 

Buikwandbreuk band
Buikwandbreuk band

Buikwandbreuk band

De buikwandbreuk band kan u helpen bij een buikbreuk, littekenbreuk of navelbreuk. De buikbreukband behandeld pijnklachten, verminderd een uitstulping en verbeterd de doorbloeding. De buikbreuk zal hierdoor sneller kunnen herstellen.…
4.40 out of 5
 68,00

 

Wanneer is een operatie nodig?

Wanneer er een uitstulping is dat bestaat uit een stukje darm, kan een operatie nodig zijn. Een beknelde darm kan namelijk gevaarlijk zijn. Soms kan ook voor een operatie gekozen worden wanneer de patiënt aangeeft dat de klachten echt belemmerend zijn. Soms is een operatie uit cosmetisch oogpunt ook mogelijk. De breuk en uitstulping zullen vervolgens niet meer zichtbaar zijn.

Tijdens de operatie zal de breuk worden dicht gemaakt. Soms wordt de breuk aan de binnenzijde verstevigt met een stukje kunststof, ook wel een matje genoemd. De operatie kan gebeuren via een snede in de buikwand of door middel van een kijkoperatie (meerdere kleine sneetjes). Zoals bij de meeste operaties bestaat er een kans op complicaties. Hierbij kunt u denken aan een bloeding, wondinfectie, Trombose of een longontsteking.

 

Is een buikbreuk gevaarlijk?

In veel gevallen is een buikbreuk niet gevaarlijk. De klachten kunnen behandeld worden met pijnstillers en/of een buikwand breukband. Wanneer een stukje darm naar buiten komt, kan de breuk echter wel gevaarlijk zijn. De darm kan namelijk bekneld raken waardoor doorstroming niet meer mogelijk is. In dat geval is een operatie snel nodig.

buikwandbreuk behandeling

Hoe kan een buikbreuk worden voorkomen?

Bepaalde factoren vergroten de kans op een buikbreuk. Daarom wordt geadviseerd om druk op de buikwand zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door middel van de volgende manieren:

 • Voorkom hoesten (stop bijvoorbeeld met roken)
 • Voorkom persen (bijvoorbeeld door obstipatie)
 • Voorkom veelvuldig zwaar tillen
 • Voorkom overgewicht

Kan een buikbreuk ontstaan door sporten?

Er zijn sporten waarbij de druk in de buikholte verhoogd zal worden. Het gaat hierbij om sporten waarbij veel kracht gezet moet worden. Een verhoogde druk in de buikholte is één van de oorzaken van een buikbreuk. Indirect kan sporten dus de oorzaak zijn van een breuk. U kunt hierbij denken aan sporten zoals krachttraining, judo of rugby.

 

Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hier onder.

4 Reacties

 1. Ik heb vorig jaar een matje gekregen en heb nu weer zo.n heftige pijnen en uitstulping . Slaap niet van de pijn .wacht op een maagonderzoek. Maar is het weer een bbandbreuk.? Ben naar de huisarts geweest en heb in overleg met Mel zwaardere maagzuurremmers gekregen . Moet ik nu sneller naar de Mel arts gaan ?

  Antwoord
  • De symptomen lijken inderdaad op een buikbreuk. Met name de uitstulping duidt hier op. Indien u heftige pijnen heeft, wordt inderdaad een bezoek aan een arts geadviseerd.

   Antwoord
 2. hoi,

  ik heb een buikwandbreuk na een grote ingreep in buik, heb een snede over heel de breedte van mijn buik en links is het feller opgezwollen als rechts en voelt hard aan, die kant doet ook steeds pijn, wanneer ik lig, is het nauwelijks zichtbaar en als ik dan rechtkom dan zie je duidelijke uitstulping.

  moet ik mij zorgen maken ?

  Ik hoor het graag

  gr en alvast bedankt
  kristine

  Antwoord
  • Bij een grotere uitstulping kan dit duiden op een stukje darm dat naar buiten wordt gedrukt. De darm kan daardoor soms bekneld raken. Zodoende wordt bij een grotere uitstulping geadviseerd om weer naar een arts te gaan. Bij een kleine uitstulping kan een buikbreukband worden gedragen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *