Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat is een buikwandbreuk?

Wat is een buikwandbreuk?

U vindt hier handige informatie over buikwandbreuken (hernia abdominalis). Overzichtelijk verdeeld als antwoorden op de meest gestelde vragen.

 

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: buikwandbreuknavelbreukliesbreuk

Hoe ontstaat een buikwandbreuk?

De buikwand zorgt er voor dat de buikinhoud wordt beschermd en in de buikholte blijft. Soms kan er echter een zwakke plek ontstaan in de buikwand. In deze zwakke plek kan een opening ofwel breuk ontstaan. Dit wordt een buikwandbreuk genoemd. Door de breuk kunnen er klachten en soms een uitstulping ontstaan.

Een navelbreuk en een liesbreuk zijn vergelijkbaar. Alleen zullen dergelijke breuken zich puur rond de navel en lies vormen. Een buikwandbreuk wordt ook een buikhernia of Hernia Abdominalis genoemd.

 

buikwandbreuk

Hoe is een buikwandbreuk te herkennen?

Een buikwandbreuk (buikbreuk) is met name te herkennen aan een zichtbare uitstulping. Deze ontstaat doordat een stukje darm door de buikbreuk naar buiten wordt gedrukt. Echter kan de uitstulping wel aanwezig zijn, maar niet zichtbaar. Bijvoorbeeld wanneer er veel buikvet is rond de breuk.

Naast een uitstulping kan de buikbreuk ook klachten veroorzaken als pijn, een stekend gevoel of een brandend gevoel.

Wat zijn de oorzaken van een buikwandbreuk?

Vaak zijn dezelfde oorzaken te herkennen bij een buikbreuk. Het gaat hierbij om situaties waarbij extra druk op de buikwand ontstaat. Daarom is de oorzaak vaak terug te leiden naar één van de onderstaande situaties:

 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Zwaar lichamelijk werk (tillen)
 • Veel hoesten
 • Veel persen (obstipatie)

Ten slotte kan een buikbreuk ook aangeboren zijn. Vaak zal dit type breuk al op jongere leeftijd ontdekt worden.

 

buikwandbreuk uitleg info

Hoe een buikwandbreuk behandelen?

Wanneer er geen of weinig klachten zijn, is een buikbreukoperatie vaak niet nodig. Is dit wel het geval of raakt de darm bekneld, dan zal een operatie de oplossing zijn. In dat geval zal de breuk met hechtingen worden dicht gemaakt. Gaat het om een grotere buikbreuk, dan kan het nodig zijn dat aan de binnenzijde de breuk wordt versterkt met een kunststof matje.

Is er sprake van een lichtere breuk, dan kan een buikwandbreukband een fijne oplossing zijn. Maar ook bij zwaardere breuken gedurende periode voor en na de operatie.
Een buikbreukband is een buikband dat is voorzien van een pelotte. Dit is een drukkussentje dat wordt geplaatst op de breuk. Een buikwandbreukband biedt de volgende voordelen:

 • Pijnvermindering
 • Verbeterde doorbloeding voor een sneller herstel
 • Een uitstulping wordt tegen gegaan
 • Werkzaamheden zijn weer beter mogelijk

 

Buikwandbreuk band
Buikwandbreuk band

Buikwandbreuk band

De buikwandbreuk band kan u helpen bij een buikbreuk, littekenbreuk of navelbreuk. De buikbreukband behandeld pijnklachten, verminderd een uitstulping en verbeterd de doorbloeding. De buikbreuk zal hierdoor sneller kunnen herstellen.…
4.40 out of 5
 68,00

 

Wanneer is een operatie nodig?

Wanneer er een uitstulping is dat bestaat uit een stukje darm, kan een operatie nodig zijn. Een beknelde darm kan namelijk gevaarlijk zijn. Soms kan ook voor een operatie gekozen worden wanneer de patiënt aangeeft dat de klachten echt belemmerend zijn. Soms is een operatie uit cosmetisch oogpunt ook mogelijk. De breuk en uitstulping zullen vervolgens niet meer zichtbaar zijn.

Tijdens de operatie zal de breuk worden dicht gemaakt. Soms wordt de breuk aan de binnenzijde verstevigt met een stukje kunststof, ook wel een matje genoemd. De operatie kan gebeuren via een snede in de buikwand of door middel van een kijkoperatie (meerdere kleine sneetjes). Zoals bij de meeste operaties bestaat er een kans op complicaties. Hierbij kunt u denken aan een bloeding, wondinfectie, Trombose of een longontsteking.

 

Is een buikbreuk gevaarlijk?

In veel gevallen is een buikbreuk niet gevaarlijk. De klachten kunnen behandeld worden met pijnstillers en/of een buikwand breukband. Wanneer een stukje darm naar buiten komt, kan de breuk echter wel gevaarlijk zijn. De darm kan namelijk bekneld raken waardoor doorstroming niet meer mogelijk is. In dat geval is een operatie snel nodig.

buikwandbreuk behandeling

Hoe kan een buikbreuk worden voorkomen?

Bepaalde factoren vergroten de kans op een buikbreuk. Daarom wordt geadviseerd om druk op de buikwand zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door middel van de volgende manieren:

 • Voorkom hoesten (stop bijvoorbeeld met roken)
 • Voorkom persen (bijvoorbeeld door obstipatie)
 • Voorkom veelvuldig zwaar tillen
 • Voorkom overgewicht

Kan een buikbreuk ontstaan door sporten?

Er zijn sporten waarbij de druk in de buikholte verhoogd zal worden. Het gaat hierbij om sporten waarbij veel kracht gezet moet worden. Een verhoogde druk in de buikholte is één van de oorzaken van een buikbreuk. Indirect kan sporten dus de oorzaak zijn van een breuk. U kunt hierbij denken aan sporten zoals krachttraining, judo of rugby.

 

Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

20 Reacties

 1. Ik heb vorig jaar een matje gekregen en heb nu weer zo.n heftige pijnen en uitstulping . Slaap niet van de pijn .wacht op een maagonderzoek. Maar is het weer een bbandbreuk.? Ben naar de huisarts geweest en heb in overleg met Mel zwaardere maagzuurremmers gekregen . Moet ik nu sneller naar de Mel arts gaan ?

  Antwoord
  • De symptomen lijken inderdaad op een buikbreuk. Met name de uitstulping duidt hier op. Indien u heftige pijnen heeft, wordt inderdaad een bezoek aan een arts geadviseerd.

   Antwoord
 2. hoi,

  ik heb een buikwandbreuk na een grote ingreep in buik, heb een snede over heel de breedte van mijn buik en links is het feller opgezwollen als rechts en voelt hard aan, die kant doet ook steeds pijn, wanneer ik lig, is het nauwelijks zichtbaar en als ik dan rechtkom dan zie je duidelijke uitstulping.

  moet ik mij zorgen maken ?

  Ik hoor het graag

  gr en alvast bedankt
  kristine

  Antwoord
  • Bij een grotere uitstulping kan dit duiden op een stukje darm dat naar buiten wordt gedrukt. De darm kan daardoor soms bekneld raken. Zodoende wordt bij een grotere uitstulping geadviseerd om weer naar een arts te gaan. Bij een kleine uitstulping kan een buikbreukband worden gedragen.

   Antwoord
 3. Hallo, ik ben wat informatie aan het zoeken op internet omdat ik mij zorgen maak. Ik heb gisteravond ontdekt dat ik een dikke bult boven mijn navel heb alleen voel je het als ik sta nu ik het weet ga je er natuurlijk meer opletten en ik hoest heel al 3 dagen kan dit een buikbreuk zijn? Ik heb niet echt pijn alleen is het ook niet fijn als je de knobbel indrukt. Moet ik mij zorgen maken? Alvast bedankt groeten tineke

  Antwoord
  • Aan de hand van de beschreven symptomen, lijken uw klachten inderdaad veroorzaakt door een buikbreuk. Hevig hoesten is ook geregeld één van de oorzaken.
   Voor een definitieve diagnose kunt u advies vragen aan een arts. Daarna bestaat de behandeling meestal uit rust, aangevuld met een buikbreukband. Bezigheden zijn hierdoor beter mogelijk. In bepaalde situaties kan een operatie nodig zijn. Beterschap verder.

   Antwoord
 4. hallo.
  ik word volgende week geopereerd aan een navelbreuk.heb ook rechts naast de navel een zwelling die een zeurderige en brandende pijn geeft. het vermoeden is dat daar dus een buikwand breuk zit.de zwelling op die plek is zo.n 4 cm.
  kan zo.n breuk zo groot zijn??en kunnen ze dit wel doormiddel van een laproscopische operatie herstellen??

  Antwoord
  • Een buikbreuk kan inderdaad wel een grootte van 4 centimeter hebben. Welke type operatie geschikt is, kunnen we niet aangeven. Daarvoor is een medisch specialist nodig. Beterschap.

   Antwoord
 5. Hallo,

  Ik ben zwanger (38weken) en heb enorm last van branderige pijnen in mijn buik (ongeveer paar cm boven mijn navel) maar ook rechts in het midden. Dit is mijn tweede zwangerschap en omdat mijn zoontje nog klein is moet ik hem nog veel oppakken en is het ook daardoor gekomen denk ik. Ik heb wel geen uitstulping of dergelijke omdat ik zwanger ben kan je er dus niets van zien. Is het mogelijk om een buikwandbreuk te krijgen tijdens je zwangershap of had ik het al en heb ik ee gewoon niets van gemerkt? En kan het complicaties geven bij de bevalling?

  Antwoord
 6. Een buikbreuk tijdens de zwangerschap is inderdaad goed mogelijk. Door de groeiende buik komt er namelijk meer spanning op de buikspieren en het buikwandweefsel. De breuk zou veroorzaakt kunnen zijn door een zwakkere plek die al voor de zwangerschap aanwezig was.
  Voor advies over eventuele risico’s in verband met de zwangerschap, adviseren we contact op te nemen met een medisch deskundige.

  Antwoord
 7. Hallo,

  Ik heb al jaren een breuk ongeveer 10 cm boven mijn navel.
  Ben er jaren terug mee bij de huisarts geweest. Die vertelde mij toen dat er niks aan gedaan hoefde te worden
  Nu heb ik sinds vrijdag hevige pijn als ik naar voren zit sta, kan de sleutel nog niet in het contact van de auto doen van de pijn Het voelt als zweepslag in je kuit. Giga pijn !
  Maar alleen bij naar voren hangen bukken hoesten wc bezoek .
  Zou dit door de breuk kunnen komen?

  Antwoord
 8. De pijn zou inderdaad door de breuk kunnen komen. Echter is een dergelijke heftige pijn zeker een reden om snel naar een huisarts te gaan. Er blijkbaar namelijk iets veranderd, in vergelijking tot de afgelopen 10 jaar, en dus kunnen er ook nieuwe risico’s zijn ontstaan.

  Antwoord
 9. Sinds 2 weken weet ik dat ik een breuk in mn buikwand heb. Ik heb hier al een jaar of 5, 6 last van. Dan heb ik een uurtje of 3 heftige pijn recht onder in mn buik en zie je ook een bal uitstulpen. Na een tijdje liggen en masseren trekt het weer weg. 2 weken geleden was de pijn zo heftig dat ik met spoed naar het ziekenhuis ben gebracht. En daar eindelijk de diagnose is gesteld.
  Vandaag afspraak met de chirurg maar die vindt de risico’s van een operatie te groot t.o.v. de klachten. Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat er een operatie zou volgen en ik eindelijk van de klachten verlost zou worden. Wanneer wordt er dan pas overgegaan tot een operatie?

  Antwoord
 10. Een operatie is soms niet mogelijk in verband met bijvoorbeeld uw weerstand of leeftijd. Wat de reden bij u is, zou u het beste aan uw arts kunnen vragen. Een operatie wordt meestal pas uitgevoerd wanneer de klachten te erg worden of de uitstulping zorgt voor een beknelde darm.

  Antwoord
 11. Goedenavond,

  Mijn man heeft ineens volgens de dokter een navel breuk.
  Maar Als inherent zo kees allemaal is dat het niet.
  Het zit vanaf de navel tot aan middenrif, als hij op zijn rug licht en da; omhoog komt dan komt er van boven naar beneden een brede lang buld en als het moet kan hij daar zijn hand in steken dat is en heel zacht. Doet dan wel klein beetje pijn.
  Heeft u een idee ?

  Met riendelijke groet,

  Angelique

  Antwoord
  • Aan de hand van uw beschrijving lijkt dit niet op een navelbreuk, maar op een buikbreuk. Een vergelijkbare klacht maar op een andere plek. De beschreven uitstulping cq. breuk lijkt behoorlijk groot. Bezoek aan een arts wordt zodoende wel geadviseerd.
   Ook is het verstandig om druk zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door persen, niezen, hoesten en zwaar tillen zoveel mogelijk te voorkomen.

   Antwoord
 12. Uit een ultrasoon check is gekomen dat ik een hernia in de buikwand heb van iets minder dan een centimeter. Ik heb geen bobbel of iets dergelijks.

  Ik sport redelijk veel. Is sporten dan nog steeds verantwoord of moet ik nu meer op gaan passen?
  Zware gewichten tillen word niet aangeraden op internet maar hoe zit t met voetbal bv?
  Kan zon hernia zichzelf genezen?

  Alvast bedankt

  Antwoord
  • Het is inderdaad verstandig om druk in de buikholte te voorkomen. Intensief sporten wordt daarom tijdelijk afgeraden. Een buikbreuk zal zich meestal niet geheel zelf herstellen. Voor persoonlijk medisch advies kunt u een arts raadplegen.

   Antwoord
 13. Ik heb na 2 maagperforatie.s een flinke buikwand breuk. Me buik is enorm dik en zwaar.de artsen zeggen dat het een moeilijke operatie is .Heb 4 operatie.s in 1 week gehad en ben erg bang dat die breuk ook geopereerd moet worden. Krijg binnekort een corset aangemeten

  Antwoord
 14. heb in 2017 een bypass gehad in mijn buik en het jaar erop een operatie gehad aan een navelbreuk en boven aan de buik ook een breuk en nu heb ik twee littekenbreuken boven aan de buik en eerst geen last ervan gehad maar nu worden ze dikker en beginnen pijn te doen

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *