Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

Wat is een buikwandbreuk?

U vindt hier handige informatie over buikwandbreuken (hernia abdominalis). Overzichtelijk verdeeld als antwoorden op de meest gestelde vragen.

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: buikwandbreuknavelbreukliesbreuk

Hoe ontstaat een buikwandbreuk?

De buikwand zorgt er voor dat de buikinhoud wordt beschermd en in de buikholte blijft. Soms kan er echter een zwakke plek ontstaan in de buikwand. In deze zwakke plek kan een opening ofwel breuk ontstaan. Dit wordt een buikwandbreuk genoemd. Door de breuk kunnen er klachten en soms een uitstulping ontstaan.

Een navelbreuk en een liesbreuk zijn vergelijkbaar. Alleen zullen dergelijke breuken zich puur rond de navel en lies vormen. Een buikwandbreuk wordt ook een buikhernia of Hernia Abdominalis genoemd.

 

buikwandbreuk

Hoe is een buikwandbreuk te herkennen?

Een buikwandbreuk (buikbreuk) is met name te herkennen aan een zichtbare uitstulping. Deze ontstaat doordat een stukje darm door de buikbreuk naar buiten wordt gedrukt. Echter kan de uitstulping wel aanwezig zijn, maar niet zichtbaar. Bijvoorbeeld wanneer er veel buikvet is rond de breuk.

Naast een uitstulping kan de buikbreuk ook klachten veroorzaken als pijn, een stekend gevoel of een brandend gevoel.

Wat zijn de oorzaken van een buikwandbreuk?

Vaak zijn dezelfde oorzaken te herkennen bij een buikbreuk. Het gaat hierbij om situaties waarbij extra druk op de buikwand ontstaat. Daarom is de oorzaak vaak terug te leiden naar één van de onderstaande situaties:

 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Zwaar lichamelijk werk (tillen)
 • Veel hoesten
 • Veel persen (obstipatie)

Ten slotte kan een buikbreuk ook aangeboren zijn. Vaak zal dit type breuk al op jongere leeftijd ontdekt worden.

 

buikwandbreuk uitleg info

Hoe een buikwandbreuk behandelen?

Wanneer er geen of weinig klachten zijn, is een buikbreukoperatie vaak niet nodig. Is dit wel het geval of raakt de darm bekneld, dan zal een operatie de oplossing zijn. In dat geval zal de breuk met hechtingen worden dicht gemaakt. Gaat het om een grotere buikbreuk, dan kan het nodig zijn dat aan de binnenzijde de breuk wordt versterkt met een kunststof matje.

Is er sprake van een lichtere breuk, dan kan een buikwandbreukband een fijne oplossing zijn. Maar ook bij zwaardere breuken gedurende periode voor en na de operatie.
Een buikbreukband is een buikband dat is voorzien van een pelotte. Dit is een drukkussentje dat wordt geplaatst op de breuk. Een buikwandbreukband biedt de volgende voordelen:

 • Pijnvermindering
 • Verbeterde doorbloeding voor een sneller herstel
 • Een uitstulping wordt tegen gegaan
 • Werkzaamheden zijn weer beter mogelijk

U vindt een breukband via de volgende link: buikwand breukband.

navelbreukbandage
navelbreuk breukband

Navelbreukband

De navelbreukband is een effectief hulpmiddel bij een navelbreuk, buikbreuk of littekenbreuk. Voorzien van een pelotte voor een extra effectieve behandeling. Minder pijnklachten, betere doorbloeding, sneller herstel en geen uitstulping.…
4.78 out of 5
 68,00
Buikwandbreuk band
Buikwandbreuk band

Buikwandbreuk band

De buikwandbreuk band kan u helpen bij een buikbreuk, littekenbreuk of navelbreuk. De buikbreukband behandeld pijnklachten, verminderd een uitstulping en verbeterd de doorbloeding. De buikbreuk zal hierdoor sneller kunnen herstellen.…
4.25 out of 5
 68,00

Is een buikbreuk gevaarlijk?

In veel gevallen is een buikbreuk niet gevaarlijk. De klachten kunnen behandeld worden met pijnstillers en/of een buikwand breukband. Wanneer een stukje darm naar buiten komt, kan de breuk echter wel gevaarlijk zijn. De darm kan namelijk bekneld raken waardoor doorstroming niet meer mogelijk is. In dat geval is een operatie snel nodig.

buikwandbreuk behandeling

Hoe kan een buikbreuk worden voorkomen?

Bepaalde factoren vergroten de kans op een buikbreuk. Daarom wordt geadviseerd om druk op de buikwand zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door middel van de volgende manieren:

 • Voorkom hoesten (stop bijvoorbeeld met roken)
 • Voorkom persen (bijvoorbeeld door obstipatie)
 • Voorkom veelvuldig zwaar tillen
 • Voorkom overgewicht