Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieTraplift informatie

Traplift informatie

Zoekt u een traplift maar weet u niet waar u op moet letten? Dan kunt u handige informatie vinden op deze pagina. Zo vindt u hier bijvoorbeeld uitleg over de verschillende soorten trapliften en bij welke trappen een traplift mogelijk is. Ook vindt u hier een handig overzichtje met punten waar u op kunt letten bij het kopen of huren.

Voordelen van trapliften

Een traplift wordt om verschillende redenen aangeschaft. Vaak is ouderdom, een ziekte of een ongeval de reden om een traplift te moeten kopen. Dankzij de traplift blijft de gebruiker langer zelfstandig en wordt het huis weer meer levensloopbestendig. Door de aanschaf van een traplift kunt u langer in uw eigen huis blijven wonen en hoeft u niet te verhuizen naar een gelijkvloerse woning.

Naast dat het u weer zelfstandiger maakt, geeft het uw omgeving ook een geruststellend gevoel. Als u moeite heeft om de trap op en af te gaan, dan weet uw omgeving hier ongetwijfeld van. Zij maken zich wellicht zorgen om uw welzijn en dat u mogelijk van de trap zult vallen. Met een traplift neemt u bij uw geliefden de zorgen weg. Door de aanschaf van een traplift geeft u niet alleen u zelf maar ook uw dierbaren een rustig gevoel.

Voordelen van trapliften:

  • de gebruiker blijft langer zelfredzaam
  • verhuizen is minder snel nodig
  • verplaatsen van de badkamer en slaapkamer naar de benedenverdieping is minder snel nodig
  • minder kans op vallen
  • minder ongerust gevoel bij naasten door minder valgevaar

 

Wat kost een traplift?

Trapliften hebben een hoge aanschafprijs. Een voordelige uitvoering begint al snel bij 3000,- euro. Zit er een bocht in de trap? Dan stijgen de kosten al snel naar 6000,- euro. In verband met de hoge kosten kan soms ook worden gekozen voor huur. Bij aanschaf is er echter vaak wel een bijdrage van de ziektekostenverzekering of gemeente (WMO) mogelijk. De kosten kunnen nogal verschillen per type traplift en per situatie. De prijs is bijvoorbeeld afhankelijk van de volgende factoren:

  • vorm van de trap: is de trap recht of heeft het één of meerdere bochten?
  • verdiepingen: daarnaast heeft het aantal verdiepingen invloed op de prijs.
  • type traplift: er zijn verschillende soorten trapliften beschikbaar. Denk hierbij aan een traplift die buitenbocht op de trap moet nemen of een traplift voor een rechte trap.
  • nieuw, gebruikt of huur: deze drie situaties brengen elk een eigen prijskaartje mee. U kunt voor elke situatie een losse prijsindicatie krijgen.

 

Hoe werken trapliften?

Bij veel moderne trapliften is het stoeltje opklapbaar. Voor gebruik kan de zitting naar beneden worden geklapt. De zitting is vaak bekleed met een zachte bekleding. Naast het zitje, is er ook een voetensteun. Deze kan vaak handmatig of elektrisch worden neergeklapt. Wanneer de gebruiker goed zit, kan deze een knop bedienen op de armleuning. Zolang de knop wordt ingehouden zal het stoeltje omhoog of naar beneden bewegen. Boven of beneden aangekomen zal het stoeltje tot voorbij de laatste trede door bewegen. Hierdoor hoeft de gebruiker niet vlak bij de eerste en laatste trede uit te stappen.

Het stoeltje zal rustig en soepel bewegen zodat er geen ongerust gevoel ontstaat bij de gebruiker. De eerste paar keren kan voor de gebruiker echter even wennen zijn. Het kan fijn zijn wanneer er dan even iemand mee loopt op de trap.

Voor extra veiligheid kan er een anti-val beugel voor het stoeltje worden geplaatst. Dit verkleint de kans op vallen. Bijvoorbeeld voor mensen die in de war zijn en kunnen gaan staan.

 

Blijft de trap ook gewoon te gebruiken?

Wanneer een traplift wordt geïnstalleerd zal er aan de muurzijde een rail worden geplaatst. Deze slechts boven een klein gedeelte van de treden hangen. Zodoende blijft de rest van de treden gewoon te gebruiken om over heen te lopen. Het stoeltje is tegenwoordig vaak inklapbaar waardoor het weinig ruimte in neemt.
Er zijn vaak geen tot weinig bouwkundige aanpassingen nodig. Het is wel van belang dat de muur langs de trap voldoende sterk is. Het aanvragen van een bouwvergunning is niet nodig. Uiteraard dient u wel toestemming te hebben wanneer u in een huurwoning woont.

 

Kan een traplift ook zonder muur worden geplaatst?

De eerste typen trapliften werden aan de muur bevestigd. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de lift aan de trap te bevestigen. Zo kunt u tegenwoordig dus zelfs bij een wenteltrap gebruik maken van een traplift. Of dit ook in uw situatie mogelijk is, hangt bijvoorbeeld af van de sterkte van de trap. In de meeste gevallen zal een traplift zeker wel mogelijk zijn.

 

Waar zijn trapliften te koop?

Er zijn verschillende aanbieders van trapliften maar niet elke traplift leverancier biedt dezelfde kwaliteit. Een goede en bekende leverancier is Otolift Trapliften. Dit is de grootste Nederlandse producent van trapliften en heeft onlangs zelfs het predicaat Koninklijk toegekend gekregen. Dit houdt in dat u verzekerd bent van een goede service en uitstekende kwaliteit. In combinatie met jaarlijks onderhoud krijgt u zelfs levenslange garantie.

 

Een traplift als boodschappenhulpje

Een traplift kan door iemand die zelf de trap kan oplopen gebruikt worden als tilhulp. Heeft u bijvoorbeeld een zware tas boodschappen of zware wasmand? Dan kunt u deze door de traplift laten vervoeren. Dit kan de kans op vallen verkleinen. Zo kunnen ook andere mensen dan de vaste gebruiker, profiteren van de lift.

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.