Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieTips om vallen te voorkomen

Tips om vallen te voorkomen

Ruim 3000 mensen zijn vorig jaar indirect overleden door een val. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek. Gemiddeld valt er in Nederland maar liefst elke vijf minuten een 55-plusser. Om ongemak door vallen te voorkomen, vindt u hier handige tips.

Om de kans op vallen te verkleinen, is blijven zorgen voor lichaamsbeweging van groot belang. Door regelmatig te bewegen, blijven uw spieren en gewrichten in een betere conditie. De botkwaliteit en hoeveelheid spieren zal minder achteruit gaan.

Bij bewegen hoeft het niet altijd om sporten te gaan. U vindt hier eenvoudige voorbeelden:

– fietsen of wandelen in plaats van auto rijden
– tillen van boodschappen
– het nemen van een trap in plaats van lift
– betere afwisseling tussen zitten en bewegen
– zwemmen, tuinieren en schoonmaak werkzaamheden

Zorghulpmiddelen tegen vallen

Ook aanpassingen in uw huis kan de kans op vallen verkleinen. Bijvoorbeeld door risico’s weg te nemen. Hierbij kunt u denken aan drempels, opstapjes in de badkamer en losse snoeren. Daarnaast kunt u in het toilet en de badkamer zorgen voor extra houvast in de vorm van een toiletbeugel of douchestoel.

vallen voorkomen

Bent u onzeker tijdens het lopen, dan kan een rollator of een binnenrollator u extra zekerheid geven. Dankzij de steun van de rollator, wordt vallen meer voorkomen. Ook is het vervoeren van spullen makkelijker dankzij de rollators. Een drempelhulp kan uw huis extra geschikt maken voor rollators. Handige zorghulpmiddelen kunnen zijn:

binnenrollator of rollator
toiletstoelen
toiletverhoger
wandbeugel in de douche en toiletbeugels
drempelhulp
bedbeugels
sta op hulpmiddelen

Ten slotte is de manier van lopen van belang. Met name door de voeten goed op te tillen, kan vallen worden voorkomen. Het zogenaamde “sloffen” is namelijk één van de voornaamste oorzaken van vallen. Door te zorgen voor een goede lichaamsbeweging, blijven de spieren zo lang mogelijk in staat om sloffen te voorkomen.

 

Vallen voorkomen tijdens opstaan

Niet alleen tijdens het lopen, ook tijdens het opstaan en gaan zitten bestaat de kans op vallen. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat bij het opstaan zoveel kracht is gebruikt, dat men bij het gaan staan minder stevig meer staat. Zeker bij de eerste stappen. Een sta op hulpmiddelen kan veel ongemak voorkomen. Een dergelijk hulpmiddel zorgt dat het opstaan makkelijker wordt en de kans op vallen hierdoor verkleint. Zo kan bijvoorbeeld worden gebruik gemaakt van een grijppaal ofwel pakpaal.

 

Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

 

 

1 Reactie

  1. stoeptegels die los liggen zorgt ook voor ellende…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *