Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieStijve grote teen (Hallux Rigidus)

Stijve grote teen (Hallux Rigidus)

Hallux Rigidus is een verstijving van een grote teen als gevolg van slijtage. In het latijn betekend Hallux grote teen en Rigidus betekend stijf. De slijtage resulteert in een beperkte functie van de teen. Alles weten over Hallux Rigidus? Lees dan verder.

 

Wat is Hallux Rigidus?

Een stijve teen wordt vaak veroorzaakt door slijtage of artrose. Meestal staat de teen rechtuit. Deze afwijking aan de voet komt meestal voor bij mensen ouder dan 50 jaar. De grote teen is van groot belang bij het lopen, vooral bij het afzetten. Omdat er energie wordt uitgeoefend op het gewricht in de grote teen is het gewricht gevoelig voor slijtage.

Door slijtage kan het MTP1-gewricht niet meer goed buigen hierdoor kan het afzetten pijn doen (bijvoorbeeld tijdens het lopen). De slijtage zelf hoeft niet pijnlijk te zijn. Heeft u last van ernstige Hallux Rigidus dan kunnen er ook pijnklachten in rust ontstaan.

Meestal ontstaat er een bobbel aan de bovenkant bij de grote teen en wordt ook wel Osteofyt genoemd.

Bij veel pijn of andere klachten is een behandeling nodig.

Grote stijve teen hallux rigidus

Grote stijve teen (Hallux Rigidus)

 

Diagnose van Hallux Rigidus

Hoe komt u er nu achter of u last heeft van Hallus Rigidus? Allereerst is het goed om te wetend at Hallux Rigidus een veelvoorkomende aandoening is. Mensen die hier last van hebben merken vaak een pijnlijk verlies van de beweeglijkheid van het MRP1-gewricht. Dit is het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen. De oorzaak is vaak te vinden in artrose. Als de klachten aanblijven ontstaat meestal een bobbel aan de bovenkant bij de grote teen (een aangroeisel).

Om definitief uitsluitsel te krijgen of dit is waar u last van heeft moet lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd. Dit gaat gecombineerd met röntgenfoto’s van de voet. Op röntgenfoto’s is slijtage zichtbaar. Het lichamelijk onderzoek wijst uit of de klachten overeenkomen. Denk hierbij aan de verminderde functie van de teen en dat de teen gezwollen is.

 

Behandeling van Hallux Rigidus (operatie)

Een behandeling start vaak met het dragen van goed schoeisel. Doormiddel van een stijve zool zal geprobeerd worden om het afwikkelmoment van de voet richting de hiel te brengen. Dit zorgt voor ontlasting van het gewricht.

Als de pijn ondanks ander schoeisel aanhoudt kunnen drie operaties overwogen worden. Deze zijn artrodese van het MTP-1 gewricht, resectie-artroplastiek (ook wel cheilectomie genoemd) en Correctie-osteotomieën. We leggen hier kort uit wat dit inhoudt:

Artrodese van het MTP-1 gewricht
Tijdens deze operatie wordt het gewricht van “overtollig” kraakbeen ontdaan en vervolgens vastgezet met een plaatje en schroeven. Hierna kunt u uw voet krachtiger afzetten. Een nadeel van deze operatie is dat de beweeglijkheid afneemt.

Cheilectomie
Deze techniek wordt ook wel schoonmaken genoemd. Hierbij wordt het gewricht ontdaan van botuitsteeksels waardoor het gewricht weer beter kan bewegen.

Correctie-osteotomie
Bij deze operatie worden de botten rondom het gewricht verplaatst. Hierdoor ontstaat er minder druk op het gewricht. Deze operatie vindt bijna altijd plaats met een cheilectomie.

Na de operatie

De opererende chirurg zal u tijdig inlichten over wat u wel en niet kunt doen na de operatie. Hieronder alvast een aantal zaken.
Als u geopereerd wordt is het belangrijk om te weten dat u naderhand niet mobiel bent. Zorg daarom voor dat u elleboogkrukken bij u heeft. De opererende chirurg zal na de operatie bepalen of u dezelfde dag naar huis kunt of dat u een nachtje moet blijven.

Na de operatie wordt meteen drukverband aangelegd. Dit moet u twee weken laten zitten. Het is belangrijk uw voet tijdens de herstelperiode hoog te houden. Na de operatie krijgt u een recept voor pijnstillers mee.

Na een cheilectomie moet u (als u schoenen wilt dragen) gedurende 1 tot 2 weken een voet ontlastende schoen dragen. Dit wordt ook wel een hakschoen genoemd. Na een week kunt u beginnen met oefeningen.

Bij een osteotomie word u geacht 4 tot 6 weken de hakschoen te dragen. Na een artrodese kan het zijn dat u de hakschoen 6 weken moet dragen. Het komt ook voor dat er tijdelijk gips nodig is.

Risico’s van de operatie (complicaties)

Als u geopereerd wordt is het belangrijk om van te voren goed geïnformeerd te worden over complicaties. Operaties nemen altijd risico’s met zich mee en de een is hier gevoeliger voor dan de ander (bijvoorbeeld als u op leeftijd bent zijn de risico’s groter). Hieronder vindt u een aantal risico’s van de operaties:

 • Infecties: dit is een risico bij elke operatie. Gelukkig komt die bij een operatie aan de teen niet vaak voor.
 • Gevoelloosheid/doofheid rond het litteken: doordat huidzenuwen tijdens de operatie aangetast worden kan het gevoel rondom operatiewond minder worden. Deze klacht kan met de tijd verdwijnen maar ook voor altijd aanblijven.
 • CRPS/complex regionaal pijn syndroom (dystrofie): dit is een ontregeling van de balans in de voet. Dit kan resulteren in diverse klachten. Bijvoorbeeld pijn, zwellingen, plaatselijk zweten, verkleuring en meer. Als u hier last van heeft wordt u verwezen naar de anesthesie (narcotiseur) of revalidatiearts.
 • Botten groeien niet in de juiste positie vast. Er kan dan gekozen worden om opnieuw te opereren.
 • Botten groeien niet vast. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
 • Bij een Artrodese kunnen het plaatje of de schroeven pijn gaan doen. Dit komt omdat deze vrijwel direct onder de huid liggen.

Oefeningen na een operatie

Om de bloeddoorstroming te stimuleren kunt u uw tenen, enkel en voet proberen te bewegen. Dit helpt tegen de zwelling. Begine hier niet te gehaast en extreem mee. Wij raden u aan dit op te bouwen en niet de grenzen op te zoeken.

Wat moet je nog meer weten?

 • U mag de eerst 6 weken niet in bad. U mag wel douchen maar u dient het verband droog te houden. Dit kan bijvoorbeeld met een afsluitbare hoes.
 • De wond wordt gehecht met een oplosbare hechting. Het hechtdraad hoeft hierdoor verwijderd te worden.
 • Als uw pijnklachten het toelaten mag u rustig aan beginnen met lopen. Eerst met twee krukken daarna met een. Maar let op dat u geen fysieke grenzen overschrijdt.
 • U mag een maand na de operatie niet fietsen.
 • U mag pas weer auto rijden als u voldoende controle heeft over uw voet.
 • Neem bij complicaties contact op met uw huisarts of het controle nummer dat u waarschijnlijk heeft meegekregen.
 •  

Wat zijn oorzaken van Hallux Rigidus

Hallux gigidus komt vaker voor bij amnnen dan bij vrouwen. Dit wordt bij volwassenen meestal veroorzaakt door artrose. Het kan ook ontstaan door een ongeluk, val, sportletsel of iets dergelijks. Jicht, hypermobiliteit of een afwijking in het middenvoetsbeentje kunnen ook bijdragen aan een verhoogt risico.

 

Tips bij Hallux Rigidus

Er zijn een aantal tips die wij u mee willen geven als u last heeft van Hallux Rigidus. Deze tips kunnen uw klachten doen verminderen:

 • Probeer op uw meest comfortabele schoenen te lopen. Zorg dat deze ruim genoeg zijn en platte (stijve) zolen/hakken heeft.
 • Laat een afwikkelvoorziening door een orthopedisch instrumentmaker, podoloog of podotherapeut maken.
 • Vraag een Podoloog of podotherapeut om raad.
 • Het is bekend dat roken voor extra complicaties kan zorgen. Roken geeft vaker problemen met wondinfecties en het vast groeien van botten. Wij raden u aan om minimaal een maand voor de operatie te stoppen met roken om onnodige complicaties te voorkomen.

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *