Gratis bezorging

Duizenden tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

Scoliose informatie

U vindt hier uiteenlopende informatie over Scoliose. Een veelvoorkomende oorzaak van een kromme rug.

Wat is scoliose?

Bij Scoliose ontstaan klachten door een vergroeiing van de wervelkolom. Normaal gezien is de wervelkolom een rechte lijn (gezien vanaf de achterzijde). Van de zijkant is er een natuurlijke S-vorm te zien. Is er sprake van Scoliose, dan is de juiste vorm veranderd door een vergroeiing. De wervelkolom groeit scheef waardoor klachten ontstaan. Deze vergroeiing is goed te zien in de onderstaande afbeelding.

De wervelkolom zal een bocht gaan krijgen, wat een C-vormige Scoliose wordt genoemd. Maar het lichaam kan de vergroeiing ook gaan corrigeren met een tegenbocht waardoor het lichaam weer rechter kom te staan. Er wordt dan gesproken over een S-vormige Scoliose

scoliose informatie

Hoe ontstaat Scoliose?

Hoe Scoliose ontstaat is in veel gevallen onduidelijk. In maar liefst 80 % is de oorzaak van de klachten niet te achterhalen. Deze vorm wordt Idiopathische scoliose genoemd. De volgende mogelijke oorzaken zijn momenteel bekend:

  • Erfelijkheid: kan een rol kan spelen. Een kind van een moeder met Scoliose kan de klachten erven. Vaak wordt dit pas na het tiende levensjaar zichtbaar. Volgens onderzoek gaat het in 15 % van de gevallen, om erfelijkheid als oorzaak.
  • Veroudering: op latere leeftijd kan het verouderingsproces een oorzaak zijn. Deze vorm wordt Degeneratieve scoliose genoemd.
  • Afwijkingen in de wervels. Dit kan al bij de geboorte aanwezig zijn.
  • Afwijkingen in de spieren of het bindweefsel. Deze vorm wordt Neuromusculaire scoliose genoemd.
  • Door een foute lichaamshouding kan een vergroeiing van de rug ontstaan.

 

scoliose uitleg oorzaken symptomen

 

Welke symptomen ontstaan bij Scoliose?

Ondanks de aanwezigheid van de aandoening, zal er niet altijd sprake zijn van ongemak zoals pijn. De volgende symptomen kunnen duiden op Scoliose.

• Een scheve lichaamshouding
• Niet symmetrische taille
• Linker en rechter ribbenkast hangen op een verschillende hoogte
• Het hoofd staat niet in het midden boven de bekken
• Een schouder staat meer naar voren dan de andere
• Een heup staat hoger dan de andere
• Zijwaartse verkromming
• Rugklachten
• Vermoeidheid

Ervaart u één van de volgende klachten, dan wordt een bezoek aan een specialist geadviseerd. In veel gevallen kan Scoliose niet met zekerheid worden vastgesteld. Echter zijn er wel vaak behandelingen mogelijk voor uw klachten.

 

Hoe is Scoliose te behandelen?

De klachten die kunnen ontstaan, kunnen nogal variëren. Daarom zijn er ook diverse behandelingen mogelijk. Genezing zal niet vanzelf gebeuren, behandeling is daarom bijna altijd nodig. U vindt hier een opsomming van de meest voorkomende behandelingen van Scoliose.


Fysiotherapie
:
Door middel van fysiotherapie kunnen de rugspieren worden versterkt. Dit kan er voor zorgen dat dat de lichaamshouding weer wat wordt verbeterd. Ook kan de ademhaling hierdoor weer gemakkelijker gaan verlopen.
Ten slotte zorgen de oefeningen vaak voor een vermindering van de pijn.

Chiropractie:

Naast fysiotherapie kan ook chiropractie worden toegepast. Hierbij wordt gericht op stoornissen in het bewegingsapparaat. Vergelijkbaar met fysiotherapie maar met enige andere technieken.

Brace:
Wanneer er sprake is van een ergere vergroeiing, kan een brace of korset worden geadviseerd. Dit kan worden geadviseerd bij een kromming tussen de 25 en 45 graden. Een speciaal korset (bij zwaardere klachten) of rugbrace (bij lichtere klachten) kan er voor zorgen dat meer vergroeiing wordt voorkomen. Ook kan de vergroeiing wat worden verminderd.

Is er sprake van een bocht van meer dan 45 graden, dan kan een operatie worden geadviseerd. Een brace is in dat geval minder effectief.

Operatie:
Indien er sprake is van een ernstigere vorm van de rug vergroeiing, kan een operatie nodig zijn. Tijdens een Scoliose-operatie zal geprobeerd wordt de bocht in de wervelkolom te corrigeren. De wervels kunnen worden vastgezet met schroeven en staven zodat een nieuwe rug vergroeiing meer wordt voorkomen. Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 600 Scoliose-operaties uitgevoerd.

 

Kan Scoliose worden voorkomen?

Deze aandoening kan moeilijk worden voorkomen. Erfelijkheid is namelijk een belangrijke oorzaak. Echter zijn er wel bepaalde factoren die de kans op rug vergroeiing wel vergroten. Door deze factoren zoveel mogelijk te voorkomen, kan de kans op Scoliose meer worden verlaagd. Of verergering in ieder geval zoveel mogelijk worden voorkomen.

– Voorkom overgewicht
– Voorkom een langdurig verkeerde lichaamshouding
– Voorkom veelvuldig verkeerd tillen. Til vanuit de benen

Rugbanden voor houdingsondersteuning kunnen een middel zijn om een verkeerhouding te voorkomen of te behandelen. Deze rechthouder zorgen namelijk voor een betere houding van de schouders, rug en nek. Meer informatie vindt u via de volgende link: rugbanden voor houdingsondersteuning.

 

Kan Yoga Scoliose behandelen?

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat yoga oefeningen de Scolioseklachten kan verminderen. Wanneer u meerdere keren per week bepaalde yoga oefeningen zult uitvoeren, kan de kromming van de ruggenwervel worden verminderd. Tijdens het onderzoek bleek de kromming zelfs met ruim 30 % af te kunnen nemen.
Geadviseerd wordt om bij een lichte tot matige vorm van Scoliose de yoga-oefeningen een tijdje te proberen. Vaak blijken een paar minuten per dag al voldoende voor een verbetering van de kromming.

Meer informatie vindt u via internet. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeker Loren Fishman.

 

Hoe vaak komt Scoliose voor?

Scoliose komt regelmatig voor. Zo hebben gemiddeld 3 op de 100 mensen last van Scolioseklachten. De mate van de klachten varieert hier uiteraard wel bij. In geval van ernstige klachten kan een operatie noodzakelijk zijn, dit gebeurd gemiddeld 600 keer per jaar.

 

Wilt u de informatie nog eens makkelijk weer lezen? Dan kunt u de pagina handig opslaan bij uw favorieten.

 

 


Webwinkel Keurmerk

Winkelwagen

Waarom Monozorg?

Veilig en vertrouwd
Gratis bezorging
14 Dagen retourrecht
Geen account nodig
Achteraf betaling mogelijk

betaalmogelijkheden