• Gratis bezorging, behalve retour
  • Eenvoudig besteld
  • Achteraf betaling mogelijk
  • Voordelige prijzen

Wat is RSI?

RSI is wereldwijd een veelvoorkomende klacht. Maar liefst 20% van de beroepsbevolking heeft RSI-klachten. Weet u eigenlijk of u een verhoogde kans op RSI heeft? U vindt de antwoorden hier.

Deze aandoening komt veel voor doordat veel mensen te maken hebben met de voornaamste oorzaak van RSI. Namelijk veel vergelijkbare herhalende bewegingen. RSI staat voor Repetitive Strain Syndrome. Of ter wel; klachten door langdurige herhalende bewegingen.

wat-is-rsi-oorzaken-behandelen-brace

Hoe ontstaat RSI?

De klachten bestaan met name uit pijnklachten. Door de pijn, kunnen bewegingen minder goed mogelijk zijn. Dit kan zelfs weken tot maanden aanhouden. De klachten kunnen ontstaan doordat veel vergelijkbare herhalende bewegingen zorgen dat de zenuwen, pezen en spieren tijdelijk niet meer goed kunnen functioneren.

Een medische oorzaak is nog niet met zekerheid vastgesteld. Echter wordt aangenomen dat de herhalende bewegingen zorgen dat steeds dezelfde spiervezels worden gebruikt. Hierdoor zullen andere spiervezels in de gebruikte spieren veel minder worden belast. Mede hierdoor zullen de hersenen geen teken krijgen van nadere overbelasting. De werkende spiervezels krijgen hierdoor geen extra zuurstoftoevoer waardoor kramp en pijnklachten kunnen optreden.

Wat zijn oorzaken van RSI?

RSI ontstaat voornamelijk door herhalende bewegingen. Ook kunnen bewegingen in een verkeerde houding de oorzaak zijn. Praktische voorbeelden van oorzaken van RSI:

  • veelvuldig gebruik van een computermuis
  • veelvuldig een mobiele telefoon bedienen
  • doorschuiven van boodschappen door een caissière
  • veel tennissen
  • lopende band werk

 

Hoe kan je RSI behandelen?

RSI is geen chronische aandoening. Mede hierdoor zijn de behandelmogelijkheden vaak zelfstandig en vrij eenvoudig uit te voeren. Wel kan RSI voor jarenlange klachten en bewegingsbeperking zorgen. Daarom is het van belang de klachten reeds in het eerste stadium te gaan behandelen. RSI behandelen kan door:

  • Rust
  • Betere werkhouding
  • Hulpmiddelen zoals een polsbrace of compact toetsenbord
  • Pijnstillers
  • Ergotherapie

rsi-informatie-oorzaken-behandeling-brace-symptomen

Met name rust zal een belangrijke behandelmethode zijn. Verder zal een goede werkhouding zorgen dat de spieren zich meer kunnen ontspannen. Ook heeft een goede werkhouding een preventieve werking. Een ergotherapeut kan u adviseren over een goede werkhouding bij diverse typen werkzaamheden. Bij een goede werkhouding valt te denken aan:

  • de lichaamshouding
  • afwisseling van werkzaamheden
  • rustmomenten
  • de sterkte van spieren (d.m.v. oefeningen)
  • stress voorkomen

Een polsbrace zal een deel van de belasting op spieren overnemen. Hierdoor kan de gekwetste spier sneller herstellen. Het herstel kan ook versnellen dankzij de therapeutische warmte of pelotte van een brace. Voor meer informatie over de mogelijkheden van braces bij deze klachten, kunt u terecht op de overzicht pagina via de volgende link: polsbraces.

  • artrose-duimbrace-te-koop
  • polsbrace-reuma-kopen
  • rsi-polsbrace-kopen-duim

Hoe is RSI te voorkomen?

Om RSI-klachten te voorkomen, kunnen een groot deel van de behandelmethoden worden aangehouden. Om RSI te voorkomen is namelijk een goede werkhouding van belang. Ook is het verstandig om langdurige herhalende bewegingen te voorkomen. Bijvoorbeeld door afwisseling van de bewegingen en rustmomenten.

Sterkere spieren kunnen meer belasting verwerken. Daarom zal de kans op klachten verlaagd worden wanneer uw spieren beter getraind zijn.

wat-is-rsi-werkhouding

Wat zijn de symptomen van RSI?

De symptomen van RSI bestaan met name uit pijnklachten. In een beginnende fase zullen de pijnklachten vaak alleen merkbaar zijn tijdens bepaalde bewegingen. In een verdere fase zullen pijnklachten in tijdens andere bewegingen en in rust voelbaar kunnen zijn. De symptomen zullen vaak zeer langzaam aanwezig worden en in de tijd toenemen. De voornaamste symptomen zijn:

• tintelingen
• pijn
• doof gevoel
• krachtverlies
• krakend geluid
• zwelling
• irritatie / jeuk

Is RSI en een muisarm hetzelfde?

RSI en een muisarm zijn ongeveer hetzelfde. Echter is een muisarm de aanduiding voor RSI-klachten in de arm. De klachten kunnen er op veel meer plaatsen optreden en is dus een veel bredere benaming. Zo komen klachten ook vaak voor in de schouders, nek, vingers, pols en elleboog.

Hoe vaak komt RSI voor in Nederland?

Maar liefst ruim drie miljoen Nederlanders hebben dit type klachten. Wat neerkomt op 20% van de beroepsbevolking. Vaak veroorzaakt door te weinig pauzes, veel computerwerk, stress en een fout ingerichte werkplek. Veel mensen blijken pas te laat, de klachten tegen te gaan. Hierdoor kan onnodige verergering optreden.

RSI een gevaar voor de werkgever

Een langere periode, vaak dezelfde bewegingen maken, gebeurd vaak tijdens de werkuren. De klachten kunnen dus ontstaan tijdens het werken. Om klachten te voorkomen, is het van belang ook op de werkplek preventieve maatregelen te nemen. Dit kan een hoop ongemak voorkomen. Niet alleen voor u, maar ook voor de werkgever. Door de klachten kan het namelijk gebeuren dat de werknemer tijdelijk minder effectief of zelfs (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt kan raken. Om kosten en personeelsuitval te voorkomen, zijn preventieve maatregelen van belang. Gelukkig worden preventieve maatregelen steeds serieuzer genomen door werkgevers in Nederland.

lichaamshouding-computer-bureau-informatie-brace

Welke fasen zijn er?

Medische specialisten hanteren soms drie verschillende fasen om aan te kunnen geven hoe ernstig de klachten zijn. De klachten zijn te verdelen in de volgende drie fasen:

Lichte klachten: in deze fase zijn de klachten recent ontstaan en nog weinig belemmerend. Er kan pijn, vermoeidheid en kramp te voelen zijn tijdens bewegingen. de klachten zijn vrijwel meteen weg wanneer wordt gestopt met de bewegingen. Tijdens rust worden de klachten niet gevoeld.

Matige klachten: in deze volgende fase zullen de klachten ook te voelen zijn wanneer het gewricht niet wordt bewogen. De klachten kunnen zelfs de nachtrust verstoren. Ook kunnen de klachten uitstralen naar een groter gebied.

Ernstige klachten: in deze meeste ernstige fase, zijn de klachten altijd voelbaar. Ook kan er flinke krachtverlies of zelfs verlamming optreden. Verder kunnen er zwellingen, tintelingen, een rode huid en slaapproblemen optreden. Werkzaamheden en bewegingen blijken geregeld nauwelijks meer mogelijk. Ondanks de ernstige klachten, blijft herstel mogelijk.

 

Hoe lang duurt RSI?

Hoe lang de klachten zullen blijven aanhouden, hangt af van verschillende factoren. Zo zullen lichte klachten sneller genezen, dan meer ernstige klachten. Ook speelt de soort behandeling een belangrijke rol. Zo blijkt voldoende rust nemen, voor veel mensen lastig. De herstelperiode kan hierdoor langer worden.

Lichte klachten kunnen binnen enkele weken herstelt zijn. Matige klachten na enkele maanden. Ernstige klachten kunnen zelfs enkele jaren duren.

Voorbeelden van braces kunt u vinden via de volgende link: polsbraces.

 

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.