Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

Wat is RSI?

RSI is wereldwijd een veelvoorkomende klacht. Maar liefst 20% van de beroepsbevolking heeft RSI-klachten. Weet u eigenlijk of u een verhoogde kans op RSI heeft? U vindt de antwoorden hier.

Deze aandoening komt veel voor doordat veel mensen te maken hebben met de voornaamste oorzaak van RSI. Namelijk veel vergelijkbare herhalende bewegingen. RSI staat voor Repetitive Strain Syndrome.  Of ter wel; klachten door langdurige herhalende bewegingen.

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: rsibraces

Hoe ontstaat RSI?

De klachten bestaan met name uit pijnklachten. Door de pijn, kunnen bewegingen minder goed mogelijk zijn. Dit kan zelfs weken tot maanden aanhouden.
De klachten kunnen ontstaan doordat veel vergelijkbare herhalende bewegingen zorgen dat de zenuwen, pezen en spieren tijdelijk niet meer goed kunnen functioneren.

Een medische oorzaak is nog niet met zekerheid vastgesteld. Echter wordt aangenomen dat de herhalende bewegingen zorgen dat steeds dezelfde spiervezels worden gebruikt. Hierdoor zullen andere spiervezels in de gebruikte spieren veel minder worden belast. Mede hierdoor zullen de hersenen geen teken krijgen van nadere overbelasting. De werkende spiervezels krijgen hierdoor geen extra zuurstoftoevoer  waardoor kramp en pijnklachten kunnen optreden.

 

rsi wat is dat

 

Wat is de oorzaak van RSI?

RSI ontstaat voornamelijk door herhalende bewegingen.  Ook kunnen bewegingen in een verkeerde houding de oorzaak zijn. Praktische voorbeelden van oorzaken van RSI:

 • Veelvuldig gebruik van een computermuis
 • Veelvuldig een mobiele telefoon bedienen
 • Doorschuiven van boodschappen door een caissière
 • Veel tennissen
 • Lopende band werk

 

Hoe kan je RSI behandelen?

RSI is geen chronische aandoening. Mede hierdoor zijn de behandelmogelijkheden vaak zelfstandig en vrij eenvoudig uit te voeren. Wel kan RSI voor jarenlange klachten en bewegingsbeperking zorgen. Daarom is het van belang de RSI-klachten reeds in het eerste stadium te gaan behandelen. RSI behandelen kan door:

 • Rust
 • Betere werkhouding
 • Hulpmiddelen zoals een brace of compact toetsenbord
 • Pijnstillers
 • Ergotherapie

 

Met name rust zal een belangrijke behandelmethode zijn. Verder zal een goede werkhouding zorgen dat de spieren zich meer kunnen ontspannen. Ook heeft een goede werkhouding een preventieve werking. Een ergotherapeut kan u adviseren over een goede werkhouding bij diverse typen werkzaamheden. Bij een goede werkhouding valt te denken aan:

 • De lichaamshouding
 • Afwisseling van werkzaamheden
 • Rustmomenten
 • De sterkte van spieren (d.m.v. oefeningen)
 • Stress voorkomen

 

Een brace zal een deel van de belasting op spieren overnemen. Hierdoor kan de gekwetste spier sneller herstellen. Het herstel kan ook versnellen dankzij de therapeutische warmte of pelotte van een brace. Voor meer informatie over de mogelijkheden van braces bij deze klachten, kunt u terecht op de volgende pagina:

Hoe is RSI te voorkomen?

Om RSI-klachten te voorkomen, kunnen een groot deel van de behandelmethoden worden aangehouden. Om RSI te voorkomen is namelijk een goede werkhouding van belang. Ook is het verstandig om langdurige herhalende bewegingen te voorkomen. Bijvoorbeeld door afwisseling van de bewegingen en rustmomenten.

Sterkere spieren kunnen meer belasting verwerken. Daarom zal de kans op klachten verlaagd worden wanneer uw spieren beter getraind zijn.

 

rsi voorkomen tips

 

Wat zijn de symptomen van RSI?

De symptomen van RSI bestaan met name uit pijnklachten. In een beginnende fase zullen de pijnklachten vaak alleen merkbaar zijn tijdens bepaalde bewegingen. In een verdere fase zullen pijnklachten in tijdens andere bewegingen en in rust voelbaar kunnen zijn.

Naast pijnklachten kunnen ook tintelingen, krachtsverlies en slapheid optreden.

 

Is RSI en een muisarm hetzelfde?

RSI en een muisarm zijn ongeveer hetzelfde. Echter is een muisarm de aanduiding voor RSI-klachten in de arm. De klachten kunnen er op veel meer plaatsen optreden en is dus een veel bredere benaming. Zo komen klachten ook vaak voor in de schouders, nek, vingers, pols en elleboog.

 

Hoe vaak komt RSI voor in Nederland?

Maar liefst ruim drie miljoen Nederlanders hebben RSI-klachten. Wat neerkomt op 20% van de beroepsbevolking. Vaak veroorzaakt door te weinig pauzes, veel computerwerk, stress en een fout ingerichte werkplek. Veel mensen blijken pas te laat, de klachten tegen te gaan. Hierdoor kan onnodige verergering optreden.

 

Deel dit artikel op social media!