Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

Wat is een navelbreuk bij volwassenen?

Een navelbreuk, een mogelijk oorzaak van pijn rond de navel. Maar wat is nou eigenlijk een navelbreuk bij volwassenen?

Een navelbreuk (hernia umbilicalis of navel hernia) ontstaat door een opening in de buikwand. Bij een breuk ontstaat een uitstulping in de buikwand, doordat de darmen via een verzwakte plek in de buikwand naar buiten drukken.
In geval van een navelbreuk, ontstaat deze opening rond de navel.

De uitstulping kan echter ook ontstaat bij de lies, een litteken of bovenbuik. Dan wordt er gesproken over een liesbreuk, littekenbreuk en buikwandbreuk.

 

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: navelbreukband

Wat zijn de symptomen bij een navelbreuk?

Een navel hernia geeft niet altijd makkelijk te merkbare symptomen. Zo kunnen volwassenen, jaren een navelbreuk hebben zonder dit te herkennen. Merkbare symptomen treden vaak op in de vorm van een zichtbare uitstulping rond de navel. Dit zijn darmen of vet die naar buiten worden gedrukt. Vaak kan de uitstulping echter weer naar binnen worden gedrukt. Met name wanneer de uitstulping uit vet bestaat.

Naast de uitstulping, kan ook pijn een symptoom zijn bij een navel breuk. Meestal ontstaat de pijn in de vorm van een branderig en zeurderig gevoel rond de navel.
Een ergere mate van pijn ontstaat meestal alleen wanneer er beklemming optreedt van het stukje darm dat naar buiten drukt. In dat geval wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan.

De symptomen van een navelbreuk:

• uitstulping
• pijnklachten
• branderig gevoel rond de navel
• beklemming van de darm
• misselijkheid

navelbreuk symptomen

Wat zijn de oorzaken van een navelbreuk?

navelbreuk oorzaak

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) ontstaat door een zwakkere plek in de buikwand of een opening in de buikwand rond de navel. Een breuk kan juist rond de navel ontstaat doordat dit een zwakke plek in de buikwand is. Voor de geboorte groeit de navelstreng namelijk door spieren en weefsel. Deze opening in de buikwand groeit na de geboorte meestal weer normaal dicht, maar blijft een zwakkere plek.

De oorzaken van een dergelijke navel hernia kan variëren. Zo kan een navelhernia aangeboren zijn of met de tijd zijn ontstaan. Een aangeboren breuk treedt op bij baby’s en ontstaat doordat de navelring niet voldoende is dicht gegroeid. Een navelbreuk bij volwassenen is heeft andere oorzaken. Bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, ontstaat een navelbreuk vaak door één van de volgende oorzaken:

• verhoogde druk in de buikholte
• (plaatselijk) verzwakte buikwand
• opgerekte buikwand door overgewicht
• extra druk door hoesten, tillen of zwaar fysiek werk
• zwangerschap

Behandeling van een navelbreuk

Hoe behandel je een navel breuk en kan je snel herstellen? Indien er geen sprake is van een ernstige breuk, kunnen klachten worden behandeld met pijnstillers en een navelbreukband. Deze band bestaat uit een buikband met een pelotte (drukkussentje). Tijdens het dragen zal dankzij de navelbreukband, de uitstulping worden terug gedrukt in de buikholte.

Ook zal pijn worden tegengegaan dankzij de ondersteuning van de band. Het herstellen van de breuk zal hierdoor ook worden versnelt. Een navelbreukband kan zowel door mannen als vrouwen worden gedragen en is een veel toegepast hulpmiddel bij een navelhernia.

Voor meer informatie klik op de volgende link; navelbreukband.

navelbreuk bandage

Wanneer naar de huisarts met een navelbreuk?

In principe is met een navel hernia een bezoek aan de huisarts in de meeste gevallen te adviseren. Een bezoek is zeker nodig wanneer er veel pijn ontstaat. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van beklemming van de darmen. Dit belemmerd de doorstroming en kan gevaarlijk zijn. In dat geval kan een operatie noodzakelijk zijn. Een dergelijke beklemming is te vergelijken met een tuinslang die dubbel geknepen wordt.

Zit een navelbreuk altijd bij de navel?

In principe zit een navelbreuk altijd rond de navel. Een breuk in de buikwand is op andere plekken wel mogelijk. In dat geval wordt er gesproken over een buikwandbreuk of een liesbreuk. Dit zijn dezelfde typen breuken alleen op andere plekken op de buik.
Dit is ook te zien in de onderstaande afbeelding. Hier zit de breuk niet bij de navel maar lager op de buik.

navelbreuk buikwandbreuk

Navelbreuk tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op een breuk extra groot. Dit komt doordat er extra druk op de buikwand komt door de baby.
Is er voor de zwangerschap al sprake van een breuk, dan wordt geadviseerd om contact op te nemen met uw huisarts. Een reeds bestaande breuk kan namelijk vervelende klachten veroorzaken tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen zal de breuk verholpen moeten worden, voor het zwanger raken.

Een navelbreuk in het kort:

• Opening in de buikwand met of zonder uitstulping
• Verergering kan door extra druk (persen, hoesten, tillen, overgewicht)
• Niet gevaarlijk tenzij de darm uitpuilt en bekneld raakt
• Te behandelen met een navelbreukband of soms een operatie

Indien een operatie nog niet aan de orde is, dan kan de veelgebruikte navelbreukband een oplossing zijn. Deze vindt u via de onderstaande linkjes:

 

navelbreukbandage
navelbreuk breukband

Navelbreukband

De navelbreukband is een effectief hulpmiddel bij een navelbreuk, buikbreuk of littekenbreuk. Voorzien van een pelotte voor een extra effectieve behandeling. Minder pijnklachten, betere doorbloeding, sneller herstel en geen uitstulping.…
4.78 out of 5
 68,00
Buikwandbreuk band
Buikwandbreuk band

Buikwandbreuk band

De buikwandbreuk band kan u helpen bij een buikbreuk, littekenbreuk of navelbreuk. De buikbreukband behandeld pijnklachten, verminderd een uitstulping en verbeterd de doorbloeding. De buikbreuk zal hierdoor sneller kunnen herstellen.…
4.25 out of 5
 68,00