Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat is een buikbreuk zoals een navelbreuk?

Wat is een buikbreuk zoals een navelbreuk?

Op deze pagina vindt u handige informatie over buikbreuken zoals een navelbreuk of littekenbreuk. Bijvoorbeeld over de oorzaken, symptomen, risico’s en soorten behandelingen. Zoals bijvoorbeeld met de veel gebruikte navelbreukband / buikbreukband.

Een navelbreuk (Hernia umbilicalis of navel hernia) ontstaat door een opening in de buikwand. Bij een breuk ontstaat een uitstulping in de buikwand, doordat de darmen via een verzwakte plek in de buikwand naar buiten drukken. In geval van een navelbreuk, ontstaat deze opening rond de navel.
De uitstulping kan echter ook ontstaan bij de lies, een litteken of bovenbuik. Dan wordt er gesproken over een liesbreuk, littekenbreuk en buikwandbreuk.

 

navelbreuk symptomen

 

Wat zijn symptomen bij een buikwandbreuk zoals een navelbreuk?

Een navelhernia geeft niet altijd makkelijk te merkbare symptomen. Zo kunnen volwassenen, jaren een navelbreuk hebben zonder dit te herkennen. Merkbare symptomen treden vaak op in de vorm van een zichtbare uitstulping rond de navel. Dit zijn darmen of vet die naar buiten worden gedrukt. Vaak kan de uitstulping echter weer naar binnen worden gedrukt. Met name wanneer de uitstulping uit vet bestaat.

Naast de uitstulping, kunnen ook pijnklachten een symptoom zijn bij een navelbreuk. Meestal ontstaan de pijnklachten in de vorm van een branderig en zeurderig gevoel rond de navel.
Een ergere mate van pijn ontstaat meestal alleen wanneer er beklemming optreedt van het stukje darm dat naar buiten drukt. In dat geval wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan.

De symptomen van een buikbreuk:

• uitstulping
• pijnklachten
• branderig gevoel rond de navel
• beklemming van de darm
• misselijkheid

 

Oorzaken van buikbreuken zoals een navelbreuknavelbreuk oorzaak

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) ontstaat door een zwakkere plek in de buikwand of een opening in de buikwand rond de navel. Een breuk kan juist rond de navel ontstaat doordat dit een zwakke plek in de buikwand is. Voor de geboorte groeit de navelstreng namelijk door spieren en weefsel. Deze opening in de buikwand groeit na de geboorte meestal weer normaal dicht, maar blijft een zwakkere plek.

De oorzaken van een dergelijke navelhernia kan variëren. Zo kan een navelhernia aangeboren zijn of met de tijd zijn ontstaan. Een aangeboren breuk treedt op bij baby’s en ontstaat doordat de navelring niet voldoende is dicht gegroeid. Een navelbreuk bij volwassenen heeft andere oorzaken. Bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, ontstaat een navelbreuk vaak door één van de volgende oorzaken:

• verhoogde druk in de buikholte
• (plaatselijk) verzwakte buikwand
• opgerekte buikwand door overgewicht
• extra druk door hoesten, tillen of zwaar fysiek werk
• zwangerschap

Ontstaat de breuk op een andere plek op de buik, dan wordt gesproken over een buikbreuk. Ontstaat de breuk bij een litteken, dan wordt gesproken over een littekenbreuk. Ook deze twee soorten buikwandbreuken ontstaan door een zwakke plek in de buikwand.

Behandeling van een buikwandbreuk zoals een navelbreuk 

Hoe is een navelbreuk te behandelen en kan het herstel worden bevorderd? Een buikbreuk kunt u gedeeltelijk zelf behandelen. Indien er geen sprake is van een ernstige breuk, kunnen klachten worden behandeld met pijnstillers en een navelbreukband. Deze band bestaat uit een buikband met een pelotte (drukkussentje). Tijdens het dragen zal dankzij de navelbreukband, de uitstulping worden terug gedrukt in de buikholte.

navelbreuk bandage

Bij veel artsen is het bestaan van een navelbreukband niet bekend. Dit is jammer omdat veel mensen toch baat hebben bij de fijne steun. Bijvoorbeeld tijdens de periode tot de operatie. Of juist ter voorkoming van een operatie omdat men door bijvoorbeeld een hogere leeftijd geen operatie meer wil ondergaan.

De pijn zal worden verminderd dankzij de ondersteuning van de band. Hierdoor wordt voorkomen dat dagelijkse bezigheden moeilijk worden. Een navelbreukband kan zowel door mannen als vrouwen worden gedragen en is een veel toegepast hulpmiddel bij een navelhernia. Het kan ook worden gebruikt voor een buikbreuk of littekenbreuk.

Hoe verloopt een navelbreuk operatie?

Bij een ernstige breuk kan besloten worden om een operatie te gaan uitvoeren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een spoedoperatie en een “standaard” operatie. U kunt hier lezen over hoe de twee soorten operaties verlopen.

Spoedoperatie bij een ingeklemde darm
Bij sommige navelbreuken zal een stukje darm door de breuk naar buiten komen. Hierdoor kan de darm bekneld raken en de doorbloeding worden verminderd. Dit gebeurd bij circa 1 op de 1500 navelhernia’s. In dit geval zal een spoedoperatie nodig zijn binnen zes uur. De snelle behandeling is nodig omdat door de slechte doorbloeding van de darm, bepaalde darmgedeelten kunnen afsterven.

Standaard navelbreukoperatie
Wanneer de pijnklachten blijven aanhouden of er geregeld een uitstulping ontstaat, kan worden gekozen voor een operatie. Veel (oudere) mensen willen dit echter zo lang mogelijk uitstellen en kiezen zodoende voor een navelbreukband.
Indien er wel wordt gekozen voor een operatie zal de arts met u bespreken welke manier van opereren voor u geschikt is. De breuk zal worden dicht gemaakt met uw eigen buikweefsel of een kunststof matje. Verder kan er worden gekozen voor een open buikoperatie of een kijkoperatie.

Wat zijn de risico’s van een navelbreuk operatie?

Zoals bij elke operatie, is er ook bij een operatie aan een buikbreuk kans op complicaties. Echter gaat het bij deze ingreep puur om algemene complicaties die bij elke buikoperatie kunnen voorkomen. Hierbij kunt u denken aan: trombose, nabloeding, longontsteking en wondinfectie. Verder blijft de kans bestaan dat er opnieuw een breuk ontstaat op de plaats van de operatie. Samenvattend; een buikbreuk operatie staat niet bekend als risicovol maar er zal een (kleine) kans zijn op complicaties.

Wanneer naar de huisarts met een navelbreuk?

In principe is met een navel hernia een bezoek aan de huisarts in de meeste gevallen te adviseren. Een bezoek is zeker nodig wanneer er veel pijn ontstaat. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van beklemming van de darmen. Dit belemmerd de doorstroming en kan gevaarlijk zijn. In dat geval kan een operatie noodzakelijk zijn. Een dergelijke beklemming is te vergelijken met een tuinslang die dubbel geknepen wordt.

Ook na een navelbreuk operatie kunnen er klachten ontstaan. Indien de volgende klachten ontstaan is contact met uw arts verstandig:

• koorts 
• extreme zwellingen
• blauwe plekken 
• bloedingen 
• toenemende pijn in de buik 
• misselijkheid of overgeven

 

Zit een navelbreuk altijd bij de navel?

In principe zit een navelbreuk altijd rond de navel. Een breuk in de buikwand is op andere plekken wel mogelijk. In dat geval wordt er gesproken over een buikwandbreuk of een liesbreuk. Dit zijn dezelfde typen breuken alleen op andere plekken op de buik. Dit is ook te zien in de onderstaande afbeelding. Hier zit de breuk niet bij de navel maar lager op de buik.

buikbreuk navel info

Navelbreuk tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op een breuk extra groot. Dit komt doordat er extra druk op de buikwand komt door de baby.
Is er voor de zwangerschap al sprake van een breuk, dan wordt geadviseerd om contact op te nemen met uw huisarts. Een reeds bestaande breuk kan namelijk vervelende klachten veroorzaken tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen zal de breuk verholpen moeten worden, voor het zwanger raken.

Hoe wordt de diagnose van een buikbreuk gesteld?

Dit type aandoening is relatief eenvoudig te herkennen. Dat komt doordat het zich aan de rand van het lichaam bevind. Hierdoor kan de breuk vaak wel gevoeld worden door een arts. Daarnaast is de breuk vaak ook zichtbaar. Vaak zal de arts vragen naar de symptomen waar de patiënt last van heeft. Ook zal vaak gevraagd worden naar de medische voorgeschiedenis en manier van leven. Dergelijke vragen kunnen gaan over een eventuele zwangerschap in het verleden, roken, hoesten en zwaar tillen.

Bij twijfel kan er in het ziekenhuis nog een echo worden gemaakt van de buikwand. Zo kan met extra zekerheid worden bepaald of er sprake is van een navelbreuk.

Welke soorten navelbreuken zijn er?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten navelbreuken. De aangeboren versie en de verworven versie. Het verschil wordt bepaald door de manier van ontstaan. De twee soorten zijn:

Aangeboren navelbreuk
De aangeboren variant is al na geboorte aanwezig. Hoe dergelijke breuken ontstaan is nog steeds niet helemaal duidelijk. De breuk is zichtbaar rond de navelstreng. Een aangeboren buikbreuk leid niet vaak tot problemen. Vaak geneest de buikbreuk tijdens de eerste drie levensjaren.

Verworven navelbreuk
De verworven breuk kan ontstaan vanaf het 12e levensjaar. Een dergelijke breuk ontstaat door een verhoogde druk in de buikholte of een verzwakte buikwand. Dit soort breuk kan wel voor problemen zorgen. Zo kunnen er pijnklachten en een uitstulping ontstaan. Soms kan een stukje darm bekneld raken.

Kan een buikwandbreuk ontstaan door sporten?

Er zijn sporten waarbij de druk in de buikholte verhoogd zal worden. Het gaat hierbij om sporten waarbij veel kracht gezet moet worden. Een verhoogde druk in de buikholte is één van de oorzaken van een buikbreuk. Indirect kan sporten dus de oorzaak zijn van een breuk. U kunt hierbij denken aan sporten zoals krachttraining, judo of rugby.

Kan ik sporten met een navelbreuk?

Wanneer u last heeft van een breuk, dient druk op de breuk zoveel mogelijk te worden voorkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van hoesten, niezen en zwaar tillen. Een sport zoals krachttraining wordt daarom afgeraden. Sporten zoals zwemmen, wandelen en hardlopen zijn vaak nog wel mogelijk. Worden de klachten erger? Dan is het verstandig om te stoppen. Een navelbreukbandage kan het sporten wat gemakkelijker maken doordat klachten kunnen afnemen. Na een operatie kan ongeveer drie weken niet gesport worden.

Is een navelbreuk gevaarlijk?

Meestal is een breuk rond de navel niet gevaarlijk. In de meeste gevallen bestaan de klachten alleen uit pijn, misselijkheid en een branderig gevoel rond de breuk. Soms kan er ook een uitstulping ontstaan. De uitstulping ontstaat door vetweefsel dat door druk vanuit de buikholte door de breuk wordt gedrukt. In de meeste gevallen kan de uitstulping weer naar binnen worden gedrukt of zal het zelf naar binnen zakken wanneer u gaat liggen.

Het kan echter ook gebeuren dat een stukje darm door de breuk wordt gedrukt. De darm kan daardoor bekneld raken waardoor de doorstroming wordt belemmerd. Wanneer de uitstulping (darm) niet terug gedrukt kan worden, kan dit wel gevaarlijk zijn. In dat geval zal direct een bezoek gebracht moeten worden aan een arts.

Hoe kan een buikbreuk worden voorkomen?

Bepaalde factoren vergroten de kans op een buikbreuk. Daarom wordt geadviseerd om druk op de buikwand zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door middel van de volgende manieren:

• Voorkom hoesten (stop bijvoorbeeld met roken)
• Voorkom persen (bijvoorbeeld door obstipatie)
• Voorkom veelvuldig zwaar tillen
• Voorkom overgewicht

Navelbreuken bij baby’s

Bij maar liefst 20 % van de baby’s ontstaat een navelbreukband. Dit wordt veroorzaakt doordat de opening voor de navelstreng niet goed sluit na de geboorte. De navelstreng loopt bij de navel door spierlagen in de buikwand. Na de geboorte zal deze opening vaak weer zelf dichtgroeien. Wanneer dit niet gebeurd wordt er gesproken over een navelbreuk.

Een navelbreuk zal bij baby’s vaak geen klachten veroorzaken. Het breuk zal meestal tijdens de eerste drie levensjaren weer dicht groeien. Is de breuk niet hersteld tijdens de eerste drie jaren? Dan zal een medische ingreep nodig zijn.In circa 90 % van de breuken, zal het herstel vanzelf verlopen.

Wanneer meteen naar de huisarts?

De breuk zorgt bij baby’s meestal voor weinig klachten. Wel kan er een uitstulping zichtbaar worden. Bijvoorbeeld wanneer de baby huilt of perst. In bepaalde gevallen zorgt de breuk wel voor klachten. Soms kan daarbij een medische ingreep op korte termijn nodig zijn. Heeft uw baby één van de volgende klachten? Ga dan naar uw huisarts.

• pijn
• overgeven
• wanneer de verdikking zacht, gezwollen of verkleurd is

 

Hoe groot is een buikbreuk?

De grootte van de opening kan nogal verschillen per persoon. Net als de hoeveelheid klachten die zullen optreden. Soms wordt een breuk zelfs niet opgemerkt omdat er geen klachten ontstaan. Een breuk varieert qua grootte van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Het is echter niet zo dat er meer klachten optreden wanneer de buikbreuk groter is. Een breuk van enkele millimeters kan meer klachten opleveren dan een breuk van meerdere centimeters.

 

Een navelbreuk in het kort:

• Opening in de buikwand met of zonder uitstulping
• Verergering kan door extra druk (persen, hoesten, tillen, overgewicht)
• Niet gevaarlijk tenzij de darm uitpuilt en bekneld raakt
• Te behandelen met een navelbreukband of soms een operatie. Zal nooit vanzelf herstellen

Indien een operatie nog niet aan de orde is, dan kan de veelgebruikte navelbreukband een oplossing zijn. Ontwikkeld voor buikbreuken zoals een littekenbreuk of navelbreuk. U vindt de band door te klikken op de onderstaande foto.

 

Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

23 Reacties

 1. Kan door de beknelling van de darmen, na jaren de ontstoken darminhoud naar buiten komen?

  Antwoord
  • Dat kan inderdaad gebeuren maar is wel een reden om meteen naar uw arts te gaan. Er kunnen namelijk complicaties optreden.

   Antwoord
 2. Ik heb in september een dikke darm operatie gehad. Ik had een erg opgezette buik en open wond. Sinds enkele dagen zie ik een verdikking in de navel en voel ik een branderig gevoel. Ook ben ik soms misselijk. Is het verstandig om naar mijn chirurg te gaan?

  Antwoord
  • Dat zijn inderdaad symptomen om wel mee naar uw huisarts te gaan. Met name de misselijkheid en het snelle groeien zijn wel symptomen die een onderzoek verstandig maken. Beterschap.

   Antwoord
 3. Wordt het matje tussen de huid en de buikspieren of onder de buikspieren geplaatst?

  Antwoord
  • Het matje wordt aan de buikwand vast gemaakt. Dat ligt onder de buikspieren.

   Antwoord
 4. Lost het matje na jaren op, of kan het steuneffect verminderen, heb 6 jaar terug een matje gekregen maar nu een harde en vervelende buik. ,

  Antwoord
  • Circa 10 % procent van de mensen die een navelbreuk hebben gehad, krijgen later weer last van de klachten. Gezien de klachten kan dit ook bij u het geval zijn. Bezoek aan uw huisarts kan verstandig zijn.

   Antwoord
 5. Heb al een buikbreukband gekocht, kan ik een losse pilote kopen?

  Antwoord
 6. Ik heb een beginnende navelbreuk, hij zit er wel maar is (nog) klein. Ik sport op hoog niveau en naar verwachting zal de navelbreuk dan ook toe gaan nemen. Is er iets mogelijk dat ik het, ondanks dat ik er nu nog geen hinder aan ervaar, nu al laat opereren?
  Het opgeven van het sporten is voor mij geen optie..

  Antwoord
  • Meestal wordt een navelbreuk operatie pas uitgevoerd bij complicaties of wanneer de klachten te erg worden. Echter kunt u in overleg gaan met uw arts, om te kijken of een uitzondering mogelijk is. Wel kan de vergoeding van de zorgverzekering eventueel lager liggen omdat de noodzaak nog wat minder aanwezig is.

   Antwoord
 7. Ik heb een jaar geleden een buikwandcorrectie gehad. Ondertussen nu toch ongelofelijk veel pijn rond mijn navel. Kan het een navelbreuk zijn? Mijn buik is recht en ik zie geen uitstulping. Wel heb ik hevige pijn.

  Antwoord
  • Het kan inderdaad om een buikbreuk gaan. Echter kan de pijn ook een andere oorzaak hebben. Bij hevige pijn is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.

   Antwoord
 8. Bij mij is ook een navelbreuk geconstateerd, ik kon in het begin de uitstulping in de buikwand terug duwen maar nu een paar maanden later komt de uitstulping na het terug duwen gelijk weer terug allen als ik op mijn rug ga liggen blijft hij weg.
  Wat is wijsheid? Ben ik aan een operatie toe of of aan een navelbreukband?

  Antwoord
  • Een bezoek aan uw huisarts is verstandig. Vervolgens kan er bepaald worden of een operatie nodig is. Tot een eventuele operatie kan een navelbreukband gebruikt worden om klachten te verminderen en de uitstulping terug te drukken. Dat kan verergering van de uitstulping voorkomen en ook een eventuele beknelling van de darm.

   Antwoord
 9. Beste,
  Kunnen jullie ook in België leveren?

  Antwoord
  • Ja zeker. Wij leveren in Nederland en België. Soms ook in andere landen.

   Antwoord
 10. Kan je door 10 maanden overgeven ook een buikbreuk of navelbreuk krijgen?

  Antwoord
  • Dat is inderdaad goed mogelijk. Tijdens het overgeven ontstaat er namelijk een verhoogde druk in de bikholte. Bij een iets zwakkere plek, kan langzamerhand een buikbreuk ontstaan.

   Antwoord
 11. Ik heb reeds lange tijd een navelbreuk. Sinds enkele jaren ben ik wel wat verdikt, mede omdat ik te weinig op mijn voeding let. Nu is de navelbreuk (die op een litteken ligt van een operatie die ik als kind had) erger geworden. Is het mogelijk om via een goed dieet (voorgesteld door een diëtist) en door meer beweging de navelbreuk terug te dringen? Kan een navelbreuk eventueel uit zichzelf genezen als iemand sterk vermagert en op zijn gewicht blijft letten?

  Antwoord
  • Overgewicht kan zorgen voor een verhoogde buikwanddruk. Hierdoor kan dus inderdaad sneller een uitstulping ontstaan. Overgewicht verminderen kan zodoende een uitstulping helpen te verminderen. Het zal naar verwachting geen gehele oplossing zijn voor de uitstulping.
   Een navelbreuk geneest meestal niet uit zich zelf. Voor medische adviezen en dus meer zekerheid, kunt u terecht bij uw huisarts.

   Antwoord
 12. Sinds een aantal weken heb ik een uitstulping boven de navel. Sinds een aantal dagen geeft deze een zeurderig en pijnlijk gevoel. Deze is wel, zoals jullie ook aangeven, terug te duwen en als ik ga liggen trekt deze ook direct terug. Nu maak ik mij alleen zorgen om het feit dat ik 3,5 maand zwanger ben. Ik ben erg bang dat de klachten de komende maanden zullen gaan verergeren door de druk van ons kindje. Wat kan ik het beste doen? Een operatie lijkt mij namelijk geen optie in mijn geval? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

  Antwoord
  • De symptomen lijken inderdaad op een navelbreuk. Dat is een relatief veel voorkomend verschijnsel tijdens een zwangerschap. Een operatie wordt inderdaad niet tijdens de zwangerschap uitgevoerd.
   Een buikband kan u (tijdelijk) helpen bij de klachten. Een speciale zwangerschapsband bijvoorbeeld. Voor een medisch advies kunt u even contact opnemen met uw huisarts.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Tip: via de volgende link kunt u eens een kijkje nemen op de pagina over de veel gebruikte breukband. Fijn tot de operatie of in plaats van een operatie om de klachten te verminderen. De fijne band zal de buikbreuk zal niet geheel laten herstellen maar de klachten wel flink laten afnemen. Te bekijken via: navelbreukband.