Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieWat is een navelbreuk bij volwassenen?

Wat is een navelbreuk bij volwassenen?

Een navelbreuk, een mogelijke oorzaak van pijn rond de navel. Maar wat is nou eigenlijk een navelbreuk bij volwassenen?

Een navelbreuk (Hernia umbilicalis of navel hernia) ontstaat door een opening in de buikwand. Bij een breuk ontstaat een uitstulping in de buikwand, doordat de darmen via een verzwakte plek in de buikwand naar buiten drukken. In geval van een navelbreuk, ontstaat deze opening rond de navel.

De uitstulping kan echter ook ontstaan bij de lies, een litteken of bovenbuik. Dan wordt er gesproken over een liesbreuk, littekenbreuk en buikwandbreuk.

 

navelbreuk symptomen

 

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: navelbreukband

Wat zijn de symptomen bij een navelbreuk?

Een navelhernia geeft niet altijd makkelijk te merkbare symptomen. Zo kunnen volwassenen, jaren een navelbreuk hebben zonder dit te herkennen. Merkbare symptomen treden vaak op in de vorm van een zichtbare uitstulping rond de navel. Dit zijn darmen of vet die naar buiten worden gedrukt. Vaak kan de uitstulping echter weer naar binnen worden gedrukt. Met name wanneer de uitstulping uit vet bestaat.

Naast de uitstulping, kan ook pijn een symptoom zijn bij een navelbreuk. Meestal ontstaat de pijn in de vorm van een branderig en zeurderig gevoel rond de navel.
Een ergere mate van pijn ontstaat meestal alleen wanneer er beklemming optreedt van het stukje darm dat naar buiten drukt. In dat geval wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan.

De symptomen van een navelbreuk:

• uitstulping
• pijnklachten
• branderig gevoel rond de navel
• beklemming van de darm
• misselijkheid

 

Wat zijn de oorzaken van een navelbreuk?navelbreuk oorzaak

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) ontstaat door een zwakkere plek in de buikwand of een opening in de buikwand rond de navel. Een breuk kan juist rond de navel ontstaat doordat dit een zwakke plek in de buikwand is. Voor de geboorte groeit de navelstreng namelijk door spieren en weefsel. Deze opening in de buikwand groeit na de geboorte meestal weer normaal dicht, maar blijft een zwakkere plek.

De oorzaken van een dergelijke navel hernia kan variëren. Zo kan een navelhernia aangeboren zijn of met de tijd zijn ontstaan. Een aangeboren breuk treedt op bij baby’s en ontstaat doordat de navelring niet voldoende is dicht gegroeid. Een navelbreuk bij volwassenen heeft andere oorzaken. Bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, ontstaat een navelbreuk vaak door één van de volgende oorzaken:

• verhoogde druk in de buikholte
• (plaatselijk) verzwakte buikwand
• opgerekte buikwand door overgewicht
• extra druk door hoesten, tillen of zwaar fysiek werk
• zwangerschap

Behandeling van een navelbreuk

Hoe is een navelbreuk te behandelen en kan het herstel worden bevorderd? Indien er geen sprake is van een ernstige breuk, kunnen klachten worden behandeld met pijnstillers en een navelbreukband. Deze band bestaat uit een buikband met een pelotte (drukkussentje). Tijdens het dragen zal dankzij de navelbreukband, de uitstulping worden terug gedrukt in de buikholte.
Bij veel artsen is het bestaan van een navelbreukband niet bekend. Dit is jammer omdat veel mensen toch baat hebben bij de fijne steun. Bijvoorbeeld tijdens de periode tot de operatie. Of juist ter voorkoming van een operatie omdat men door bijvoorbeeld een hogere leeftijd geen operatie meer wil ondergaan.

De pijn zal worden tegengegaan dankzij de ondersteuning van de band. Hierdoor wordt voorkomen dat dagelijkse bezigheden moeilijk worden. Een navelbreukband kan zowel door mannen als vrouwen worden gedragen en is een veel toegepast hulpmiddel bij een navelhernia. Het kan ook worden gebruikt voor een buikbreuk of littekenbreuk.

Voor meer informatie klik op de volgende link; navelbreukband.

navelbreuk bandage

Wanneer naar de huisarts met een navelbreuk?

In principe is met een navel hernia een bezoek aan de huisarts in de meeste gevallen te adviseren. Een bezoek is zeker nodig wanneer er veel pijn ontstaat. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van beklemming van de darmen. Dit belemmerd de doorstroming en kan gevaarlijk zijn. In dat geval kan een operatie noodzakelijk zijn. Een dergelijke beklemming is te vergelijken met een tuinslang die dubbel geknepen wordt.

Zit een navelbreuk altijd bij de navel?

In principe zit een navelbreuk altijd rond de navel. Een breuk in de buikwand is op andere plekken wel mogelijk. In dat geval wordt er gesproken over een buikwandbreuk of een liesbreuk. Dit zijn dezelfde typen breuken alleen op andere plekken op de buik. Dit is ook te zien in de onderstaande afbeelding. Hier zit de breuk niet bij de navel maar lager op de buik.

 

navelbreuk buikwandbreuk

Navelbreuk tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op een breuk extra groot. Dit komt doordat er extra druk op de buikwand komt door de baby.
Is er voor de zwangerschap al sprake van een breuk, dan wordt geadviseerd om contact op te nemen met uw huisarts. Een reeds bestaande breuk kan namelijk vervelende klachten veroorzaken tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen zal de breuk verholpen moeten worden, voor het zwanger raken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Dit type aandoening is relatief eenvoudig te herkennen. Dat komt doordat het zich aan de rand van het lichaam bevind. Hierdoor kan de breuk vaak wel gevoeld worden door een arts. Daarnaast is de breuk vaak ook zichtbaar. Vaak zal de arts vragen naar de symptomen waar de patiënt last van heeft. Ook zal vaak gevraagd worden naar de medische voorgeschiedenis en manier van leven. Dergelijke vragen kunnen gaan over een eventuele zwangerschap in het verleden, roken, hoesten en zwaar tillen.

Bij twijfel kan er in het ziekenhuis nog een echo worden gemaakt van de buikwand. Zo kan met extra zekerheid worden bepaald of er sprake is van een navelbreuk.

Welke soorten navelbreuken zijn er?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten navelbreuken. De aangeboren versie en de verworven versie. Het verschil wordt bepaald door de manier van ontstaan. De twee soorten zijn:

Aangeboren navelbreuk
De aangeboren variant is al na geboorte aanwezig. Hoe dergelijke breuken ontstaan is nog steeds niet helemaal duidelijk. De breuk is zichtbaar rond de navelstreng. Een aangeboren buikbreuk leid niet vaak tot problemen. Vaak geneest de buikbreuk tijdens de eerste drie levensjaren.

Verworven navelbreuk
De verworven breuk kan ontstaan vanaf het 12e levensjaar. Een dergelijke breuk ontstaat door een verhoogde druk in de buikholte of een verzwakte buikwand. Dit soort breuk kan wel voor problemen zorgen. Zo kunnen er pijnklachten en een uitstulping ontstaan. Soms kan een stukje darm bekneld raken.

Kan ik sporten met een navelbreuk?

Wanneer u last heeft van een breuk, dient druk op de breuk zoveel mogelijk te worden voorkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van hoesten, niezen en zwaar tillen. Een sport zoals krachttraining wordt daarom afgeraden. Sporten zoals zwemmen, wandelen en hardlopen zijn vaak nog wel mogelijk. Worden de klachten erger? Dan is het verstandig om te stoppen. Een navelbreukbandage kan het sporten wat gemakkelijker maken doordat klachten kunnen afnemen.

Na een operatie kan ongeveer drie weken niet gesport worden.

Is een navelbreuk gevaarlijk?

Meestal is een breuk rond de navel niet gevaarlijk. In de meeste gevallen bestaan de klachten alleen uit pijn, misselijkheid en een branderig gevoel rond de breuk. Soms kan er ook een uitstulping ontstaan. De uitstulping ontstaat door vetweefsel dat door druk vanuit de buikholte door de breuk wordt gedrukt. In de meeste gevallen kan de uitstulping weer naar binnen worden gedrukt of zal het zelf naar binnen zakken wanneer u gaat liggen.

Het kan echter ook gebeuren dat een stukje darm door de breuk wordt gedrukt. De darm kan daardoor bekneld raken waardoor de doorstroming wordt belemmerd. Wanneer de uitstulping (darm) niet terug gedrukt kan worden, kan dit wel gevaarlijk zijn. In dat geval zal direct een bezoek gebracht moeten worden aan een arts.

 

Navelbreuken bij baby’s

Bij maar liefst 20 % van de baby’s ontstaat een navelbreukband. Dit wordt veroorzaakt doordat de opening voor de navelstreng niet goed sluit na de geboorte. De navelstreng loopt bij de navel door spierlagen in de buikwand. Na de geboorte zal deze opening vaak weer zelf dichtgroeien. Wanneer dit niet gebeurd wordt er gesproken over een navelbreuk.

Een navelbreuk zal bij baby’s vaak geen klachten veroorzaken. Het breuk zal meestal tijdens de eerste drie levensjaren weer dicht groeien. Is de breuk niet hersteld tijdens de eerste drie jaren? Dan zal een medische ingreep nodig zijn.In circa 90 % van de breuken, zal het herstel vanzelf verlopen.

Wanneer meteen naar de huisarts?

De breuk zorgt bij baby’s meestal voor weinig klachten. Wel kan er een uitstulping zichtbaar worden. Bijvoorbeeld wanneer de baby huilt of perst. In bepaalde gevallen zorgt de breuk wel voor klachten. Soms kan daarbij een medische ingreep op korte termijn nodig zijn. Heeft uw baby één van de volgende klachten? Ga dan naar uw huisarts.

• pijn
• overgeven
• wanneer de verdikking zacht, gezwollen of verkleurd is

 

Een navelbreuk in het kort:

• Opening in de buikwand met of zonder uitstulping
• Verergering kan door extra druk (persen, hoesten, tillen, overgewicht)
• Niet gevaarlijk tenzij de darm uitpuilt en bekneld raakt
• Te behandelen met een navelbreukband of soms een operatie

Indien een operatie nog niet aan de orde is, dan kan de veelgebruikte navelbreukband een oplossing zijn. Deze vindt u via de onderstaande link:

 

navelbreukbandage
navelbreuk breukband

Navelbreukband

De navelbreukband is een effectief hulpmiddel bij een navelbreuk, buikbreuk of littekenbreuk. Voorzien van een pelotte voor een extra effectieve behandeling. Minder pijnklachten, betere doorbloeding, sneller herstel en geen uitstulping.…
4.78 out of 5

 

Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

 

4 Reacties

 1. Kan door de beknelling van de darmen, na jaren de ontstomen darminhoud naar buiten komen?

  Antwoord
  • Dat kan inderdaad gebeuren maar is wel een reden om meteen naar uw arts te gaan. Er kunnen namelijk complicaties optreden.

   Antwoord
 2. Ik heb in sept een dikke darm operatie gehad erg opgezette buik weer onder de scan geweest geen breuk maar lang gesukkeld met een open wond in de navel is nu dicht nu sinds een paar dagen in de navel zag ik een verdikking komen branderig gevoel soms misselijk en vanmiddag schrok ik het groeit met de dag is het verstandig om naar mijn chirurg te gaan?

  Antwoord
  • Dat zijn inderdaad symptomen om wel mee naar uw huisarts te gaan. Met name de misselijkheid en het snelle groeien zijn wel symptomen die een onderzoek verstandig maken. Beterschap.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *