Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

Informatie over meniscus knieklachten

Als u last heeft van uw knie kan het goed zijn dat uw meniscus beschadigd is. Het kniegewricht is één van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. Lopen lijkt zo vanzelfsprekend maar als u erge kniepijn ervaart, merkt u pas hoe erg u afhankelijk bent van uw knieën.

Knieklachten hebben een grote impact op het leven en de dagelijkse activiteiten. En zijn dan ook erg veel voorkomende problemen. Het is veel voorkomend bij jong en oud en kan erg pijnlijk zijn. Niet alle knieklachten hebben met de meniscus of menisci (meervoud van meniscus) te maken. Op deze pagina vind je uiteenlopend informatie over de meniscus en blessures.

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: kniemeniscus kniebrace

Wat is de meniscus eigenlijk?

Een meniscus is een schijfje soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Deze schijfjes zijn essentieel voor het soepel bewegen van het kniegewricht. De meniscus stabiliseert het gewricht en werkt als schokbreker voor de knieën. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de bovenbeen mooi aansluit op het onderbeen.

 

Kniebraces bij meniscus klachten

Meniscus blessure

Goed bewegen is goed voor uw lichaam en gezondheid. Met knieklachten wordt dit moeilijker maar bewegen is dan nog steeds mogelijk. Het gaat dan om onbelaste oefeningen. Fietsen is hier een goed voorbeeld van.

Naast versterkende oefeningen van een fysiotherapeut om de spierkracht rondom knie te versterken is een kniebrace een aan te raden optie. Om het proces rondom het versterken zo pijnvrij mogelijk te laten verlopen, wordt door artsen van het KNGF aangeraden om een kniebrace te dragen. Met name  gedurende de eerste zes weken na diagnose of na een operatie aan meniscusletsel Hieronder vind u een selectie van geschikte kniebraces.

 

Verschillende soorten meniscus letsel

Er zijn verschillende veel voorkomende soorten meniscus blessures. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acuut meniscus letsel en degeneratief meniscusletsel. Klik op de linkjes om meer te lezen:

 • Degeneratief meniscusletsel; betekent dat de letsel door ouderdom/veroudering, slijtage of overbelasting ontstaat.
 • Acuut meniscusletsel; betekent dat de klachten op een moment is ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens het draaien.

Degeneratief meniscusletsel

Bij degeneratief meniscusletsel spreken we over meniscusklachten die voortkomen uit veroudering, slijtage en overbelasting. De klachten ontstaan geleidelijk en zonder duidelijke oorzaak. De menisci worden kwetsbaarder doordat de kwaliteit en stevigheid naar verstrijken van tijd minder wordt.
De pijn bevindt zich doorgaans aan de kant van de beschadigde meniscus.

Bewegen van de knie wordt steeds moeilijker. Denk hierbij aan traplopen en hurken. Lopen over oneven terrein kan ook extra pijn opleveren.

Degeneratie van een meniscus is niet te herstellen. Het is wel mogelijk om er voor te zorgen dat de meniscus zo gezond mogelijk blijft. Daarom is het van groot belang om zo snel mogelijk aan de bel te trekken als je vermoedt dat je er last va hebt. En fysiotherapeut kan helpen met het versterken en stabiliseren van de meniscus. Als dit niet helpt kan er ook geopereerd worden

 

Acuut meniscusletsel

Bij een acuut meniscusletsel ontstaat er een schuur in de binnenste of buitenste meniscus. Een veelvoorkomende knieklacht is een gescheurde meniscus. Eén van de eigenschappen van een meniscus is dat het fungeert als schokbreker. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij bepaalde sporten. Denk hierbij aan voetbal, tennis, basketbal en ga zo maar door. Een meniscus kan scheuren door trauma. Bijvoorbeeld tijdens het sporten wanneer een verkeerde draai wordt gemaakt. Of bij bewegingen zoals buigen of hurken gecombineerd met een draaiende beweging.
Wanneer de meniscus scheurt gaat dit gepaard met pijn en soms een krakend geluid. Daarnaast kan er een zwelling ontstaan en is beweging minder mogelijk.

Wanneer de meniscus gescheurd is, dient de knie zo min mogelijk meer worden belast.  Vaak zal dit automatisch al minder gebeuren door de pijnklachten.

Ik heb acuut meniscusletsel wat moet ik doen?

Er wordt geadviseerd om bij een gescheurde meniscus, contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut. Tijdens weekenden kunt u contact opnemen met een huisartsenpost. Zij kunnen bepalen wat voor u de juiste vervolgstappen zijn. Maar wat zijn dan de mogelijke vervolgstappen?

Behandeling en herstel gescheurde meniscus

Wat de behandeling wordt, is mede afhankelijk van de intensiteit van het letsel. Als de scheur niet te groot is, kan deze uit zichzelf genezen. Fysiotherapie en een kniebrace kan u hierbij helpen.

Wanneer de scheur groter is, kan een knieoperatie mogelijk zijn. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Deze kunt u met uw specialist bespreken.

 

Operatieve behandeling van de meniscus

Een operatie is soms noodzakelijk. Hieronder een opsomming met redenen waarom een operatie nodig kan zijn:

 • de klachten zijn dusdanig erg en duren al langer dan twee tot drie maanden.
 • slotklachten; de knie wil niet meer goed strekken of buigen.
 • sport; Bij sporters die actief sporten en weer willen sporten.
 • te instabiele knie; als er bijvoorbeeld door kruisbandletsel een te instabiele knie ontstaat wordt er geopereerd. Als dit niet gebeurd kunnen er nog meer klachten opspelen.

Er zijn verschillende soorten operaties die mogelijk zijn:

 • kijkoperatie
 • hersteloperatie
 • meniscus transplantatie

Kijkoperatie van de meniscus

Een kijkoperatie wordt ook wel artroscopie van de knie genoemd. Als u last heeft van uw knie kan een chirurg een kijkoperatie aanraden. Tijdens een kijkoperatie worden er (meestal) drie kleine sneetjes van enkele millimeters aan de voorzijde van de knie aangebracht. Vervolgens brengt de specialist de artroscoop aan in de knie door een van de sneetjes. De artroscoop is een dunne kijker met daarop een lichtkabel en een camera. Door het tweede sneetje gaat een buisje met spoelvloeistof. Het derde sneetje wordt gebruikt voor kleine instrumenten om te opereren.

Een gescheurde meniscus kan tijdens de operatie worden gehecht of verwijderd. De knie kan ook worden schoongemaakt door het weghalen van losse stukken krakbeen of meniscus. Ruwe oppervlakten kunnen glad gemaakt worden.

De kijkoperatie duurt doorgaans maar 15 tot 30 minuten. Patiënten kunnen vaak dezelfde dag nog naar huis.

Een kijkoperatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere operaties. Deze zijn:

 • littekens zijn kleiner
 • herstel is sneller omdat de impact minimaal is
 • de specialist kan de knie uitzonderlijk goed inspecteren
 • er kunnen desgewenst meerdere behandelingen in een keer worden uitgevoerd
 • door plaatselijke verdoving kunt u soms ook zelf meekijken met de operatie via een scherm.

Hieronder ziet u een video wat u kunt doen na een kijkoperatie om herstel te versnellen.

Hersteloperatie
Tijdens een hersteloperatie wordt de meniscus gehecht. Als langs de buitenrand van haar aanhechting met het omgevende kapsel van de knie is losgescheurd kan deze weer worden terug gehecht. Dit heeft op lange termijn niet altijd een goed resultaat. Soms moet er na jaren opnieuw een operatie worden uitgevoerd om een deel van de meniscus te verwijderen.

Meniscus transplantatie
Door een donortransplantatie kan een meniscus vervangen worden. Dit betekend dat er van een overleden persoon een meniscus wordt gebruikt. Deze operatie is nog experimenteel en vergt relatief veel tijd om te herstellen. Daarnaast zijn de resultaten nog niet goed genoeg om standaard te worden uitgevoerd. Kortom wordt deze methode nog niet algemeen gebruikt.

 

Hoe wordt de diagnose van meniscusletsel gesteld?

Uw orthopedisch chirurg zal een kunnen anamnese afnemen. Een anamnese een vraaggesprek met in dit geval de chirurg. Deze vragen gaan over uw voorgeschiedenis met betrekking tot relevante omstandigheden van een aandoening. Denk hierbij aan leeftijd, ziektebeeld, eerdere ziekten, allergieën en andere persoonlijke punten die invloed kunnen hebben op een operatie.

Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Door verschillende testen zal de chirurg een goed beeld krijgen van de klachten. Anamnese in combinatie met een klinisch / lichamelijk onderzoek leidt meestal tot een diagnose en vervolgens een behandeling.

 

Oorzaken van meniscusletsel

Er zijn een aantal factoren waardoor u een verhoogd risico loopt op meniscus klachten. Ouderdom en slijtage (degeneratie) zijn belangrijke factoren en zijn in principe niet te voorkomen.

Een andere grote factor is sport. Sporten met veel draaibewegingen en fysiek contact zijn de grootste oorzaak van acuut meniscusletsel. Sporten waar relatief vaak meniscusklachten ontstaan zijn:

 • voetbal
 • basketbal
 • hockey
 • hardlopen

Daarnaast zijn er nog risicobewegingen. Hierbij valt te denken aan traplopen, knielen, hurken, springen en dat in combinatie met draaiende bewegingen.

 

Hoe vaak komen meniscus klachten voor?

Ongeveer negentien procent van alle sportblessures in Nederland zijn knieblessures. Deze knieblessures komen het vaakst voor binnen de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar oud. Twee op de vijf gevallen hebben een medische behandeling nodig.