Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieInformatie over meniscus knieklachten

Informatie over meniscus knieklachten

Wanneer u last heeft van uw knie, kan het goed zijn dat uw meniscus beschadigd is. Het kniegewricht is één van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. Lopen lijkt zo vanzelfsprekend maar wanneer u erge kniepijn ervaart, merkt u pas hoe erg u afhankelijk bent van de knieën. Knieklachten kunnen dan ook  een grote impact hebben op het dagelijks leven. Op deze pagina vindt u uiteenlopend informatie over de meniscus en klachten.

Wat is de meniscus eigenlijk?

Een meniscus is een schijfje soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Deze schijfjes zijn essentieel voor het soepel bewegen van het kniegewricht. De meniscus stabiliseert het gewricht en werkt als schokbreker voor de knieën. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het bovenbeen mooi aansluit op het onderbeen.

 

Kniebraces bij meniscus klachten

Meniscus blessure

Regelmatig bewegen is goed voor uw lichaam en gezondheid. Met knieklachten wordt dit moeilijker maar bewegen is ook dan vaak nog steeds mogelijk. Het gaat dan om onbelaste oefeningen. Fietsen of zwemmen is hier een goed voorbeeld van. Bewegen zoals tijdens werkzaamheden, zijn vaak gemakkelijker met een kniebrace. Een kniebrace zorgt voor de volgende voordelen:

• een brace zorgt voor extra steun
• een brace voorkomt gedeeltelijk verkeerde bewegingen
• spieren en gewrichten worden minder belast waardoor herstel kan versnellen
• beweging is beter mogelijk door minder vermoeidheid en pijn

Hieronder vindt u een selectie van geschikte kniebraces bij meniscusklachten.

Verschillende soorten meniscus letsel

Er zijn verschillende veel voorkomende soorten meniscus blessures. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acuut meniscusletsel en degeneratief meniscusletsel.

 • Degeneratief meniscusletsel; betekent dat de letsel door ouderdom/veroudering, slijtage of overbelasting ontstaat.
 • Acuut meniscusletsel; betekent dat de klachten op een moment is ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens het draaien.

Degeneratief meniscusletsel

Bij degeneratief meniscusletsel spreken we over meniscusklachten die voortkomen uit veroudering, slijtage en overbelasting. De klachten ontstaan geleidelijk en zonder duidelijke oorzaak. De menisci worden kwetsbaarder doordat de kwaliteit en stevigheid in de loop der jaren minder wordt.
De pijn bevindt zich doorgaans aan de kant van de beschadigde meniscus. Bewegen van de knie wordt steeds moeilijker. Denk hierbij aan traplopen en hurken. Lopen over oneven terrein kan ook extra pijn opleveren.

Degeneratie van een meniscus is niet te herstellen. Het is wel mogelijk om er voor te zorgen dat de meniscus zo gezond mogelijk blijft. Daarom is het van groot belang om zo snel mogelijk aan de bel te trekken wanneer u vermoedt dat dit de oorzaak is. Een fysiotherapeut kan helpen met het versterken en stabiliseren van de meniscus. Als dit niet helpt kan eventueel een operatie nodig zijn.

 

Acuut meniscusletsel

Bij een acuut meniscusletsel ontstaat er een scheur in de binnenste of buitenste meniscus. Een veelvoorkomende knieklacht is een gescheurde meniscus. Eén van de eigenschappen van een meniscus is dat het fungeert als schokbreker. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij sporten waarbij schokbelasting ontstaat. Hierbij valt te denken aan sporten zoals voetbal, tennis en basketbal. Een meniscus kan scheuren door een trauma. Bijvoorbeeld tijdens het sporten wanneer een verkeerde draai wordt gemaakt. Of bij bewegingen zoals buigen of hurken gecombineerd met een draaiende beweging.
Wanneer de meniscus scheurt gaat dit gepaard met pijn en soms een krakend geluid. Daarnaast kan er een zwelling ontstaan en is beweging minder mogelijk.

Wanneer de meniscus gescheurd is, dient de knie zo min mogelijk meer belast te worden. Vaak zal dit automatisch al minder gebeuren door de pijnklachten.

Ik heb acuut meniscusletsel wat moet ik doen?

Er wordt geadviseerd om bij een gescheurde meniscus, contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut. Tijdens weekenden kunt u contact opnemen met een huisartsenpost. Zij kunnen bepalen wat voor u de juiste vervolgstappen zijn. Maar wat zijn dan de mogelijke vervolgstappen?

Behandeling en herstel gescheurde meniscus
Wat de behandeling wordt, is mede afhankelijk van de intensiteit van het letsel. Wanneer de scheur niet te groot is, kan deze uit zichzelf genezen. Fysiotherapie, rust en een kniebrace kan u hierbij helpen.

Operatieve behandeling van de meniscus
Soms is een operatie noodzakelijk. Bijvoorbeeld in de onderstaande situaties kan een operatie nodig zijn:

 • de klachten zijn dusdanig erg en duren al langer dan twee tot drie maanden.
 • slotklachten; de knie wil niet meer goed strekken of buigen.
 • sport; bij sporters die actief sporten en weer willen sporten.
 • te instabiele knie; als er bijvoorbeeld door kruisbandletsel een te instabiele knie ontstaat. Wanneer dit niet gebeurd kunnen er nog meer klachten opspelen.

Er zijn verschillende soorten operaties die mogelijk zijn:

 • kijkoperatie
 • hersteloperatie
 • meniscus transplantatie

Kijkoperatie van de meniscus
Een kijkoperatie wordt ook wel artroscopie van de knie genoemd. Wanneer u last heeft van uw knie, kan een chirurg een kijkoperatie aanraden. Tijdens een kijkoperatie worden er (meestal) drie kleine sneetjes van enkele millimeters aan de voorzijde van de knie aangebracht. Vervolgens brengt de specialist de artroscoop aan in de knie. De artroscoop is een dunne kijker met daarop een lichtkabel en een camera. Door het tweede sneetje gaat een buisje met spoelvloeistof. Het derde sneetje wordt gebruikt voor kleine instrumenten om te opereren.

Een gescheurde meniscus kan tijdens de operatie worden gehecht of verwijderd. De knie kan ook worden schoongemaakt door het weghalen van losse stukken krakbeen of meniscus. Ruwe oppervlakten kunnen glad gemaakt worden. De kijkoperatie duurt doorgaans maar 15 tot 30 minuten. Patiënten kunnen vaak dezelfde dag nog naar huis.

Een kijkoperatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere operaties. Deze zijn:

 • littekens zijn kleiner
 • herstel is sneller omdat de impact minimaal is
 • de specialist kan de knie uitzonderlijk goed inspecteren
 • er kunnen desgewenst meerdere behandelingen in een keer worden uitgevoerd
 • door plaatselijke verdoving kunt u soms ook zelf meekijken met de operatie via een scherm.

 

Hersteloperatie
Tijdens een hersteloperatie wordt de meniscus gehecht. Als langs de buitenrand van haar aanhechting met het omgevende kapsel van de knie is losgescheurd kan deze weer worden terug gehecht. Dit heeft op lange termijn niet altijd een goed resultaat. Soms moet er na jaren opnieuw een operatie worden uitgevoerd om een deel van de meniscus te verwijderen.

Meniscus transplantatie
Door een donortransplantatie kan een meniscus vervangen worden. Dit betekent dat er van een overleden persoon een meniscus wordt gebruikt. Deze operatie is nog experimenteel en vergt relatief veel tijd om te herstellen. Daarnaast zijn de resultaten nog niet goed genoeg om standaard te worden uitgevoerd. Kortom wordt deze methode nog niet algemeen gebruikt.

 

Hoe wordt de diagnose van meniscusletsel gesteld?

Uw orthopedisch chirurg zal een kunnen anamnese afnemen. Een anamnese een vraaggesprek met in dit geval de chirurg. Deze vragen gaan over uw voorgeschiedenis met betrekking tot relevante omstandigheden van een aandoening. Denk hierbij aan leeftijd, ziektebeeld, eerdere ziekten, allergieën en andere persoonlijke punten die invloed kunnen hebben op een operatie.

Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Door verschillende testen zal de chirurg een goed beeld krijgen van de klachten. Anamnese in combinatie met een klinisch / lichamelijk onderzoek leidt meestal tot een diagnose en vervolgens een behandeling.

 

Oorzaken van meniscusletsel

Er zijn een aantal factoren waardoor u een verhoogd risico loopt op meniscus klachten. Ouderdom en slijtage (degeneratie) zijn belangrijke factoren en zijn in principe niet te voorkomen. Een andere grote factor is sport. Sporten met veel draaibewegingen en fysiek contact, zijn de grootste oorzaak van acuut meniscusletsel. Sporten waar relatief vaak meniscusklachten ontstaan zijn:

 • voetbal
 • basketbal
 • hockey
 • hardlopen

Daarnaast zijn er nog risicobewegingen. Hierbij valt te denken aan traplopen, knielen, hurken, springen en dat in combinatie met draaiende bewegingen.

 

Hoe vaak komen meniscus klachten voor?

Ongeveer negentien procent van alle sportblessures in Nederland zijn knieblessures. Deze knieblessures komen het vaakst voor binnen de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar oud. Twee op de vijf gevallen hebben een medische behandeling nodig.

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

4 Reacties

 1. Ik ben 6 maanden geleden geholpen aan een gescheurde meniscus en er is loszittend kraakbeen weggehaald.
  Maar nu heb ik nog steeds vocht in mijn been.
  Is er iemand die mij kan vertellen hoe dat komt.

  Antwoord
  • Er kan ook sprake zijn van kraakbeenbeschadiging. In dat geval kan de zwelling nog wel zes tot acht weken aanhouden na de operatie. Na de zes tot acht weken kan een bezoek aan een arts of fysiotherapeut verstandig zijn.

   Antwoord
 2. ik ben achterover van een steil weggetje gevallen. Daarbij heb ik mijn knie hevig bezeerd.
  Geen verwonding, maar pijn en vocht vasthouden.
  Mijn arts heeft me 14 dgn rust voorgeschreven, geregeld ook met been omhoog. Zij vermoedt een scheurtje in de meniscus. Een week is voorbij, maar de zwelling en pijn zijn bijna nog hetzelfde. Is het aan te raden om een brace te dragen, ook al is er vocht in de knie?

  Antwoord
  • Dat verschilt per situatie. U zou het even kunnen overleggen met uw fysiotherapeut. Een kniebandage kan u helpen bij de zwelling. Een kniebrace zorgt met name voor steun.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *