Hoe verbeter ik mijn lichaamshouding?
Een verkeerde houding kan verschillende klachten opleveren. Het is daarom belangrijk om een juiste houding aan te nemen. In dit artikel kunt u ontdekken hoe u extra klachten door een verkeerde lichaamshouding kunt voorkomen.
Wat zijn de gevolgen van een slechte houding?
Een juiste lichaamshouding voorkomt fysieke klachten en geeft u een zelfverzekerde uitstraling. Belangrijker dan zelfvertrouwen zijn de nadelige medische gevolgen van een slechte houding. Hieronder vindt u een opsomming van veel voorkomende fysieke klachten van een slechte lichaamshouding.
- Chronische pijn aan de nek, schouder en rug:
Dit zijn de meest voorkomende gevolgen van een slechte lichaamshouding. Het zijn ook de klachten die u vaak als eerste zult merken. De meest voorkomende pijngebieden zijn: onderrug (63%), nek (53%), schouder (38%) en de pols (33%). Een slechte houding kan na verloop van tijd een storing in de wervelkolom veroorzaken. Dit kan leiden tot spanning in de gewrichten. Als de ruggengraat zich in een verkeerde houding bevind, moet het gewicht of de spanning opnieuw worden verdeeld om de slechte houding te compenseren. Door kritisch naar de werkplek te kijken kunt u veel spanningsfactoren elimineren. - Voet, knie, heup en rugblessures
- Een stijf lichaam
- Hoofdpijn: dit is één van de klachten die vaak samenvalt met een andere klacht.
Veel kantoormedewerkers kennen het fenomeen spanningshoofdpijn. Kantoormedewerkers houden doorgaans een slechte houding aan. Door een slechte lichaamshouding ontstaat spanning in de nek, schouder en rug. Deze spanning werkt uiteindelijk door naar het hoofd en resulteert in spanningshoofdpijn. - Problemen met de spijsvertering:
Verkeerd zitten zorgt voor vernauwing van het hart, de longen en de darmen. Dit kan resulteren in een minder effectieve spijsvertering. - Hernia:
Een rughernia wordt vaak toegeschreven als gevolg van een slechte lichaamshouding. Een hernia komt vaak voor in de lumbale regio. Dit is het gebied van de ruggengraat tussen de ribben en heupen. Dit kan resulteren in gevoelloosheid in je armen, rug en/of benen. Deze klachten treden meestal pas op na een lange periode met een verkeerde lichaamshouding. - Depressie en stress:
Als het lichaam gedurende een langere periode in dezelfde positie blijft, vertragen de interne processen. Als gevolg daarvan kan het energieniveau dalen. Hierdoor kan een geïrriteerd en moe gevoel ontstaan. Op langere termijn kan dit zorgen voor stress. - Slechte ademhaling:
Door een slechte houding kunnen de longen niet maximaal functioneren. Dit beperkt de doorbloeding waardoor het moeilijker is om voldoende diep te ademen
Voordelen van een goede lichaamshouding
Het voornaamste voordeel is het voorkomen en behandelen van fysieke klachten. Daarnaast heeft een goede lichaamshouding ook minder bekende voordelen:
• zelfverzekerde houding
• betere prestaties dankzij meer zelfverzekerdheid en alertheid
• een meer aantrekkelijke uitstraling
• energieker gevoel
Heb ik een ongezonde houding?
Om uw lichaamshouding te verbeteren moet u eigenlijk eerst bewust worden van het lichaam. Aan de hand van de onderstaande afbeelding kunt u nagaan of u een gezonde houding heeft. Bij een gezonde houding kan men een denkbeeldige verticale lijn trekken van: het oor, midden van de nek, de schouder, het midden van de onderrug, het heupgewricht, de knie en de enkel.
Van de voorkant gezien is het belangrijk dat de oren, schouders en heupen even hoog staan. Dit kan worden gecontroleerd voor een spiegel. Ook is het van belang om in andere situaties er op te letten hoe uw lichaamshouding meestal is. Heeft u klachten of denkt u dat uw houding niet goed is, neem dan contact op met een fysiotherapeut. Of lees verder op deze pagina en probeer eerst zelf uw houding te verbeteren.
Hoe verbeter ik mijn houding?
U vindt hier handige tips om in verschillende houdingen, de juiste lichaamshouding aan te kunnen nemen.
Zitten
Zitten wordt ook wel het “nieuwe roken” genoemd. De huidige generatie zit namelijk een stuk meer dan vroeger. Hierdoor kunnen fysieke klachten ontstaan zoals overgewicht of een verkeerde lichaamshouding. Omdat we zo lang zitten kan hier wel makkelijk winst behaald worden.
Geadviseerd wordt om de voeten plat op de grond te zetten en de rug recht te houden. Laat de schouders ontspannen naar beneden hangen. Ga niet met de benen over elkaar zitten. Dit kan namelijk de bloedcirculatie onderbreken. Hieronder ziet u een voorbeeld van een goede zithouding.
Een hulpmiddel om de houding te verbeteren is de zogenoemde Balstoel. Het concept van een balstoel gaat uit van het pricipe van actief zitten. Wie op een balstoel gaat zitten moet constant opzoek naar het juiste evenwicht. Hierdoor wordt het lichaam geforceerd om een goede houding aan te nemen. Het resultaat is een ideale zithouding. Daarnaast bevorderd het de bloedsomloop. De balstoel heeft een rugleuning om er voor te zorgen dat u niet achterover valt (het is dus niet de bedoeling om deze als leuning te gebruiken).
Daarnaast zorgt de balstoel voor verstevigde buik-, rug- en borstspieren. Het neemt de spanning weg van de schouders en wervelkolom (rug).
Staan
Tijdens staan is het van belang om de knieën een beetje te buigen. Let er ook op dat de wervelkolom recht is. Ook hier is het weer belangrijk om de schouders naar achteren te houden. Het moet er een beetje uitzien alsof u in een militaire houding staat. Goed schoeisel kan u helpen bij het goed rechtop staan.
Liggen
Een goede lighouding is moeilijk te verbeteren omdat u tijdens de slaap niet bewust bent van de houding. Een goed matras en kussen kunnen wel bijdragen aan uw lighouding. De beste lighouding is op de zij met de knieën gebogen.
Autorijden
Een goede houding in de auto is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid maar ook voor de veiligheid. Wanneer u rechtop zit, is er minder kans om gewond te raken tijdens een botsing. Verstel de autostoel zo af dat u rechtop zit en met de voeten gemakkelijk bij de pedalen kunt.
Lopen
Goed lopen klinkt heel makkelijk en toch loopt een groot deel van de bevolking op een dusdanige manier dat er klachten kunnen ontstaan. Om goed te lopen kunt u rekening houden met de volgende tips:
- Houd het hoofd recht en in één lijn met de ruggengraat. Hierdoor maakt u optimaal gebruik van de luchtwegen en wordt spanning in de nek voorkomen.
- Zonder het te beseffen, tillen veel mensen hun schouder op bij het lopen. Zorg ervoor dat je deze laat naar achter laat hangen.
- Veel mensen die een eind lopen klagen over rugpijn. Dit komt vaak door het niet gebruiken van de buikspieren. Concentreer u tijdens het lopen op het intrekken van de navel. Hierdoor span je je buikspieren aan en blijft de ruggengraat stabieler. Na verloop van tijd wordt dit een ongemerkt automatisme.
Hulpmiddelen voor een goede lichaamshouding
Hulpmiddelen kunnen u ook helpen bij een slechte houding. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een rug rechthouder. Door middel van een dergelijke brace wordt het lichaam in een bepaalde houding “gedwongen”. Een rug rechthouder helpt u bij een foute houding van de rug en bij afhangende schouders. Een schouder rechthouder trekt de schouders naar achteren waardoor ingezakte schouder voorkomen worden.
Daarnaast kan een balansstoel er voor zorgen dat uw zithouding weer wordt verbeterd. De balansstoel kan zo klachten door een verkeerde lichaamshouding voorkomen. Maar de knie bureaustoel voorkomt niet alleen ongemak, het zit ook nog eens extra lekker.
Bij ouderen kan een rollator er voor zorgen dat de gebruiker rechterop gaat lopen. Door de steun van de handvaten, zal de gebruiker vaak wat minder de neiging hebben om krom te gaan lopen.
Sterkere spieren
Door specifieke oefeningen in de sportschool uit te voeren kan uw lichaamshouding worden verbeterd. Door regelmatig te trainen en oefeningen te doen met losse gewichten, wordt het lichaam uitgedaagd om een goede houding aan te nemen. Door te trainen met losse gewichten versterkt u zowel de grote als de kleine, dieper liggende spieren. Deze helpen zorgen voor de stabiliteit van het lichaam.
Ook zorgen sterkere spieren voor een lagere kans op overbelasting. Bijvoorbeeld door fysiek werk, eenzijdige bewegingen of overgewicht. Sporten kan veel ongemak voorkomen.
Yoga
Gedurende de dag zakt de ruggengraat over het algemeen een klein beetje in. Hierdoor komt er veel druk te staan op de wervelkolom. Het is van groot belang om de flexibiliteit van de ruggengraat te stimuleren en om ruimte te creëren in de wervelkolom. Door yoga oefeningen te doen kunt u dit bereiken. Op internet kun je tal van goede voorbeelden vinden van oefeningen. Om de oefeningen goed uit te voeren (evenals de oefeningen in de sportschool) is het belangrijk dat u vrij kunt bewegen.
Yoga heeft naast het verkrijgen van een betere lichaamshouding ook andere voordelen. De voordelen zijn:
• meer flexibiliteit
• sterkere spieren
• beter kunnen slapen
• verbeterde bloedcirculatie
• verbeterde balans
• meer ontspanning
Oefentherapie
Een oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw leefstijl, uw lichaamshouding en manier van bewegen tijdens dagelijkse activiteiten. Samen gaat u op zoek naar verbeteringen. Dit zijn vaak verbeteringen die goed passen in uw dagelijks leven. Het is de bedoeling dat kleine veranderingen zorgen voor een gezondere levensstijl.
Werkplek
Ook een juiste zithouding is van belang. Zeker voor mensen die veel zitten, zoals bij een fulltime kantoorfunctie. Hieronder een afbeelding met een juiste werkhouding.
Naast goed zitten kunnen kantoorhulpmiddelen helpen bij het aannemen van een goede houding. Hierbij kunt u denken aan een voetensteun, laptopstandaard en een goede stoel.
Probeer ook niet te lang te zitten. Loop af een toe eens ergens heen. Te lang zitten heeft namelijk negatieve gevolgen.
Snelle tips voor een goede houding
Tot slot vind u hieronder nog een aantal tips voor een goede houding.
- Sta recht op (gebruik eventueel een rug rechthouder)
- Verminder het gebruik van uw mobiele telefoon. De houding waarbij u het hoofd naar beneden heeft gericht op uw telefoon, is namelijk niet zo goed. Leg uw telefoon eens wat meer weg en voorkom overbodige klachten. Geniet meer van het “echte” leven.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
- Ga eens tegen de muur staan. Dit klinkt gek maar door met de rug tegen de muur te staan leert u hoe goed en recht te staan.
- Maak gebruik van handige hulpmiddelen, zoals een laptopstander, balansstoel of rug rechthouder
De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.