Gratis bezorging

Duizenden tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

Hernia informatie

U vindt hier handige informatie over hernia’s. Overzichtelijk verdeeld als antwoorden op de meest gestelde vragen over hernia’s.

Wat is een hernia?

Een rughernia ofwel hernia, is een aandoening in de wervelkolom. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels met daartussen tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven vangen bewegingen op en zorgen dat de wervels elkaar niet raken. Aan de zijkanten van de tussenwervelschijven zit kraakbeen gevuld met een soort gel-achtige kern. Een hernia is een beschadiging aan een dergelijke tussenwervelschijf. Door de beschadiging kan er een uitstulping ontstaan van de gel-achtige kern. Als zo’n uitstulping tegen een zenuw gaat drukken, ontstaat pijn en wordt de rughernia merkbaar. Drukt de uitstulping van de tussenwervelschijf niet tegen een zenuw, dan zal de hernia niet opgemerkt worden. rug hernia wat is dat

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Door de druk van de uitstulping op zenuwen kunnen verschillende symptomen ontstaan. De meest voorkomende symptomen van een rughernia zijn:

• Pijn in de (onder)rug
• Pijnuitstraling naar de benen
• Pijnuitstraling richting de billen
• Extra klachten bij bewegingen als hoesten en niezen
• Vooroverbuigen met gestrekte knieën is minder mogelijk
• In liggende houding een been optillen is extra pijnlijk
• Liggen is het minst pijnlijk
• Doof en/of prikkelend gevoel in de benen
• Krachtverlies in spieren, tot aan de teenspieren toe

De mate van de klachten zal nogal variëren per persoon. Er kan sprake zijn van een hernia maar toch geen klachten worden gevoeld. Ook kunnen de klachten variëren in intensiteit. Van lichte klachten tot zware klachten waarbij werkzaamheden niet meer mogelijk zijn. Of uw klachten daadwerkelijk veroorzaakt worden door een hernia, kan pas daadwerkelijk bepaald worden door een specialist. Omdat de klachten nogal verspreid kunnen liggen over het lichaam, is een hernia vaak niet meteen te herkennen.

rug hernia beenklachten informatie

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

De oorzaken van hernia’s zijn vaak niet duidelijk. Er is met zekerheid nauwelijks een oorzaak te bepalen. Wel wordt aangenomen dat de onderstaande oorzaken een invloed kunnen hebben:

• langdurige overbelasting
• lange lichaamslengte
• stress
• ongeval
• aangeboren zwakke tussenwervelschijf
• slijtage van een tussenwervelschijf

 

Hoe is een rughernia te herkennen?

Aan de hand van bepaalde symptomen kan een specialist zoals een fysiotherapeut een hernia al met enige zekerheid vaststellen. Voor meer zekerheid kan ook een röntgenfoto worden gemaakt. Op een röntgenfoto kan een hernia niet worden herkend, maar wel gekeken worden naar de stand en vorm van de botten. Vervolgens kan vaak via een CT scan of MRI scan worden bepaald of de klachten worden veroorzaakt door een hernia.

Hoe is een hernia te behandelen?

Wat u kunt doen tegen de hernia is afhankelijk van verschillende factoren. Met name de mate van de hernia beïnvloed de benodigde behandeling. Welke behandeling voor u geschikt is, zal worden bepaald door uw arts. Hieronder leest u meer over mogelijke hernia behandelingen:

Herniaoperatie: De bekendste behandeling is een operatie. Bij een hernia operatie zal de uitstulping en het versleten binnenste gedeelte van de tussenwervelschijf weg gehaald. Tegenwoordig kan een dergelijke operatie gebeuren door middel van een klein gereedschap aan een flexibel buisje. Hierdoor is slechts een kleine snee nodig. Dit zorgt er voor dat ook het herstel sneller zal verlopen. Vaak kunt u na één nacht het ziekenhuis weer verlaten.

Fysiotherapie: Na een periode van rust, kan een fysiotherapeut helpen door middel van oefeningen. Na enige weken fysiotherapie, kan zwemmen op de rug een volgende fase zijn.

Chiropractie: Bij deze behandeltechniek wordt gebruik gemaakt van druktechnieken. Dankzij chiropractie kan de bewegelijkheid van de wervelkolom weer verbeteren. Dit kan worden bereikt door te proberen de uitstulping minder op de zenuwen te laten drukken. Pijn zal hierdoor kunnen afnemen.

Epidurale infiltratie: Om pijnklachten te behandelen kan er medicatie rond het ruggenmerg worden aangebracht. Dit zal gebeuren met een lange, dunne naald. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat deze behandeling alleen gedurende de eerste maanden nuttig is.

Beweging: Indien er sprake is van een lichte hernia kunt u ook zelfstandig oefeningen gaan doen. Vaak aanvullend met fysiotherapie. Bij deze oefeningen valt te denken aan wandelen en zwemmen op de rug. Ook na een operatie worden deze oefeningen geadviseerd (vanaf 6 weken na de operatie). De beweging verkleint de kans op een terugkeer van de klachten.

Pijnstillers: Bij veel klachten kunnen pijnstillers de klachten verminderen. Bij een hernia hebben pijnstillers echter minder invloed. Het is nog steeds niet geheel duidelijk hoe zenuwpijn verminderd kan worden. Vaak heeft alleen sterke pijnstillers enige invloed. Bij sommige mensen werken ook deze zwaardere medicijnen niet. rug hernia rugbrace

Rugbrace: Het dragen van een rugbrace kan de rugspieren wat ontlasten. Ook kan pijn meer worden verdeeld waardoor de klachten minder worden gevoeld. Ook kan een rugbrace zorgen dat er tijdens beweging minder belasting op de rug komt. Hierdoor heeft een rugbrace gedeeltelijk ook een preventieve werking.

U vindt de braces via de volgende link: rugbraces.

 

Hoe is een hernia te voorkomen?

Een hernia in de rug is niet altijd te voorkomen. Wel kunt u de kans verlagen door bepaalde gezonde gewoonten aan te leren. Deze gewoonte voorkomen een extra belasting op bepaalde delen van de rug. Een hernia kan gedeeltelijk worden voorkomen door:

• Voorkom overgewicht
• Zorg voor een goede lichaamshouding
• Zorg voor een goede tilhouding
• Zorg voor een goede zithouding
• Zorg voor schoenen met een goede steun
• Voorkom slapen op uw buik
• Niet roken
• Neem voldoende (staande) pauzes bij langdurige autoritten
• Gebruik van een rugbrace om belasting te verminderen

Door verkeerd te tillen wordt de rug verkeerd en te zwaar belast. Probeer Daarom te tillen vanuit de benen. Overgewicht veroorzaakt extra druk op de onderste schijven van de onderrug. Voorkom overgewicht en vervolgens ook deze extra druk. Uiteraard heeft overgewicht op vele lichaamsonderdelen een slechte invloed.
Veel en langdurig rijden kan ook zorgen voor extra druk op de onderste wervelschijven. Zorg daarom voor voldoende pauzes waarbij u ook even staat en loopt. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op uw lichaam. Ook de kans op een hernia wordt hierdoor verlaagt.

 

Kans op rug hernia’s groter bij ouderen?

Deze aandoening is zeker geen ouderdomskwaal. De gemiddelde leeftijd waarop een rughernia voorkomt is namelijk rond het 40e levensjaar. Op oudere leeftijd zullen de tussenwervelschijven namelijk wat krimpen, waardoor een eventuele uitstulping meer ruimte heeft voordat er op zenuwen wordt gedrukt.

 

Is een hernia en rughernia hetzelfde?

Een hernia is een veelvoorkomend aandoening aan de rug. Het woord hernia staat voor “uitstulping” of “breuk”. In de volksmond wordt met “hernia” vaak een rughernia bedoeld. Echter vallen onder de term “hernia” ook de volgende breuken:

 

 


Webwinkel Keurmerk

Winkelwagen

Waarom Monozorg?

Veilig en vertrouwd
Gratis bezorging
14 Dagen retourrecht
Geen account nodig
Achteraf betaling mogelijk

betaalmogelijkheden