Rughernia informatie
U vindt hier handige informatie over hernia’s. Overzichtelijk verdeeld als antwoorden op de meest gestelde vragen over hernia’s. Bijvoorbeeld wat te doen bij een rug hernia. Wat de symptomen en oorzaken zijn en hoe lang een rughernia duurt. U leest de antwoorden hier.
Wat is een rughernia?
Een rughernia ofwel hernia, is een aandoening in de wervelkolom. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels met daartussen tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven vangen bewegingen op en zorgen dat de wervels elkaar niet raken. Aan de zijkanten van de tussenwervelschijven zit kraakbeen gevuld met een soort gel-achtige kern. Een hernia is een beschadiging aan een dergelijke tussenwervelschijf.
Door de beschadiging kan er een uitstulping ontstaan van de gel-achtige kern. Als zo’n uitstulping tegen een zenuw gaat drukken, ontstaat pijn en wordt de rughernia merkbaar. Drukt de uitstulping van de tussenwervelschijf niet tegen een zenuw, dan zal de hernia niet opgemerkt worden.
Wat zijn de symptomen van een rughernia?
Door de druk van de uitstulping op zenuwen kunnen verschillende symptomen ontstaan. De meest voorkomende symptomen van een rughernia zijn:
• pijn in de (onder)rug
• pijnuitstraling naar de benen
• pijnuitstraling richting de billen
• extra klachten bij bewegingen als hoesten en niezen
• vooroverbuigen met gestrekte knieën is minder mogelijk
• in liggende houding een been optillen is extra pijnlijk
• liggen is het minst pijnlijk
• doof en/of prikkelend gevoel in de benen
• krachtverlies in spieren, tot aan de teenspieren toe
De mate van de klachten zal nogal variëren per persoon. Er kan sprake zijn van een hernia maar toch geen klachten worden gevoeld. Ook kunnen de klachten variëren in intensiteit. Van lichte klachten tot zware rugklachten waarbij werkzaamheden niet meer mogelijk zijn. Of uw klachten daadwerkelijk veroorzaakt worden door een hernia, kan pas daadwerkelijk bepaald worden door een specialist. Omdat de klachten nogal verspreid kunnen liggen over het lichaam, is een rughernia vaak niet meteen te herkennen.
Wat zijn de oorzaken van een rug hernia?
De oorzaken van hernia’s zijn vaak niet duidelijk. Er is met zekerheid nauwelijks een oorzaak te bepalen. Wel wordt aangenomen dat de onderstaande oorzaken een invloed kunnen hebben:
• langdurige overbelasting
• lange lichaamslengte
• stress
• ongeval
• aangeboren zwakke tussenwervelschijf
• slijtage van een tussenwervelschijf
• erfelijkheid
Hoe is een rughernia te herkennen?
Aan de hand van bepaalde symptomen kan een specialist zoals een fysiotherapeut een hernia al met enige zekerheid vaststellen. Voor meer zekerheid kan ook een röntgenfoto worden gemaakt. Op een röntgenfoto kan een hernia niet worden herkend, maar wel gekeken worden naar de stand en vorm van de botten. Vervolgens kan vaak via een CT scan of MRI scan worden bepaald of de klachten worden veroorzaakt door een hernia.
Hoe is een hernia te behandelen?
Wat u kunt doen tegen de hernia is afhankelijk van verschillende factoren. Met name de mate van de hernia beïnvloed de benodigde behandeling. Welke behandeling voor u geschikt is, zal worden bepaald door uw arts. Hieronder leest u meer over mogelijke hernia behandelingen:
Herniaoperatie
De bekendste behandeling is een operatie. Bij een hernia operatie zal de uitstulping en het versleten binnenste gedeelte van de tussenwervelschijf weg gehaald. Tegenwoordig kan een dergelijke operatie gebeuren door middel van een klein gereedschap aan een flexibel buisje. Hierdoor is slechts een kleine snee nodig. Dit zorgt er voor dat ook het herstel sneller zal verlopen. Vaak kunt u na één nacht het ziekenhuis weer verlaten.
Fysiotherapie
Na een periode van rust, kan een fysiotherapeut helpen door middel van oefeningen. Na enige weken fysiotherapie, kan zwemmen op de rug een volgende fase zijn.
Chiropractie (rug kraken)
Bij deze behandeltechniek wordt gebruik gemaakt van druktechnieken, wat ook wel het kraken van de rug wordt genoemd. Dankzij chiropractie kan de bewegelijkheid van de wervelkolom weer verbeteren. Dit kan worden bereikt door te proberen de uitstulping minder op de zenuwen te laten drukken. Pijn zal hierdoor kunnen afnemen.
Bij chiropractie wordt de botten gekraakt om de rughernia gedeeltelijk te doen herstellen. Deze behandelmethode is echter niet geheel zonder risico’s. Daarom dient dit ook door een goede chiropractor te worden uitgevoerd. Ook wordt geadviseerd de therapeut eerst röntgenfoto’s te laten zien. De rug kraken kan samen met een operatie, de laatste mogelijke behandelmethode zijn.
Epidurale infiltratie
Om pijnklachten te behandelen kan er medicatie rond het ruggenmerg worden aangebracht. Dit zal gebeuren met een lange, dunne naald. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat deze behandeling alleen gedurende de eerste maanden nuttig is.
Beweging
Indien er sprake is van een lichte hernia kunt u ook zelfstandig oefeningen gaan doen. Vaak aanvullend met fysiotherapie. Bij deze oefeningen valt te denken aan wandelen en zwemmen op de rug. Ook na een operatie worden deze oefeningen geadviseerd (vanaf 6 weken na de operatie). De beweging verkleint de kans op een terugkeer van de klachten.
Pijnstillers
Bij veel klachten kunnen pijnstillers de klachten verminderen. Bij een hernia hebben pijnstillers echter minder invloed. Het is nog steeds niet geheel duidelijk hoe zenuwpijn verminderd kan worden. Vaak heeft alleen sterke pijnstillers enige invloed. Bij sommige mensen werken ook deze zwaardere medicijnen niet.
Rugbrace
Het dragen van een rugbrace kan de rugspieren wat ontlasten. Ook kan pijn meer worden verdeeld waardoor de klachten minder worden gevoeld. Ook kan een rugbrace zorgen dat er tijdens beweging minder belasting op de rug komt. Hierdoor heeft een rugbrace gedeeltelijk ook een preventieve werking.
Hoe is een rug hernia te voorkomen?
Een hernia in de rug is niet altijd te voorkomen. Wel kunt u de kans verlagen door bepaalde gezonde gewoonten aan te leren. Deze gewoonte voorkomen een extra belasting op bepaalde delen van de rug. Een hernia kan gedeeltelijk worden voorkomen door:
• Voorkom overgewichtrug hernia rugbrace
• Zorg voor een goede lichaamshouding
• Zorg voor een goede tilhouding
• Zorg voor een goede zithouding
• Zorg voor schoenen met een goede steun
• Voorkom slapen op uw buik
• Niet roken
• Neem voldoende (staande) pauzes bij langdurige autoritten
• Gebruik van een rugbrace om belasting te verminderen
Door verkeerd te tillen wordt de rug verkeerd en te zwaar belast. Probeer Daarom te tillen vanuit de benen. Overgewicht veroorzaakt extra druk op de onderste schijven van de onderrug. Voorkom overgewicht en vervolgens ook deze extra druk. Uiteraard heeft overgewicht op vele lichaamsonderdelen een slechte invloed.
Veel en langdurig rijden kan ook zorgen voor extra druk op de onderste wervelschijven.
Zorg daarom voor voldoende pauzes waarbij u ook even staat en loopt. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op uw lichaam. Ook de kans op een hernia wordt hierdoor verlaagt.
Hoe lang duurt het herstel van een rughernia?
Hoe lang het herstel duurt van een rug hernia is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kunt u denken aan de oorzaak, leeftijd, lichamelijke conditie, wel of geen overgewicht en de mate van de klachten. Hierdoor kan de lengte van het herstel nogal variëren. Bij de één duurt het herstel enkele weken, een ander kan wel meerdere jaren klachten houden.
Voor een persoonlijke inschatting, kunt u deze vraag aan uw specialist stellen. Hij/zij kan een persoonlijke inschatting maken aan de hand van de factoren die bij u mee spelen.
Geduld is tijdens het herstel van belang. Ook het juist opvolgen van de gegeven adviezen zijn van belang. Dus doe braaf de oefeningen en zorg voor een goede lichaamshouding. Door het goed opvolgen van de adviezen kan het herstel beduidend minder lang duren.
Wel of niet werken bij een rughernia?
Beweging is bij een rughernia van belang. Blijven werken hoeft daarom geen probleem te zijn. Echter is het wel afhankelijk van het soort werk in verband met de lichamelijke belasting. Factoren als een juiste lichaamshouding en de belasting van de werkzaamheden spelen hierbij een rol.
Of u wel of niet kunt blijven werken is dus nogal afhankelijk van uw situatie. Daarom wordt overleg met uw specialist en werkgever geadviseerd. Bijvoorbeeld om de werkzaamheden, werkhouding of werktijd aan te passen.
Kans op rug hernia’s groter bij ouderen?
Deze aandoening is zeker geen ouderdomskwaal. De gemiddelde leeftijd waarop een rughernia voorkomt is namelijk rond het 40e levensjaar. Op oudere leeftijd zullen de tussenwervelschijven namelijk wat krimpen, waardoor een eventuele uitstulping meer ruimte heeft voordat er op zenuwen wordt gedrukt.
Gemiddeld hebben jaarlijks 75.000 Nederlanders last van een hernia in de rug. Een veel gestelde vraag is, of een hernia in de rug ook erfelijk is. Dit is echter niet het geval.
Is een hernia en rughernia hetzelfde?
Een hernia is een veelvoorkomend aandoening aan de rug. Het woord hernia staat voor “uitstulping” of “breuk”. In de volksmond wordt met “hernia” vaak een rughernia bedoeld. Echter vallen onder de term “hernia” ook de volgende breuken:
- Liesbreuk
- Littekenbreuk
- Navelbreuk
- Indirecte liesbreuk
- Hernia in het middenrif
- Buikwandbreuk
Bekijk daarom goed welke ruggordel of rugband u nodig hebt. Een overzicht vindt u door hieronder te klikken.
Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hieronder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.