Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieGekneusde ribben informatie

Gekneusde ribben informatie

U vindt hier antwoorden op de meest gestelde vragen over ribklachten zoals gekneusde ribben en gebroken ribben. Vragen over bijvoorbeeld de klachten, de soorten behandelingen, symptomen en hoe lang de ribklachten gemiddeld aanhouden.
Eerst worden ribkneuzingen behandeld en vervolgens ribbreuken. Ten slotte vindt u in het laatste gedeelte algemene informatie over ribklachten.

Wat zijn gekneusde ribben?

Een relatief veel voorkomende ribblessure zijn gekneusde ribben. Vaak is een val of botsing de oorzaak. Gekneusde ribben worden ook wel ribben contusie genoemd. Bij gekneusde ribben is het omliggende weefsel beschadigd. De ribben zelf, zijn niet beschadigd. Daarom is de benaming ook niet geheel correct. Bij gebroken ribben is dit uiteraard wel het geval.

Een ribkneuzing is een beschadiging van spieren en vetweefsel rond de ribben. Met name de onderste ribben kunnen bij een kneuzing zorgen voor veel klachten. Dit zijn namelijk de zogenaamde “zwevende ribben”. Deze zitten niet aan de borstkas vast. In totaal bestaat de ribbenkast uit 24 ribben, 12 aan elke kant.

 

ribben-gebroken-gekneusd-fractuur-info

Wat zijn de symptomen van gekneusde ribben?

Gekneusde ribben zijn niet ernstig maar kunnen wel vervelende symptomen veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • pijn rond de ribben
 • blauwe plekken
 • pijn tijdens diep ademhalen, hoesten en niezen
 • pijn bij beweging zoals bukken en springen
 • zwellingen
 • oppervlakkige ademhaling
 • tintelingen

Door adrenaline kan vlak na de botsing of val, vrij weinig pijn voelbaar zijn. Echter zal na enkele uren of soms zelfs pas de volgende dag, de pijn veel meer voelbaar kunnen zijn.

Doordat het ademhalen vaak pijnlijk is, zal er een oppervlakkige ademhaling kunnen ontstaan. Normaliter ontstaat er namelijk meer pijn wanneer er dieper wordt adem gehaald. Hier ligt ook een risico van gekneusde ribben. Doordat er een oppervlakkige ademhaling ontstaat, neemt de kans op een longontsteking toe. Af en toe toch diep ademhalen is daarom van belang. Het gaat hierbij om enkele malen diep in- en uitademen per uur. Een ribbrace kan het ademen gemakkelijker maken.

 

Hoe lang duren ribkneuzingen?

Gemiddeld duurt het herstel van een ribkneuzing 3 tot 4 weken. De lengte van het herstel is echter afhankelijk van de ernst van de kneuzing. Na het herstel kunnen de klachten nog 5 tot 10 weken na het oplopen van de blessure worden gevoeld.

Rust is hierbij van belang. Dit betekent echter niet dat u alleen kunt liggen en zitten. Een goede doorbloeding is belangrijk voor het herstel, daarom blijft beweging van belang. Hierbij kunt u denken aan rustig wandelen of bijvoorbeeld zwemmen.

 

Hoe is een ribkneuzing te behandelen?

Meestal zullen ribkneuzingen vanzelf weer herstellen. Echter kan het herstel wel enigszins worden versnelt door bepaalde behandelingen. Ook kunnen de klachten wat worden verminderd zodat beweging gemakkelijker wordt. Mogelijke behandelingen van een ribkneuzing zijn:

Koelen
Meteen na het oplopen van de kneuzing (ribcontusie) kan de plek worden gekoeld met ijs of een icepack. Dit zal een zwelling tegengaan waardoor het herstel sneller kan verlopen.

Pijnstillers
Wanneer de pijnklachten het dagelijks leven te veel beïnvloeden, kunnen pijnstillers worden genomen. De pijn zal hierdoor tijdelijk minder voelbaar zijn, waardoor bewegingen en ademhalen makkelijker zal worden.

Ribbrace
Vaak zullen de armen en handen op de ribben worden gelegd tijdens een pijnlijk moment zoals hoesten of diep inademen. Dit gebeurd vaak al automatisch omdat de klachten hierdoor minder voelbaar zijn. Door de druk zal de pijn namelijk wat worden verdeeld waardoor de pijnklachten minder scherp zijn.
Echter kunt u hetzelfde effect bereiken met het dragen van een ribbrace. Dankzij de ribbrace zullen de klachten ook minder scherp zijn, tijdens momenten dat de armen niet gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld tijdens autorijden, slapen of werken

Een ribbrace vindt u via de volgende link:

Ribbandage ribband
Ribbandage vrouwen

Ribbandage

4.00 out of 5

Rust
De voornaamste behandeling van ribkneuzingen (ribcontusies) bestaat uit rust. De beschadigingen zullen dankzij de doorbloeding weer langzaam worden herstelt door het lichaam.

Warmte
De spieren laten ontspannen door warmte kan het herstel goed doen. Daarom kan een douche, bad of bezoekje aan een sauna, het herstel bevorderen.

Goede voeding
Een gezond lichaam zal zichzelf sneller kunnen herstellen. Daarom is goede voeding van belang voor het herstel. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende vitamine C. Deze vitamine-soort zorgt namelijk voor de aanmaak van witte bloedcellen, die een rol spelen bij het herstel van weefsel.

gekneusde-ribben-gebroken-ribbrace-info

 

Wat zijn oorzaken van gekneusde ribben?

Meestal is een val of klap de oorzaak van de kneuzing. Echter kunnen ook minder bekende oorzaken de klachten veroorzaken. De bekendste oorzaken zijn:

 • val
 • stoot
 • overmatig hoesten
 • tijden de zwangerschap door een schoppende baby

Wanneer u klachten heeft rond de ribben, hoeft er niet altijd sprake te zijn van gekneusde ribben. Zeker wanneer er geen klap op de ribben heeft plaats gevonden, is de kans groot dat er een andere oorzaak is. Andere oorzaken van klachten rond de ribben zijn:

 • verrekking
 • geïrriteerde ribben
 • tussenspier-ontsteking
 • ontsteking van het kraakbeen
 • vergroeiing

De pijn kan zich echter ook achter de ribben plaats vinden, in plaats van rond de ribben. Zijn de klachten afkomstig van achter de ribben, dan kan er sprake zijn van klachten zoals:

 • Astma
 • hartklachten
 • longklachten
 • hyperventilatie
 • borstvliesontsteking

Wanneer u vrijwel zeker bent dat er sprake is van een kneuzing, is een bezoek aan een arts niet nodig. Nemen de klachten na enkele weken niet af, dan kan er wel een arts worden bezocht. Wanneer u twijfelt wat de oorzaak van de ribklachten is, dan kan een arts bezoeken wel verstandig zijn. Zeker wanneer u bijvoorbeeld op de rib een uitstekend deel of scheurtje voelt. Of wanneer het ademen lastig wordt.

Doet een ribkneuzing meer pijn dan een ribfractuur?

Een ribfractuur klinkt erger dan een kneuzing en daarom wordt vaak ook meer pijn verwacht. Echter is dat bij de ribben niet het geval. Dit komt doordat een bot geen zenuwen bevat. Bij een breuk zal er in verhouding dus vrij weinig pijn merkbaar zijn.
Bij een kneuzing is weefsel zoals spieren beschadigd. Omdat dergelijk weefsel wel zenuwen bevat, is bij een kneuzing vaak meer pijn voelbaar dan bij een breuk.

Dus heeft u weinig pijn maar voelt u wel een rare plek op de rib? Bijvoorbeeld een scheurtje of uitstekend deeltje? Neem dan contact op met een arts. Er kan sprake zijn van een ribbreuk.

Wat zijn de symptomen van een gebroken rib?

Op het moment dat een rib breekt zal een scherpe pijn te voelen zijn. Hierna zal druk op de breuk pijnlijk zijn. Bewegingen zoals ademen, niezen, sporten en hoesten kunnen ook pijnlijk zijn. Dat komt doordat de ribben tijdens deze bewegingen zullen meebewegen. Echter zijn gekneusde ribben vaak pijnlijker dan gebroken ribben. Dit komt doordat de ribben (bot) niet zijn voorzien van zenuwen.
Soms is de breuk zichtbaar in de vorm van een uitstulping of niet natuurlijke vorm van de ribbenkast. Dit kan gebeuren wanneer de twee botdelen ten op zichtte van elkaar zijn verschoven. De symptomen van gebroken ribben:

 • scherpe pijn tijdens het oplopen van de breuk
 • bloeduitstorting
 • pijn bij beweging zoals hoesten en niezen
 • zichtbare vormverandering van de rib

Hoe is de behandeling van gebroken ribben?

Een gebroken rib is vooral te behandelen door middel van rust. Het lichaam zal de ribbreuk zelf herstellen. Vaak zal de ribfractuur binnen zes weken herstellen. De pijnklachten kunnen echter nog wel aanhouden na het herstel.
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld wanneer de twee ribdelen te veel ten op zichtte van elkaar verschoven zijn. Of wanneer er meerdere ribben gebroken zijn, waardoor een instabiele ribbenkast ontstaat.

Ter vermindering van de klachten, kunnen pijnstillers genomen worden. Dit versnelt het herstel niet maar zorgt wel tijdelijk voor minder pijn.

gebroken ribben ribklachten info fractuur

 

Wanneer kan ik weer sporten na ribklachten?

Wanneer de rib op de goede plaats zit (geen uitstulping zichtbaar), dan kunt u zelfs tijdens de eerste zes weken al wel weer rustig sporten. Zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. De ribben bewegen standaard al tijdens het ademen. Zodoende is ook licht sporten vaak wel mogelijk wanneer de klachten het toe laten.
Na zes weken kunt u er van uit gaan dat de fractuur of kneuzing is hersteld. Zodoende kunt u na zes weken weer intensiever gaan sporten. Na het herstel van de ribklachten kunnen er echter nog wel pijnklachten zijn. Het is van belang om het sporten langzaam op te bouwen. Dit om een terugslag te voorkomen. Veel mensen dragen een ribbrace wanneer men weer begint met werken en sporten. Een voorbeeld vindt u via: ribbrace.

Wanneer moet ik weer contact opnemen met een arts?

Na het vaststellen van de ribfractuur kan een arts weinig meer voor u doen. Het herstel zal namelijk door het lichaam zelf moeten gebeuren. Echter is het verstandig om toch weer contact op te nemen met een arts wanneer de volgende klachten ontstaan:

 • acute benauwdheid
 • koorts
 • hoesten met slijm
 • erge pijnklachten

Wanneer meer kans op een gebroken rib?

Er zijn factoren waardoor de kans op een gebroken rib zal toenemen. Meestal zorgen deze oorzaken voor zwakkere ribben. Hierdoor zal zelfs bij een lichte botsing al een breuk kunnen ontstaan. Aandoeningen die de botten kunnen verzwakken zijn; Osteoperose, ouderdom, bepaalde medicijnen, roken, weinig lichaamsbeweging en Calcium-tekort.

Hoe wordt de diagnose bij ribklachten gesteld?

Bij ribklachten wordt meestal eerst een diagnose gesteld door uw huisarts. Er zal worden gevoeld op de plek van de klachten. Ook zal er worden geluisterd naar de longen. Afhankelijk van de mate en soort klachten, kan aanvullend onderzoek in het ziekenhuis nodig zijn. Bijvoorbeeld om te kijken met behulp van een röntgenfoto of de breuk recht of scheef gebroken is. Soms kan ook een MRI-scan nog nodig zijn.
Wanneer geen uitstulping is te zien en de klachten relatief meevallen. Zal vaak een diagnose door de huisarts voldoende zijn. Blijven de klachten lang aanhouden of verergeren? Dan is een doorverwijzing wel verstandig.

Is een ribkneuzing of breuk gevaarlijk?

Een fractuur of kneuzing van de ribben leid vaak niet tot ernstige klachten. Zodoende is een handmatige diagnose van een huisarts vaak voldoende. Echter kan het bot soms scheef gebroken zijn waardoor een uitstulping zichtbaar wordt. Echter kan de botsplinter juist ook naar binnen drukken en daarbij een long raken. Soms kan dit leiden tot een klaplong waarbij een botsplinter als het ware uw long lek prikt. Dit kan zorgen voor benauwdheid en pijn in de borstkas. Echter is de kans op een klaplong klein.

Vaak gaan mensen minder diep ademen bij ribklachten. Door deze oppervlakkige ademhaling kan een longontsteking ontstaan. Zeker bij oudere mensen is de kans hierop groter. Een longontsteking kan wel tot een meer ernstige situatie leiden.

Hoe zijn ribklachten te voorkomen?

Doordat veel ribblessures ontstaan door een val of ongeval, is een ribbreuk vaak lastig te voorkomen. Uiteraard kunt u de kans op vallen wel verkleinen. Met name voor mensen die minder goed ter been zijn. Via de volgende link vindt u een informatiepagina met: tips om vallen te voorkomen.

Vallen kan bijvoorbeeld worden voorkomen met een drempelvervanger, rollator of drempelhulpen.

Een ribbrace vindt u via de volgende link:

Ribbandage ribband
Ribbandage vrouwen

Ribbandage

4.00 out of 5

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

 

56 Reacties

 1. Wat betekent het als je na 18 weken nog steeds veel pijn hebt van een val waarbij 6 ribben zijn gebroken, met een klaplong. Alle sites spreken alleen over een herstelperiode van 6 tot 12 weken

  Antwoord
  • Die herstelperiode is langer dan gemiddeld. Zodoende adviseren we om nogmaals naar een arts te gaan. Er kan namelijk sprake zijn van bijvoorbeeld een verkeerde aanhechting van de botdelen. Ook kan er een complicatie zijn opgetreden bij de longen.

   Antwoord
 2. Hallo,
  Allereerst: wat een fijne site! Hier staat uitgebreide informatie op waar je echt iets aan hebt 🙂

  Ik denk dat ik een gekneusde rib (of omliggend weefsel) heb. Heb continu pijn en vooral met van lig naar zit opkomen, draaien, hoesten.
  Ik ben wel door blijven gaan met sporten; ik kan sommige bewegingen dan niet uitvoeren of zijn heel pijnlijk. Maar ik wil niet geheel stoppen met sporten.
  Mijn vraag is of dit kwaad kan, dat ik doorga met sporten?
  Met vriendelijke groet.

  Antwoord
  • Fijn te horen dat de informatie u wat kon helpen.
   Intensief sporten wordt afgeraden om verergering te voorkomen. Sporten zoals wandelen en zwemmen blijft vaak wel mogelijk. Door nu even meer rust te nemen, is sporten vaak weer sneller mogelijk. Bij langdurige klachten wordt een bezoek aan een arts geadviseerd.

   Antwoord
   • ik heb nu een gekneusde rib doet veel pijn mag ik wel gewoon fitnessen?

    Antwoord
    • Inspanning kan beter tijdelijk worden voorkomen. Zeker borst-, schouder- en rugoefeningen. De intensiteit kan langzaam weer worden verhoogd, afhankelijk van de klachten. Luisteren naar het lichaam is van belang.

     Antwoord
   • Ik ben aangereden door een fietser die de bocht waardoor ik een behoorlijk val heb gemaakt. Ik had meteen de ambulance gebeld. Maar die had alleen oog voor de tegenpartij waar een klein kind achterop had. Ik ben meteen naar me huisarts gegaan en daar hebben ze meteen vastgesteld dat ik gekneusde ribben had. Maar nu hou last van mijn ribben vooral met liggen. Is het verstandig om plat te liggen in bed. Ik ga toch terug naar de huisarts om te vragen of er foto’s kunnen worden gemaakt van me ribben. Onder me linker borst heb ik een hele grote bloeduitstorting en die word alleen maar erger. Dus ben ik bang dat er iets anders aan de hand is dan gekneusde ribben. Ik kan amper liggen van de pijn.

    Antwoord
 3. Hallo
  Ik heb een gebroken rib ..ventrale uiteinde v rib 6..al sinds 15 aug..gisteren heb ik ter controle een rx en echo laten nemen omdat ik nog last had bij sommige bewegingen en nu is ze nog bijna niets hersteld en is er nog steeds een breuk.. is dat normaal? Ik sport veel normaal en mis dit zo erg ik ben wel blijven werken ..ik doe bureauwerk..omdat ik geen last had tijdens werk..kan het zijn dat het daardoor zo traag hersteld? Grtjs

  Antwoord
  • Een botbreuk zal gemiddeld sneller herstellen dan in uw geval. Gemiddeld zal een ribbreuk binnen zes weken genezen. De bijbehorende klachten kunnen nog wel enige weken langer aanhouden. Dat is dus niet verontrustend. Dat de breuk nog niet is hersteld is wel een reden om uw arts te raadplegen. Beterschap verder.

   Antwoord
 4. Goedendag, ik ben twee weken geleden van een paard gevallen op mijn zij en heup. Op dit moment heb ik nog veel last bik mijn ribben en zelfs voelt het als ze knakken. Ik heb geen dyclofinac meer, nog wel lichte morfine voor ‘s nachts. Kan ik beter opnieuw om medicijnen vragen? En er is na de val geen foto gemaakt. Maar gezien de huidige pijn, vraag ik me af: zal ik daar alsnog om vragen?

  Antwoord
  • Ribklachten door een kneuzing duren meestal drie tot vier weken. Wat dat betreft zijn de klachten nog wel normaal. Echter kan het krakende gevoel en de mate van uw ribklachten wel voldoende reden zijn om inderdaad een foto aan te vragen.
   Medicijnen kunnen het beste zoveel mogelijk worden voorkomen. Tenzij de pijn uw slaap en dagelijkse bezigheden belemmerd. Ook kan een ribbrace, warmte en rust bijdragen aan minder pijn.

   Beterschap.

   Antwoord
 5. Heldere site.
  Toch een vraag.
  Ik heb gisteren met karten een botsing tegen zijkant boarding gehad en 5 gekneusde ribben opgelopen volgens huisarts. Kennelijk zat ik in verkrampte houding want iedereen botst tegen die zijkanten.
  Maar op jullie site staat”rust nemen” en toch blijven bewegen. Hoe moet ik die rust opvatten?
  Ik ben een actief persoon, heb de maximale pijnstilling en zou eigenlijk weer naar kantoor willen. Lopen gaat goed, bukken en opstaan geheel niet.

  Antwoord
  • Geadviseerd wordt om ondanks ribklachten wel rustig in beweging te blijven. Dit zorgt namelijk voor een goede doorbloeding. Kantoorwerk, rustig fietsen en wandelen is bijvoorbeeld geen probleem. Probeer intensieve inspanning en druk te voorkomen, zoals bij hardlopen, bukken en hoesten.

   Antwoord
  • Herkenbaar! Ben óók met 40 km/h de wand in gegaan met karten. En daarbij gekneusde ribben opgelopen.

   Nou zit ik óók met de vraag over werken.

   Maar ik werk op de KaasDeli afdeling van een Supermarkt dus óók fysiek best zwaar kratten sjouwen, voorover hellen in de vitrine, dozen tillen, bukken. En ik ben nu ongeveer een week na het ongeluk en ik beweeg als een oud mannetje. Heb nog steeds veel pijn.

   Wanneer kan/mag is het verstandig om weer te gaan werken. Gelukkig zijn we deze week dicht vanwege een verbouwing

   Antwoord
   • Artsen adviseren om toch wel drie tot vier weken rustig aan te doen. Dus bijvoorbeeld zwaar tillen en intensief sporten zoveel mogelijk voorkomen. Pijnstillers, rust en een ribbrace kan u helpen bij bezigheden zoals werken. Klachten kunnen echter na deze vier weken, nog meerdere weken gevoeld worden.

    Antwoord
 6. Hallo kan ik werken als helpende + met mensen die ik moet helpen met douchen toiletgang tilliften ed met twee gebroken ribben? Het doet namelijk ontzettend pijn.

  Antwoord
  • Aan een ribfractuur kan weinig worden gedaan. Wel is rust belangrijk. Zodoende is licht werk vaak wel mogelijk. Echter is veel bukken en tillen niet verstandig. Zeker niet wanneer u al zoveel pijn heeft. Beterschap verder.

   Antwoord
 7. Kan een gekneusde rib terugkomen door bepaalde (over)belasting? Ik heb vanaf begin juni zo’n 16 weken rondgelopen met gekneusde ribben, voordat het over was.
  De laatste weken heb ik geen last gehad, maar sinds gisteravond/vanochtend ben ik weer terug bij af.
  De pijn zit op exact dezelfde plek.

  Antwoord
 8. Door de periode van rust zijn de spieren rondom de ribben verzwakt. Hierdoor zijn de spieren minder goed in staat om belasting op te vangen. Een terugslag kan daarom inderdaad op de loer liggen. De spieren zullen eigenlijk weer rustig aan versterkt moeten worden door middel van oefeningen. Een fysiotherapeut kan u hier over inhoudelijk advies geven.

  Antwoord
 9. Kan je ribben kneuzen door de slappe lach? Ik heb al minstens een jaar deze pijnklachten, maar zie nergens beschreven “overmatig lachen”

  Antwoord
  • Twaalf jaar geleden tijdens slappe lach mijn rib gebroken. Nu nog last met bukken. Volgens huisarts niets aan te doen, mee leren leven

   Antwoord
 10. Die oorzaak is niet echt bekend. Echter kan overbelasting door welke oorzaak dan ook, zorgen voor beschadigingen in de vorm van bijvoorbeeld een kneuzing. In theorie zou een hevige lach dus wel een oorzaak kunnen zijn.

  Antwoord
 11. Hallo ik heb twee gebroken ribben en daar heb ik de pijn stillers tradonal, diclofenac en paracetamol mee gekregen, tradonal heb ik helemaal niet gebruikt en diclofenac drie dagen gebruik nu nog twee paracetamol per dag, maar advies van het ziekenhuis is zoveel mogelijk gebruik te maken van de pijnstillers terwijl ik bij U eigenlijk het tegenovergestelde lees,(waar ik overigens wel achter sta) ik leef gezond sport veel en mijn voeding is biologisch , wat is nu wijsheid? MVG

  Antwoord
  • Pijnstillers kunnen inderdaad pijnklachten verminderen. Echter zijn medicijnen niet altijd even goed voor het lichaam. Daarom is ons advies om een tussenweg te vinden. Niet teveel medicijnen, maar wel genoeg om de pijn tot een acceptabel niveau te krijgen.

   Antwoord
 12. Beste, ben nogal hard gevallen en hoorde en voelde het knakken, de arts zegt waarschijnlijk een gebroken rib. Het doet behoorlijk zeer. Ik doe zwaar werk op de bouw, is een foto maken een optie dat ik zeker weet wat er speelt want thuis zitten is voor mij geen optie.

  Antwoord
  • Een foto is inderdaad verstandig. Zo kan worden bepaald of de rib gebroken is en of er meer beschadigd is door de breuk. Zoveel mogelijk rust wordt geadviseerd.

   Antwoord
 13. Beste, ik heb 4 gebroken ribben opgelopen 4 weken geleden. Ik ben gestopt met sporten en ik doe iedere dag alleen dingen die niet zeer doen. Als het zeer doet dan stop ik.

  Nu heb ik de laatste dagen dat ik een tinteling in mijn been voel en af en toe is het zo erg dat ik mijn been niet eens op kan tillen.

  Wat zal u in mijn situatie aanraden?

  Groet. G

  Antwoord
  • De hoeveelheid rust die u neemt lijkt goed. De tintelingen zijn wel een reden om naar uw huisarts te gaan.

   Antwoord
 14. Mag ik bij gebroken ribben ook zo een band dragen zoals bij gekneusde ribben .heb namelijk 2 gebroken ribben .nu al 2 weken .het herstel is 5 a 6 weken lees ik maar waneer gaat te pijn weg aub .mvg Danny.

  Antwoord
  • Ook bij een ribbreuk kan de ribbrace worden gedragen. De brace kan zorgen voor bescherming, minder pijnklachten en een verbeterde doorbloeding.

   Antwoord
 15. Hallo , Ik heb drie weken geleden mijn ribboog zwaar gekneusd.. het gaat nu weer wat beter. Wanneer kan Ik weer krachttraining doen op de sportschool

  Antwoord
 16. Bij een zware kneuzing is de hersteltijd gemiddeld wel 6 weken. Zodoende kan krachttraining na drie weken wat snel zijn. Door te vroeg te beginnen, kan de hersteltijd juist langer worden. Voor een persoonlijk medisch advies zou u uw fysiotherapeut of huisarts kunnen raadplegen.

  Antwoord
 17. Ik ben stom gevallen toen onze hond voor mijn voeten liep. Dag nadien heel veel pijn. 3 dagen later was dit beter. Nu 10 dagen later neemt de pijn terug toe. Ik ben niet naar de dokter geweest maar denk toch om eens een foto tel aten nemen.

  Antwoord
  • Ik heb 10 weken geleden 12 ribben gebroken. 4 ribben op twee plaatsen. Van begin af aan onder de rechterborst een zeurende stekende pijn die ervoor zorgt dat ik mn rechterarm net tot aan mn mond kan brengen. Ik doe heel rustig aan. Is het normaal dat de pijn zo lang zo heel stekend is onder de rechterborst, savonds tot pijn 8. Ik slik 8 paracetamol en 2x 600 ibuprofen.

   Antwoord
 18. Afgelopen zaterdag viel ik over een steen en smakte op de grond. Ik had hevige pijn onder mijn rechterborst en aan de zijkant. Kon moeilijk ademen. Naar de huisartsenpost gebracht en de arts zei dat het waarschijnlijk een gekneusde of gebroken rib is. Ik heb diclofenac en paracetamol wat wel de ergste pijn wegneemt. Maar is het normaal dat de pijn uitstraalt naar een groter gebied dan alleen die rib? De hele rechterkant is nl pijnlijk, dus ook boven mijn borst.

  Antwoord
  • Pijnuitstraling naar de andere ribben is inderdaad wel herkenbaar bij een ribkneuzing of breuk. Geadviseerd wordt om de klachten wel in de gaten te houden. Wanneer de klachten veranderen kunt u weer naar de huisarts gaan.

   Antwoord
 19. Hallo,

  Bijna nu 2jaar geleden heb ik een auto ongeval gehad waarbij ik 9 gebroken ribben had. Waarvan merendeels aan de linkerkant.
  Nu steeds nog als ik lang op mijn linkerkant lig in de zetel voel ik een druk, dan kan ik niet blijven liggen en moet ik mij omdraaien. Is dit normaal?

  Antwoord
  • Ribklachten kunnen nog wel een jaar aanhouden. Echter is twee jaar wel lang. Zodoende zou u een arts kunnen vragen voor een gericht medisch advies.

   Antwoord
 20. Goedemorgen,

  Mag je gewoon vliegen met gekneusde ribben?

  Antwoord
 21. Voor zover bij ons bekend is dat medisch gezien geen probleem. Het is echter niet bekend of eventuele medische kosten die door de kneuzing tijdens de vakantie ontstaan, wel door de reisverzekering worden gedekt. Voor een medisch advies zou u een arts kunnen navragen.

  Antwoord
  • Beste,

   Ik heb vorige week 1 van mijn ribben gebroken tijdens het hoesten (zware bronchitis ) ik heb nu van de dokter 1 week gekregen om te rusten (was voor hij wist dat mijn rib gebroken was) ik ben poetshulp dus moet trap op trap af met stofzuigers en en emmers etc zou dat volgende week al terug gaan? Ik betwijfel dat namelijk.

   Antwoord
   • Rust is belangrijk voor het herstel van de ribfractuur. Zwaardere belasting zoals tillen wordt zodoende afgeraden. Lichte beweging zoals rustig wandelen en fietsen is wel verstandig. Dit zorgt namelijk voor een goede doorbloeding.

    Antwoord
 22. Hallo. Ik heb bij een stomme sprong op de rug van mijn vriend ribben gekneusd en is we weefsel beschadigd of ingescheurd volgens de huisarts. In de nacht word ik wakker van de pijn. Als ik ‘s-ochtends opsta heb ik zoveel pijn. of alles vast zit en straalt uit naar mijn schouder en arm. Ik heb ibuprofen 600 mg en neem nog een paracetamol af en toe. Ik heb het gevoel dat de pijn niet alleen van mijn ribben afkomt maar ook van onder de borst. of er iets is losgescheurd. Mag ik bijvoorbeeld stofzuigen of schoonmaken in huis? ik ben alleen en alles blijft liggen.

  Antwoord
  • Lichte beweging is geen probleem. Dit is juist goed voor de doorbloeding en afleiding. Tillen en intensief sporten wordt afgeraden.

   Antwoord
 23. Week geleden 5 ribben gebroken met het fietsen 2 dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis.
  Mijn vraag wanneer mag ik weer auto rijden daar mijn vrouw helaas niet kan rijden.

  Antwoord
  • Autorijden is vaak geen probleem. Een rechte zithouding wordt geadviseerd. Verder zal het de ribklachten meestal niet verergeren. Het autorijden zorgt namelijk niet voor extra druk of stoten op de ribben.

   Antwoord
 24. Ik heb 3 weken zware bronchitis gehad. Nu heb ik last tussen de schouderbladen en ribben onder de boezem. Ik kan me daardoor niet bewegen. Hoesten en niezen doet pijn op deze plaats. Zou ik gekneusde ribben opgelopen kunnen hebben door het hoesten?

  Antwoord
  • Langdurig (heftig) hoesten kan inderdaad een oorzaak zijn van ribklachten. Bij de klachten kan eigenlijk alleen rust, pijnstillers en een ribbrace helpen.

   Antwoord
 25. Ik ben 83 jaar en ben gisteren met mijn fiets gevallen ik heb pijnlijke ribben ik denk gekneusd wat kan ik doen om de pijn een beetje te verlichten???

  Antwoord
  • Helaas is aan een ribkneuzing niet zoveel te doen. Alleen pijnstillers, rust en een ribbrace kunnen de klachten verminderen. Na circa zes weken zouden de ribklachten weer hersteld moeten zijn.

   Antwoord
 26. Iemand is heel hard tegen mijn vaders kart aan gebotst tijdens het karten. De kart is aan de zijkant geraakt maar hij schreeuwt het uit van de pijn als hij gaat liggen en opstaan.. normaal is hij niet kleinzerig dus ik maak me wel zorgen. Hij voelt ook steken maar als die eenmaal ligt gaat het wel. Is dit normaal of niet?

  Antwoord
  • Een ribkneuzing kan inderdaad behoorlijk pijn doen. Echter wordt wel geadviseerd om even naar een dokter te gaan. Zo kan worden bepaald of er niet meer aan de hand is, dan alleen een ribkneuzing of fractuur.

   Antwoord
  • Ik heb al jarenlang dat ik zodra ik wakker wordt, ik flink moet hoesten. Dit blijft ongeveer 1 uur zo, daarna is het hoesten over. Ik heb er geen last van, rook niet en ben niet astmatisch. Met mijn longen is niets mis.
   Nu hoorde ik laatst dat dit hoesten veroorzaakt kan zijn doordat ik in het verleden een gekneusde rib heb gehad. Er is dan wellicht irritatie ontstaan die opspeelt als je lang gelegen hebt.
   Is dit een bekend verhaal, ik had er namelijk nooit eerder an gehoord en me nooit gerealiseerd dat de oorzaak van het hoesten in iets van 20 jaar geleden gezocht moet worden.

   Antwoord
   • Dit zou misschien de oorzaak kunnen zijn, echter lijkt dat lastig te herleiden. Het is in ieder geval geen bekend symptoom. Een arts kan u er misschien meer over vertellen.

    Antwoord
 27. Wegens veel en uitbundige hoestbuien heb ik gekneusde ribben opgelopen. Kan en mag ik wel gewoon het huishouden doen, ook de zware activiteiten? Ik stop nu altijd als ik te veel last krijg.

  Antwoord
  • Volgens de medische wetenschap is blijven bewegen juist wel goed bij ribkneuzingen. Echter wordt intensieve beweging en zwaar tillen afgeraden. Luisteren naar het lichaam is van belang.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

De informatie en adviezen zijn niet geschreven door een arts. Er kunnen zodoende geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel wordt advies van een medisch specialist geadviseerd.