Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieGekneusde ribben informatie

Gekneusde ribben informatie

U vindt hier antwoorden op de meest gestelde vragen over gekneusde ribben en gebroken ribben. Vragen over bijvoorbeeld de klachten, de soorten behandelingen, de symptomen en hoe lang de klachten gemiddeld aanhouden.

Zoek
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Probeer deze eens: ribbandage

Wat zijn gekneusde ribben?

Een relatief veel voorkomende blessure zijn gekneusde ribben. Vaak is een val of botsing de oorzaak. Gekneusde ribben worden ook wel ribben contusie genoemd. Bij gekneusde ribben is het omliggende weefsel beschadigd. De ribben zelf, zijn niet beschadigd. Daarom is de benaming ook niet geheel correct. Bij gebroken ribben is dit uiteraard wel het geval.

Een ribkneuzing is beschadigding van spieren en vetweefsel rond de ribben. Met name de onderste ribben kunnen bij een kneuzing zorgen voor veel klachten. Dit zijn namelijk de zogenaamde “zwevende ribben”. Deze zitten niet aan de borstkas vast. In totaal bestaat de ribbenkast uit 24 ribben, 12 aan elke kant.

ribben gebroken gekneusd fractuur

Wat zijn de symptomen van gekneusde ribben?

Gekneusde ribben zijn niet ernstig maar kunnen wel vervelende symptomen veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • pijn rond
 • de ribbenblauwe plek
 • pijn tijdens diep ademhalen, hoesten en niezen
 • pijn bij beweging zoals bukken en springen
 • zwelling
 • oppervlakkige ademhaling
 • tintelingen

Door adrenaline kan vlak na de botsing of val, vrij weinig pijn voelbaar zijn. Echter zal na enkele uren of soms zelfs pas de volgende dag, de pijn veel meer voelbaar zijn.

Doordat het ademhalen vaak pijnlijk is, zal er vaak een oppervlakkige ademhaling ontstaan. Vaak ontstaat er namelijk meer pijn wanneer er dieper wordt adem gehaald. Hier ligt ook een risico van gekneusde ribben. Doordat er namelijk vaak een oppervlakkige ademhaling ontstaat, neemt de kans op een longontsteking toe. Af en toe toch diep adem halen is daarom van belang. Het gaat hierbij om enkele malen diep in en uit ademen per uur. Een ribbrace kan het ademen gemakkelijker maken.

 

Hoe lang duren ribkneuzingen?

Gemiddeld duurt het herstel van een ribkneuzing 3 tot 4 weken. De lengte van het herstel is echter afhankelijk van de ernst van de kneuzing. Na het herstel kunnen de klachten nog 5 tot 10 weken na het oplopen van de blessure worden gevoeld.

Rust is hierbij van belang. Dit betekent echter niet dat u alleen kunt liggen en zitten. Een goede doorbloeding is belangrijk voor het herstel, daarom blijft beweging van belang. Hierbij kunt u denken aan rustig wandelen of bijvoorbeeld zwemmen.

 

Hoe is een ribkneuzing te behandelen?

Meestal zullen ribkneuzingen vanzelf weer herstellen. Echter kan het herstel wel enigszins worden versnelt door bepaalde behandelingen. Ook kunnen de klachten wat worden verminderd zodat beweging gemakkelijker wordt. Mogelijke behandelingen van de ribkneuzing zijn:

Koelen
Meteen na het oplopen van de kneuzing (ribcontusie) kan de plek worden gekoeld met ijs of een icepack. Dit zal een zwelling tegengaan waardoor het herstel sneller kan verlopen.

Pijnstillers
Wanneer de pijnklachten het dagelijks leven teveel beïnvloeden, kunnen pijnstillers worden genomen. De pijn zal hierdoor tijdelijk minder voelbaar zijn, waardoor bewegingen en ademhalen makkelijker zal worden.

Ribbrace
Vaak zullen de armen en handen op de ribben worden gelegd tijdens een pijnlijk moment zoals hoesten of diep inademen. Dit gebeurd vaak al automatisch omdat de klachten hierdoor minder voelbaar zijn. Door de druk zal de pijn namelijk wat worden verdeeld waardoor de pijnklachten minder scherp zijn.
Echter kunt u hetzelfde effect bereiken met het dragen van een ribbrace. Dankzij de ribbrace zullen de klachten ook minder scherp zijn, tijdens momenten dat de armen niet gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld tijdens autorijden, slapen of werken

Een ribbrace vindt u via de volgende link:

Ribbandage ribband
Ribbandage vrouwen

Ribbandage

4.25 out of 5
 41,00

Rust
De voornaamste behandeling van ribkneuzingen (ribcontusies) bestaat uit rust. De beschadigingen zullen dankzij de doorbloeding weer langzaam worden herstelt door het lichaam.

Warmte
De spieren laten ontspannen door warmte kan het herstel bevorderen. Daarom kan een douche, bad of bezoekje aan een sauna, het herstel bevorderen.

Goede voeding
Een gezond lichaam zal zichzelf sneller kunnen herstellen. Daarom is goede voeding van belang voor het herstel. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende vitamine C. Deze vitamine-soort zorgt namelijk voor de aanmaak van witte bloedcellen, die een rol spelen bij het herstel van weefsel.

gekneusde ribben gebroken ribbrace

Wat zijn oorzaken van gekneusde ribben?

Meestal is een val of klap de oorzaak van de kneuzing. Echter kunnen ook minder bekende oorzaken de klachten veroorzaken. De bekendste oorzaken zijn:

 • val
 • stoot
 • overmatig hoesten
 • tijden de zwangerschap door een schoppende baby

Wanneer u klachten heeft rond de ribben, hoeft er niet altijd sprake te zijn van gekneusde ribben. Zeker wanneer er geen klap op de ribben heeft plaats gevonden, is de kans groot dat er een andere oorzaak is. Andere oorzaken van klachten rond de ribben zijn:

 • verrekking
 • geïrriteerde ribben
 • tussenspier-ontsteking
 • ontsteking van het kraakbeen
 • vergroeiing

De pijn kan zich echter ook achter de ribben plaats vinden, in plaats van rond de ribben. Zijn de klachten afkomstig van achter de ribben, dan kan er sprake zijn van klachten zoals:

 • Astma
 • hartklachten
 • longklachten
 • hyperventilatie
 • borstvliesontsteking

Wanneer u vrijwel zeker bent dat er sprake is van een kneuzing, is een bezoek aan een arts niet nodig. Nemen de klachten na enkele weken niet af, dan kan er wel een arts worden bezocht. Wanneer u twijfelt wat de oorzaak van de ribklachten is, dan kan een arts bezoeken wel verstandig zijn. Zeker wanneer u bijvoorbeeld op de rib een uitstekend deel of scheurtje voelt. Of wanneer het ademem lastig wordt.

Doet een ribkneuzing meer pijn dan een ribfractuur?

Een ribfractuur klinkt erger dan een kneuzing en daarom wordt vaak ook meer pijn verwacht. Echter is dat bij de ribben niet het geval. Dit komt doordat een bot geen zenuwen bevat. Bij een breuk zal er in verhouding dus vrij weinig pijn merkbaar zijn.
Bij een kneuzing is weefsel zoals spieren beschadigd. Omdat dergelijk weefsel wel zenuwen bevat, is bij een kneuzing vaak meer pijn voelbaar dan bij een breuk.

Dus heeft u weinig pijn maar voelt u wel een rare plek op de rib? Bijvoorbeeld een scheurtje of uitstekend deeltje? Neem dan contact op met een arts. Er kan sprake zijn van een ribbreuk.

Wat zijn de symptomen van een gebroken rib?

Op het moment een rib zal breken, zal een scherpe pijn te voelen zijn. Hierna zal druk op de breuk pijnlijk zijn. Bewegingen zoals ademen, niezen, sporten en hoesten kunnen ook pijnlijk zijn. Dt komt doordat de ribben tijdens deze bewegingen zullen mee bewegen. Echter zijn gekneusde ribben vaak pijnlijker dan gebroken ribben. Dit komt doordat de ribben (bot) niet zijn voorzien van zenuwen.
Soms is de breuk zichtbaar in de vorm van een uitstulping of niet natuurlijke vorm van de ribbenkast. Dit kan gebeuren wanneer de twee botdelen ten op zichtte van elkaar zijn verschoven. De symptomen van gebroken ribben:

 • scherpe pijn tijdens het oplopen van de breuk
 • bloeduitstorting
 • pijn bij beweging zoals hoesten en niezen
 • zichtbare vormverandering van de rib

Hoe is de behandeling van gebroken ribben?

Een gebroken rib is vooral de behandelen door middel van rust. Het lichaam zal de ribbreuk zelf herstellen. Vaak zal de ribfractuur binnen zes weken herstellen. De pijnklachten kunnen echter nog wel aanhouden na het herstel.
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld wanneer de twee ribdelen te veel ten op zichtte van elkaar verschoven zijn. Of wanneer er meerdere ribben gebroken zijn, waardoor een instabiele ribbenkast ontstaat.

Ter vermindering van de klachten, kunnen pijnstillers genomen worden. Dit versnelt het herstel niet maar zorgt wel tijdelijk voor minder pijn.

Wanneer kan ik weer sporten na een gebroken rib?

Wanneer de ribfractuur weer is genezen, kan langzaam weer worden gestart met sporten. Vaak is de hersteltijd circa zes weken. Na het herstel van de fractuur kunnen er nog wel pijnklachten zijn. Echter kunt u wel rustig weer gaan sporten. Het is van belang om het sporten langzaam op te bouwen. Dit om een terugslag te voorkomen.

Wanneer moet ik weer contact opnemen met een arts?

Na het vaststellen van de ribfractuur kan een arts weinig meer voor u doen. Het herstel zal namelijk door het lichaam zelf moeten gebeuren. Echter is het verstandig om toch weer contact op te nemen met een arts wanneer de volgende klachten ontstaan:

 • acute benauwdheid
 • koorts
 • hoesten met slijm
 • erge pijnklachten

Wanneer meer kans op een gebroken rib?

Er zijn factoren waardoor de kans op een gebroken rib zal toenemen. Meestal zorgen deze oorzaken al voor de breuk, voor zwakkere ribben. Hierdoor zal zelfs bij een lichte botsing al een breuk kunnen ontstaan. Aandoeningen die de botten kunnen verzwakken zijn; Osteoperose, ouderdom, bepaalde medicijnen, roken, weinig lichaamsbeweging en Calcium-tekort.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om met zekerheid te kunnen bepalen of de rib gekneusd of gebroken is, wordt vaak een röntgenfoto gemaakt. Dankzij de foto kan ook worden gezien of de rib eventueel recht of scheef gebroken is. Ook wordt gecontroleerd of de rib geen klaplong heeft veroorzaakt. Soms wordt aanvullend nog een MRI-scan uitgevoerd.

Hoe zijn zijn ribblessures te voorkomen?

Doordat veel ribblessures ontstaan door een val of ongeval, is een ribbreuk vaak lastig te voorkomen. Uiteraard kunt u de kans op vallen wel verkleinen. Met name voor mensen die minder goed ter been zijn. Via de volgende link vindt u een informatiepagina met: tips om vallen te voorkomen.

Vallen kan bijvoorbeeld worden voorkomen met een drempelvervanger, rollator of drempelhulpen.

Heeft u een tip, opmerking of vraag? Plaats het gerust hier onder.

16 Reacties

 1. Wat betekent het als je na 18 weken nog steeds veel pijn hebt van een val waarbij 6 ribben zijn gebroken, met een klaplong. Alle sites spreken alleen over een herstelperiode van 6 tot 12 weken

  Antwoord
  • Die herstelperiode is langer dan gemiddeld. Zodoende adviseren we om nogmaals naar een arts te gaan. Er kan namelijk sprake zijn van bijvoorbeeld een verkeerde aanhechting van de botdelen. Ook kan er een complicatie zijn opgetreden bij de longen.

   Antwoord
 2. Hallo,
  Allereerst: wat een fijne site! Hier staat uitgebreide informatie op waar je echt iets aan hebt 🙂

  Ik denk dat ik een gekneusde rib (of omliggend weefsel) heb. Heb continu pijn en vooral met van lig naar zit opkomen, draaien, hoesten.
  Ik ben wel door blijven gaan met sporten; ik kan sommige bewegingen dan niet uitvoeren of zijn heel pijnlijk. Maar ik wil niet geheel stoppen met sporten.
  Mijn vraag is of dit kwaad kan, dat ik doorga met sporten?
  Met vriendelijke groet.

  Antwoord
  • Fijn te horen dat de informatie u wat kon helpen.
   Intensief sporten wordt afgeraden om verergering te voorkomen. Sporten zoals wandelen en zwemmen blijft vaak wel mogelijk. Door nu even meer rust te nemen, is sporten vaak weer sneller mogelijk. Bij langdurige klachten wordt een bezoek aan een arts geadviseerd.

   Antwoord
 3. Hallo
  Ik heb een gebroken rib ..ventrale uiteinde v rib 6..al sinds 15 aug..gisteren heb ik ter controle een rx en echo laten nemen omdat ik nog last had bij sommige bewegingen en nu is ze nog bijna niets hersteld en is er nog steeds een breuk.. is dat normaal? Ik sport veel normaal en mis dit zo erg ik ben wel blijven werken ..ik doe bureauwerk..omdat ik geen last had tijdens werk..kan het zijn dat het daardoor zo traag hersteld? Grtjs

  Antwoord
  • Een botbreuk zal gemiddeld sneller herstellen dan in uw geval. Gemiddeld zal een ribbreuk binnen zes weken genezen. De bijbehorende klachten kunnen nog wel enige weken langer aanhouden. Dat is dus niet verontrustend. Dat de breuk nog niet is hersteld is wel een reden om uw arts te raadplegen. Beterschap verder.

   Antwoord
 4. Goedendag, ik ben twee weken geleden van een paard gevallen op mijn zij en heup. Op dit moment heb ik nog veel last bik mijn ribben en zelfs voelt het als ze knakken. Ik heb geen dyclofinac meer, nog wel lichte morfine voor ‘s nachts. Kan ik beter opnieuw om medicijnen vragen? En er is na de val geen foto gemaakt. Maar gezien de huidige pijn, vraag ik me af: zal ik daar alsnog om vragen?

  Antwoord
  • Ribklachten door een kneuzing duren meestal drie tot vier weken. Wat dat betreft zijn de klachten nog wel normaal. Echter kan het krakende gevoel en de mate van uw ribklachten wel voldoende reden zijn om inderdaad een foto aan te vragen.
   Medicijnen kunnen het beste zoveel mogelijk worden voorkomen. Tenzij de pijn uw slaap en dagelijkse bezigheden belemmerd. Ook kan een ribbrace, warmte en rust bijdragen aan minder pijn.

   Beterschap.

   Antwoord
 5. Heldere site.
  Toch een vraag.
  Ik heb gisteren met karten een botsing tegen zijkant boarding gehad en 5 gekneusde ribben opgelopen volgens huisarts. Kennelijk zat ik in verkrampte houding want iedereen botst tegen die zijkanten.
  Maar op jullie site staat”rust nemen” en toch blijven bewegen. Hoe moet ik die rust opvatten?
  Ik ben een actief persoon, heb de maximale pijnstilling en zou eigenlijk weer naar kantoor willen. Lopen gaat goed, bukken en opstaan geheel niet.

  Antwoord
  • Geadviseerd wordt om ondanks ribklachten wel rustig in beweging te blijven. Dit zorgt namelijk voor een goede doorbloeding. Kantoorwerk, rustig fietsen en wandelen is bijvoorbeeld geen probleem. Probeer intensieve inspanning en druk te voorkomen, zoals bij hardlopen, bukken en hoesten.

   Antwoord
 6. Hallo kan ik werken als helpende + met mensen die ik moet helpen met douchen toiletgang tilliften ed met twee gebroken ribben? Het doet namelijk ontzettend pijn.

  Antwoord
  • Aan een ribfractuur kan weinig worden gedaan. Wel is rust belangrijk. Zodoende is licht werk vaak wel mogelijk. Echter is veel bukken en tillen niet verstandig. Zeker niet wanneer u al zoveel pijn heeft. Beterschap verder.

   Antwoord
 7. Kan een gekneusde rib terugkomen door bepaalde (over)belasting? Ik heb vanaf begin juni zo’n 16 weken rondgelopen met gekneusde ribben, voordat het over was.
  De laatste weken heb ik geen last gehad, maar sinds gisteravond/vanochtend ben ik weer terug bij af.
  De pijn zit op exact dezelfde plek.

  Antwoord
 8. Door de periode van rust zijn de spieren rondom de ribben verzwakt. Hierdoor zijn de spieren minder goed in staat om belasting op te vangen. Een terugslag kan daarom inderdaad op de loer liggen. De spieren zullen eigenlijk weer rustig aan versterkt moeten worden door middel van oefeningen. Een fysiotherapeut kan u hier over inhoudelijk advies geven.

  Antwoord
 9. Kan je ribben kneuzen door de slappe lach? Ik heb al minstens een jaar deze pijnklachten, maar zie nergens beschreven “overmatig lachen”

  Antwoord
 10. Die oorzaak is niet echt bekend. Echter kan overbelasting door welke oorzaak dan ook, zorgen voor beschadigingen in de vorm van bijvoorbeeld een kneuzing. In theorie zou een hevige lach dus wel een oorzaak kunnen zijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *