Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeZorginformatieGebouwen nu verplicht toegankelijk voor mindervaliden

Gebouwen nu verplicht toegankelijk voor mindervaliden

Sinds 1 januari 2017 is in de wet vastgelegd dat openbare gebouwen ook toegankelijk moeten zijn voor mindervaliden. Maar niet alleen mindervaliden, ook mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen zouden overal toegang moeten kunnen hebben. De Wet heeft als doel, om alle mensen de gelijke kansen te kunnen bieden. Een ander voordeel is dat mensen dankzij de nieuwe wet,  langer zelfstandig kunnen blijven.

wet toegankelijkheid gebouwen drempelhulpen

Hoe een gebouw toegankelijk maken voor mindervaliden?

Voor de gebruikers van openbare gebouwen houd de nieuwe regelgeving in, dat er moet worden gezorgd dat het gebouwen door iedereen te betreden is. Het gaat hierbij om alle openbare gebouwen, van gemeentehuis tot restaurant van een winkel tot een school. Maar niet alleen gebouwen, ook het openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor iedereen.

Echter hoeft niet altijd het gehele gebouw voor iedereen bereikbaar te zijn. Bestaat bijvoorbeeld uw restaurant uit twee verdiepingen? Dan dient in ieder geval één verdieping voor iedereen bereikbaar te zijn. In bestaande gebouwen kunnen aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan de wet. Vaak bestaat dit uit eenvoudige aanpassingen zoals:

• drempelhulpen
• drempelvervangers
toiletbeugels
• hellingbaan

Ook de regelgeving voor nog te bouwen gebouwen is aangepast. In het Bouwbesluit zijn nieuwe onderdelen opgenomen over de toegankelijkheid van gebouwen.

 

Wat zijn de voordelen van de wetgeving voor ondernemers?

Als ondernemer of instelling, zorgt de nieuwe wet voor enige extra kosten. Echter bied de wet ook voordelen. Dankzij een goede toegankelijkheid, creëert u namelijk extra goodwill bij (potentiële) klanten. Daarnaast zult u meer klanten kunnen ontvangen, wat weer kan zorgen voor extra omzet. Niet alleen mindervaliden, maar ook mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen.

drempelhulpen gebouw minder validen

Wat zijn de voornaamste problemen voor mindervaliden?

Bekende problemen qua toegankelijkheid bij gebouwen, zijn zaken zoals de voordeur. In verhouding hebben veel gebouwen een slecht toegankelijke hoofdingang. Bijvoorbeeld door een drempel of een trappetje. Voor mensen met een rolstoel, rollator, kinderwagen of bewegingsbeperking kan dit de reden zijn dat naar binnen gaan niet mogelijk is.

Is het gebouw wel te betreden, dan blijkt er binnen soms te weinig ruimte voor een rolstoel of rollator. Bijvoorbeeld in de looppaden of het toilet. Of er blijkt in het gebouw, sprake van obstakels zoals binnendrempels.

In hotels blijkt gebruik maken van de douche of het toilet nog geregeld een probleem. Mensen met weinig kracht hebben bijvoorbeeld vaak een zorghulpmiddel zoals een toiletbeugel nodig. Dergelijke hulpmiddelen zijn niet in elke badkamer nodig. Vaak is één of enkele badkamers geschikt gemaakt voor mindervaliden.

Voorbeelden van oplossingen vindt u via de volgende link: drempelhulpen.

Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *