Artrose, wat is dat eigenlijk?
U vindt hier handige informatie over de ziekte Artrose. Handig verdeeld per onderwerp. De volgende onderwerpen worden behandeld.
Wat is artrose?
Artrose is een Reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in gewrichten wordt aangetast waardoor klachten ontstaan. Kraakbeen zorgt er voor dat de gewrichten goed en soepel functioneren. Door Artrose wordt het kraakbeen echter zachter en dunner. Hierdoor kunnen vervormingen van het onderliggende bot ontstaan. Dit wordt vaak zichtbaar in de vorm van knobbel, Osteofyten genoemd.
Artrose kan hierdoor zorgen voor de volgende symptomen:
- Bewegingsbeperking
- Pijnklachten
- Krachtsverlies
- Verminderd gevoel
In de bovenstaande afbeelding is een gezond gewricht en een gewricht met Artrose zichtbaar. De blauwe gedeelten is het kraakbeen dat zorgt voor een pijnloze en soepele bewegingen tussen de twee botdelen.
In het rechter gewricht is te zien dat het kraakbeen gedeeltelijk is afgebroken. Hierdoor kunnen de botten na enige tijd elkaar gaan raken waardoor pijn ontstaat. Ook kan het bot breder worden waardoor uitstekende botdelen ontstaan. Deze delen worden zichtbaar als knobbels, Osteofyten.
Een extra gevolg kan de vorming van ontstekingen zijn. Hierdoor zal zich vocht in de gewrichten ophopen.
Hoe kan Artrose ontstaan?
Er zijn verschillende oorzaken bekend voor het ontstaan van Artrose. Het type behandeling kan afhankelijk zijn van de oorzaak. Een specialist zal daarom proberen te achterhalen wat de oorzaak in uw geval kan zijn. Vaak zijn meerdere oorzaken te herleiden. Oorzaken van Artrose kunnen zijn:
- oudere leeftijd (natuurlijke slijtage)
- langdurige overbelasting (extra belasting door topsport of zwaar werk)
- overbelasting door overgewicht (meer belasting en slijtage)
- zware blessure (extra gevoeligheid)
- geslacht (man of vrouw)
- erfelijke aanleg
Ook zijn oorzaken bekend als; lengte verschil van de benen, lange tijd gebruik van verkeerde schoenen en een verkeerde lichaamshouding.
Is Artrose en Reuma hetzelfde?
Atrose is een Reumatische aandoening. Daarom wordt het vaak vergeleken met Reuma. Artrose is echter één van de drie hoofdvormen van Reuma. De drie hoofdvormen zijn; Ontstekingsreuma, Weke-delenreuma en Artrose.
Artrose is niet hetzelfde als Reumatoïde artritis, botontkalking of een ouderdomsziekte.
Hoe is Artrose te behandelen?
Helaas is Artrose niet geheel te genezen. Het kraakbeen kan namelijk niet weer aangroeien. Wel zijn er steeds meer behandelmogelijkheden om de klachten te beperken. Voor de behandeling van Artrose kunt u terecht bij:
Huisarts
Behandeling zal vaak beginnen bij uw huisarts. De eerste behandeling kan bestaan uit pijnstillers. Daarnaast krijgt u vaak tips om zo goed mogelijk met de klachten om te gaan.
Fysiotherapeut
Een fysiotherapeut kan u met oefeningen helpen om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Ook kunnen de spieren sterker worden gemaakt en een goede lichaamshouding worden aangeleerd.
Braces
Ter ontlasting en ondersteuning van een gewricht, kan een braces worden gedragen. Dit kan variëren van een polsbrace tot een rugbrace en van een kniebrace tot een enkelbrace. Dankzij een brace kunnen pijnklachten wat worden verminderd, bewegingen beter mogelijk zijn en doorbloeiding worden verbeterd.
Ergotherapeut
Dagelijkse bezigheden kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een ergotherapeut kan u adviseren over manieren om bezigheden uit te voeren met de minste hoeveelheid klachten.
Orthopeed
Bij een ergere vorm kan een Orthopeed nog baat bieden. Een Orthopeed houdt zich bezig met aandoeningen aan de gewrichten en bewegingsonderdelen van het lichaam. Er kunnen (zwaardere) pijnstillers worden voorgeschreven of een injectie worden gegeven. Ook kan een operatie nodig zijn voor het verwijderen van losse deeltjes kraakbeen of uitstekende botdelen.
Alternatieve behandelmogelijkheden
Ook kan worden gekozen voor Acupunctuur of homeopathie. Wetenschappelijk bewijs voor een effectieve behandeling is niet gevonden. Wel zijn er gevallen bekend dat mensen toch baat hadden bij dit type behandeling.
Er zijn diverse behandelmethoden. De bovenbeschreven behandelingen zijn de meest voorkomen soorten. Echter kan een specialist nog mogelijkheden als lasertherapie, stamceltherapie en ontzuring kunnen adviseren. Dankzij enige voorkennis kunt u gericht vragen naar de mogelijkheden.
Waar kan Artrose ontstaan?
In vrijwel alle gewrichten kan de ziekte ontstaan. Echter zullen klachten bij grotere of meer gebruikte gewrichten, meer voelbaar zijn. Zo zal Artrose in de duim, knie, rug, enkel, pols, elleboog, handen en nek in verhouding voor de meeste klachten zorgen.
Hoe kan het voorkomen worden?
Artrose kan soms worden voorkomen. Bepaalde oorzaken zijn echter niet te voorkomen. Welke kunnen in deze gevallen de klachten worden uitgesteld en/of worden verminderd. Tips om Artrose te voorkomen / beperken:
- Voorkom overgewicht. Hierdoor zal de belasting op het kraakbeen niet bovengemiddeld hoog worden.
- Voorkom zware werkzaamheden. Voorkom zwaar tillen, bijvoorbeeld door een karretje te gebruiken of til samen met iemand anders.
- Zorg voor een goede lichaamshouding. Door een foute houding kan op bepaalde gewrichten extra belasting ontstaan. Draag eventueel tijdelijk een rugband voor houdingsondersteuning.
- Zorg voor een goede houding tijdens werkzaamheden. Voorkom bijvoorbeeld langdurig krom staan of scheef lopen door gewicht aan één kant van het lichaam.
Let op uw voeding
Dankzij een goede voeding kan Artrose niet worden voorkomen. Wel kunnen klachten worden verminderd. Bepaalde voeding kan de klachten juist ook verergeren. Een geheel wetenschappelijk bewijs is hier echter nog niet voor vastgesteld. Wel blijkt uit onderzoek dat in westerse landen teveel zure voedingsmiddelen worden genuttigd.
Daarom kan het verstandig zijn om voedingsmiddelen met een hoger zuurgehalte minder te nuttigen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om; vlees, vis, kaas, zuivel, suiker, zout, kant-en-klaar producten, koffie, zwarte thee, voeding met veel vet, alcohol, granen en snacks. Verder worden de volgende voedingsrichtlijnen vaak geadviseerd.
- Zorg voor voldoende vocht zoals via water, thee en koffie (zonder suiker)
- Eet elke dag voldoende groente (200 gram)
- Eet elke dag twee stuks fruit
- Zorg voor voldoende inname van Calcium
- Nuttig weinig tot geen alcohol
- Eet twee keer per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines, heilbot)
- Zorg voor voldoende beweging om de gewrichten soepeler te houden
- Niet roken
- Drink dagelijks 2 tot 3 liter water om uw lichaam te ontzuren
Voorkom overgewicht om extra belasting op spieren en gewrichten te voorkomen
Komt Artrose veel voor?
Maar liefst gemiddeld 4% van de Nederlanders heeft te maken met deze ziekte. Dit heeft mede te maken met de vergrijzing. Boven het 50 levensjaar neemt de kans op klachten namelijk toe. 17% Van de 65-plussers heeft namelijk last van de ziekte.
Bij vrouwen komen de klachten meer voor dan bij mannen. Zelfs tot maar liefst twee keer meer bij vrouwen dan bij mannen.
De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.