Gratis bezorging

Vele tevreden klanten

Achteraf betalen mogelijk

~

Veilig en vertrouwd

HomeWat is diabetes of suikerziekte?

Wat is diabetes of suikerziekte?

Iedereen kan diabetes krijgen. Oud, jong, dik en dun. Maar wat is het eigenlijk? Diabetes of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er te veel glucose (een vorm van suiker) in uw bloed. Vandaar dat deze ziekte in de volksmond ook wel suikerziekte wordt genoemd. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet (meer) in evenwicht houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline in het bloed heeft. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel in het lichaam.

Welke vormen van diabetes zijn er?

Deze ziekte is op te delen in verschillende vormen. Hieronder vindt u een handige uitleg per type diabetes.

Diabetes type 1

Wanneer u diabetes type 1 krijgt, stopt het lichaam met het aanmaken van insuline. Vanaf dit moment kunt u zelf insuline spuiten of een pompje dragen. Diabetes wordt vaak snel ontdekt.
Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte wat betekend dat het afweersysteem zich vergist. Normaliter zorgt het afweersysteem voor de afbraak van ziektecellen. Maar bij sommige mensen valt het afweersysteem ook de cellen aan die insuline aanmaken.

Het is niet bekend waardoor diabetes type 1 ontstaat. Aanleg zal een eerste zijn oorzaak zijn. Ook als er geen diabetes is de familie voor komt. Onderzoekers denken dat het te maken heet met gluten, koemelk in flesvoeding voor baby’s, of ziektes als verkoudheid of griep.

Wie diabetes type 1 heeft moet elke dag, meerdere keren, zijn bloedsuikerspiegel meten. 365 dagen van het jaar. Daarnaast moet er insuline gespoten worden. Bij elke hap eten zul je nadenken over hoeveel insuline er nodig is.

Diabetes type 2

Deze vorm werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd. Dit neemt niet weg dat jonge mensen deze vorm niet kunnen krijgen. Deze vorm komt het meeste voor.

Bij diabetes type twee reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Hierdoor zit er te veel suiker in het bloed. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt.
Bij veel mensen is de oorzaak van diabetes type 2 onduidelijk. Het is bekend dat de onderstaande oorzaken de kans op diabetes verhogen:

 • weinig lichaamsbeweging
 • overgewicht
 • ongezond eten
 • roken
 • ouderdom
 • aanleg (erfelijkheid)

Vaak lopen mensen al jaren rond met diabetes type twee Dit komt omdat de klachten onduidelijk zijn. Bekijk het onderstaande filmpje waarin Diederik Jekel uitlegt hoe je diabetes kunt herkennen (bron: Diabetesfonds).

 

Aanwijzingen dat u diabetes type 2 heeft zijn:

 • vaak dorst
 • veel plassen
 • branderige en rode ogen
 • dubbel of wazig zien
 • vermoeidheid
 • slecht genezende wondjes
 • kortademig bij lichte inspanning
 • terugkomende infecties

 

Diabetes type 3c

Wanneer de alvleesklier beschadigd raakt door bijvoorbeeld een ontsteking kunt u diabetes krijgen. Deze vorm heet diabetes type 3c. Een goed wekende alvleesklier is cruciaal voor een goede bloedsuikerspiegel. De alvleesklier maakt insuline en glucagon aan. Dit zijn twee hormonen die de suikerspiegel heel precies regelen.

De behandeling van diabetes gebeurt met tabletten of insuline. Uit onderzoek blijkt dat 5-10% van alle mensen met diabetes eigenlijk diabetes type 3c heeft, hoewel dat vaak wordt aangezien voor diabetes type 2. Dit noemen we een misdiagnose.

 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort van diabetes tijdens de zwangerschap. Deze vorm gaat meteen over na de bevalling. Het risico om na de bevalling een andere vorm van diabetes te krijgen verhoogt wel.

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen er voor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Dit brengt gevaren met zich mee. Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak bovengemiddeld groot bij de geboorte. Dit kan de bevalling bemoeilijken waardoor er extra risico’s vormen (voor moeder en kind). Moeder en kind hebben naderhand een verhoogde kans op diabetes type 2.

 

Wanneer een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangere vrouwen hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes wanneer:

 • u eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
 • u eerder een kind hebt gekregen dat zwaarder was dan 4500 gram
 • u voor de zwangerschap een BMI van 30+ hebt
 • u een miskraam hebt gehad
 • ook familieleden het gehad hebben
 • u van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
 • uw bloedsuiker of cholesterol te hoog is

Zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal het advies om koolhydraten beter te verdelen over de dag en suikerrijke producten links te laten liggen. Helpt dit niet (genoeg) dan wordt geadviseerd insuline in te spuiten.

 

Monogenetische diabetes

Monogenetische vormen van diabetes kunnen worden onderverdeelt in onder andere neontale diabetes, syndromale diabetes of maturity onset diabetes of the young (MODY). Het komt ten onrechte vaak voor dat mensen die hier aan lijden, gediagnostiseerd worden als diabetes 1 of 2.

 

LADA

LADA staat voor ‘Latent Autoimmune Diabetes in Adults’ Dit is een vorm van diabetes type 1 die lijkt op diabetes type 2. Dit komt omdat het geleidelijk begint. Het is een langzame vorm van diabetes 1.
15 Op de 100 mensen met de diagnose diabetes 2 hebben eigenlijk de LADA-vorm.

Vooral bij slanke jonge mensen die de diagnose diabetes type 2 krijgen is het zin vol om nader onderzoek aan te vragen. Je wilt namelijk niet verkeerde medicatie (tabletten of insuline spuiten) krijgen.

 

MIDD

MIDD staat voor ‘maternally inhertited diabetes and deafness’. Deze vorm van diabetes is erfelijk en wordt doorgegeven via de moeder. Bij deze vorm van diabetes heb je ook gehoorverlies. Dit is echter een zeldzame vorm. MIDD wordt meestal ontdekt tussen het 30e en 50e levensjaar.

 

Diabetes insipidus

Diabetes insipidus is een aparte vorm van diabetes. Deze vorm heeft niets te maken met bloedsuiker. Bij deze vorm scheiden de nieren te veel vocht af. Dit is tevens een zeldzame variant. Doordat de nieren veel water uitscheiden zult u vaak moeten plassen. Hierdoor wordt het risico op uitdroging verhoogt. Dit kan weer leiden tot andere problemen zoals een hoge hartslag, lage bloeddruk en constipatie.

Er zijn verschillende vormen van diabetes insipidus:

 1. Bij de eerste vorm ontstaat een hormonale verstoring in de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk of een tumor.
 2. De tweede werken de nieren niet goed. Deze vorm is vaak erfelijk.
 3. De derde vorm is een zwangerschapsvorm. Deze heb je alleen tijden de zwangerschap en verdwijnt ongeveer een maand na de bevalling.
 4. De vierde vorm wordt veroorzaakt door een verstoring in het dort-mechanisme. U krijgt dan te veel dorst waardoor u te veel drinkt en plast.

 

Diabeteshulpmiddelen

Er zijn verschillende diabetushulpmiddelen die nodig zijn wanneer u diabetes heeft. Denk hierbij aan teststrips, glucosemeters, lancetten en prikpennen. Maar bijvoorbeeld ook aan pennaalden om insuline toe te dienen. Diabetesproducten kunt u voordelig online bestellen. Via de volgende link vindt u een goed leverancier: Diabetes webwinkel.

 

Oorzaken / risicofactoren van diabetes

Wat zijn eigenlijk de oorzaken van diabetes? U vindt hier onder een handig overzicht van de bekendste oorzaken. Op deze manier kunt u tevens zien op welke manier de kans op deze ziekte kan worden verlaagd.

U heeft een groter risico op diabetes wanneer:

 • u ouder bent. De kans op diabetes type 2 wordt gedurende de jaren steeds groter (ouderdom)
 • u overgewicht hebt, vooral rond de buik
 • u weinig beweegt
 • u een te hoog cholesterol heeft
 • u een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
 • u een hoge bloeddruk heeft
 • u zwangerschapsdiabetes heeft gehad
 • u een baby heeft gekregen met een gewicht van meer dan 9 pond
 • uw moeder zwangerschapsdiabetes heeft gehad
 • u rookt
 • u van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst bent (erfelijkheid)
 • u prednison gebruikt, of bepaalde medicijnen tegen psychoses
 • u PCOS, coeliakie of hemochromatose heeft

 

Het voorkomen van diabetes

U bent bij de huisarts geweest en heeft een verhoogde bloedsuiker. Dat is natuurlijk schrikken. Wat nu? Kunt u dan nog voorkomen dat u uiteindelijk echt de ziekte krijgt? Ja, dat kan gelukkig. Maar dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is. Door anders te gaan eten en meer te bewegen komt u vaak al een eind in de goede richting.

 • Kom in beweging. Een gezond gewicht is belangrijk. Overgewicht en weinig lichaamsbeweging zijn beide risicofactoren. Door te gaan sporten komt het lichaam in beweging en kunt u afvallen. Twee vliegen in één klap. Zelfs een paar kilo afvallen kan al helpen. De kans op de ziekte zal afnemen.
 • Weet je wat je eet. Enig idee hoeveel vet en suiker u per dag binnen krijgt? Lees de etiketten en laat producten met een hoog suikergehalte links liggen. Ook dit helpt om een gezond gewicht te bereiken.
 • Verder speelt erfelijkheid en afkomst ook een rol. Het risico op diabetes type 2 is hoger als diabetes voorkomt in uw familie. Wanneer u van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent, is er ook een verhoogde kans. Dit zegt niet het niet te voorkomen is.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat je niet eens heel veel hoeft af te vallen om diabetes in elk geval uit te stellen. Als je 5 tot 7 procent gewicht verliest, heeft dat al een positief effect: de kans dat de prediabetes zich door ontwikkelt tot diabetes is dan 54 procent minder.

Diabetes type 1 is helaas niet te voorkomen of genezen. Dit geldt alleen voor diabetes type 2.

 

Hoe kom ik er achter of ik diabetes heb?

Wanneer u denkt dat u mogelijk diabetes heeft, kan dit worden getest bij de huisarts. Een test met een drupje bloed wijst uit of u de ziekte heeft. Na een negatieve uitslag zal de huisarts met u bespreken welke behandeling voor u geschikt kan zijn.

 

Is diabetes schadelijk? Heeft diabetes lichamelijke gevolgen?

Wanneer u lang een te hoge bloedsuikerspiegel heeft, kunnen bloedvaten beschadigd raken. Hierdoor heeft u meer kans op hart- en vaatziekten, flauwvallen, ziek worden of in coma raken. Andere complicaties kunnen ontstaan als gevolg hiervan. U kunt bijvoorbeeld ook nierziekten krijgen, slechtziend worden of gebitsproblemen krijgen.

 

Hoeveel mensen hebben diabetes?

Bij volwassenen komt voornamelijk diabetes type 2 voor. In Nederland hebben ongeveer 830.000 mensen diabetes. 90% Heeft diabetes type 2. De daadwerkelijke cijfers zullen hoger liggen omdat er ook mensen zijn bij wie de ziekte nog niet in vastgesteld. Dit aantal ligt ongeveer op 1 miljoen mensen.

De westerse wereld krijgt steeds meer last van deze ziekte. Mede door het stijgende aantal mensen met overgewicht. Ook in Nederland stijgt het aantal mensen met de ziekte. Er wordt geschat dat er over 10 jaar nog een half miljoen mensen met diabetes bij zijn gekomen.

 

Wat is een hypo en wat is een hyper?

Wanneer het bloedsuikerniveau te laag is, spreken we van een hypo (hypoglycemie). Een hypo heeft ook effect op het lichaam en hersenen. De klachten zijn voor iedereen anders. Bij een hypo is het verstandig om snel wat te gaan eten. Het lastige is dat een hypo ook ‘s nachts kan ontstaan. Zodoende is het verstandig om voor het slapen gaan, de bloedsuikerspiegel nog even te meten. U kunt een hypo krijgen door te veel, te diep, te ondiep en te onregelmatig insuline te spuiten. Daarnaast kunnen ziekte, zware lichamelijke inspanning, stress en te weinig eten een boosdoener zijn.

Effecten die een hypo op het lichaam kunnen hebben:

 • hongerig
 • ziek gevoel
 • trillen
 • angstig
 • hartkloppingen
 • gevoelloze lippen, tong of vingers
 • bleek zien
 • koud zweet

 

Effecten die een hypo op de hersenen kunnen hebben:

 • duizeligheid
 • wazig zien, dubbelzien, verandering in het zien van kleuren
 • moeite met horen
 • vreemde spraak
 • hoofdpijn
 • warm of koud gevoel
 • moeite met coördinatie (wankel lopen)
 • vreemd gedrag, dingen minder goed inschatten
 • verward zijn
 • moeite met concentratie
 • problemen met kortetermijngeheugen
 • flauwvallen
 • convulsies (stuipen)

Wanneer de bloedsuiker te hoog is, wordt er gesproken over een hyper (hyperglycemie), dit kan leiden tot verschillende klachten. Symptomen veroorzaakt door een hyper zijn:

 • veel plassen en veel dorst
 • vermoeidheid en zwakte
 • beroerd voelen
 • misselijkheid, braken
 • verminderde eetlust, of juist heel hongerig
 • buikpijn en/of pijn op de borst
 • wazig zien
 • moeite met ademhalen, de geur van aceton in je adem
 • duizeligheid
 • diabetisch coma (verlies van bewustzijn door de gevolgen van een te hoge bloedsuiker)

 

Denkt u dat u diabetes heeft? Raadpleeg dan een huisarts. Te veel suiker in het bloed kan serieuze consequenties hebben.

 

 

De informatie is niet afkomstig va een medisch specialist. Voor een medisch advies adviseren we contact met bijvoorbeeld uw huisarts.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *