topmenu

Wat is een liesbreuk?

Liesbreuken komen wereldwijd veel voor. Zo ook in Nederland. Een liesbreuk (hernia inguinalis) is een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de lies. Er kan hier een breuk ofwel een opening ontstaan. Dit kan pijnklachten veroorzaken.
Maar ook kan een stukje buikvlies of zelfs een stukje darm naar buiten komen. Dit wordt zichtbaar als een uitstulping onder de huid. Indien er veel buikvet is, kan de uitstulping niet altijd zichtbaar worden.

Een liesbreuk wordt ook wel een lies hernia of hernia inguinalis  genoemd.

 

Hoe is een liesbreuk te herkennen?

In geval van een liesbreuk wordt dit vaak duidelijk door pijnklachten in de lies. In een deel van de gevallen wordt ook een uitstulping zichtbaar. Vaak is de uitstulping zelf terug te drukken. Ook kunnen er pijnklachten of een brandend of stekend gevoel ontstaan.

De uitstulping is niet altijd zichtbaar. Met name in geval bij veel buikvet of bij vrouwen. Ook in een liggende houding zal de breuk minder zichtbaar zijn. Tijdens hoesten en persen juist weer meer.

De zojuist beschreven klachten kunnen gelijktijdig optreden maar juist ook niet allemaal optreden.

wat is een liesbreuk

 

Hoe kan een liesbreuk ontstaan?

De lies hernia kan ontstaan door verschillende oorzaken:

  • Veel moeten tillen
  • Veel moeten hoesten
  • Veel moeten persen
  • Overgewicht
  • Aangeboren afwijking

Door de bovenstaande oorzaken kan een scheurtje in de buikwand ontstaan. Ontstaat een periode waarin extra krachtige bewegingen / krachten voorkomen, dan kan de liesbreuk opeens zichtbaar en voelbaar worden.
In geval van overgewicht zal de buikwand wat worden opgerekt. Hierdoor kan een zwakker plek in de spieren rond het buikvlies ontstaan.

 

Is een liesbreuk gevaarlijk?

Meestal is een liesbreuk niet gevaarlijk. Wel ontstaat er vaak ongemak zoals pijn of een stekend gevoel. Een liesbreuk kan wel gevaarlijk worden wanneer een stukje darm naar buiten wordt gedrukt. De darm kan namelijk bekneld raken waardoor er geen doorstroming meer mogelijk is. In dat geval dient ook direct contact te worden opgenomen met een arts.

De kans op een dergelijke beknelling van de darm, is niet zo groot wanneer de uitstulping zelf weer naar binnen kan worden gedrukt.

 

Wat te doen tegen een liesbreuk?

Er bestaan verschillende behandelingen tegen een liesbreuk. Welke voor u benodigd is, hangt van van de klachten en of er sprake is van een enkele of dubbele liesbreuk. Wat te doen tegen een liesbreuk:

Liesbreukoperatie
Soms is een operatie nodig om de klachten weg te nemen en extra klachten te voorkomen. In geval van een operatie zal de breuk worden dicht gemaakt oplosbare hechtingen of een kunststof matje. Deze ingreep duurt ongeveer een uur en kan met algehele narcose of een plaatselijke verdoving. Dit is afhankelijk van het formaat van de breuk.
Het herstel van een liesbreukoperatie duurt circa een week. Hierna kan langzaam weer meer worden gedaan.

Liesbreukband
Is een operatie niet nodig of wilt u in verband met de risico’s eerst andere behandelingen proberen? Dan kan worden gekozen voor een liesbreukband. Dit is een brace dat is voorzien van een pelotte (drukkussentje). Dit kussentje druk gericht op de uitstulping zodat deze weer naar binnen wordt gedrukt.
Daarnaast wordt dankzij de gerichte compressie, de doorbloeding wat verbeterd waardoor de breuk sneller kan herstellen. Ten slotte kunnen pijnklachten tegen worden gegaan.

Een liesbreukband kan ook voor of na een operatie worden gedragen.

Graag wat meer informatie over liesbreukbanden? Klik dan op deze link: liesbreukbanden.

Medicatie
Soms is het gebruik van pijnstillende medicatie een geschikte behandelmethode. Met name bij kleinere breuken. Echter zal medicatie vaak in combinatie met een liesbreukband of na een operatie worden aangeraden.

 

liesbreukbanden liesbreuk

 

Welke soorten liesbreuken zijn er?

Liesbreuk zijn te verdelen in vier typen:

  • Directe liesbreuk: dit is het veelvoorkomende type breuk. Er ontstaat een breuk / uitstulping precies in de lies.
  • Indirecte liesbreuk: in dit geval kan een stukje darm zelfs tot in de scrotum zakken.
  • Aangeboren liesbreuk: bij een jongetje is de buikopening waardoor de teelballetjes zijn ingedaald niet altijd zelf gesloten. Hierdoor kan een stukje darm door deze opening worden gedrukt. Dit zal zichtbaar worden in de vorm van een uitstulping.
  • Hernia Femoralis: dit type breuk ontstaat via de opening waar de grote bloedvaten het been in lopen.

Komt de breuk voor op de buik, dan wordt gesproken over een buikwandbreuk. Een breuk rond de navel is een navelbreuk.

liesbreuk

 

Kan een liesbreuk zowel bij mannen als vrouwen?

Een liesbreuk kan zowel voor komen bij mannen als vrouwen. En zelfs bij kinderen en baby’s. Echter komt door de lichaamsbouw van de man, een liesbreuk veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Zo zijn zelfs 95% van de behandelde liesbreuken, ontstaan bij een man. Dit wordt veroorzaakt door de lichaamsbouw van een man. De lies is bij mannen namelijk minder sterk dan bij vrouwen. Daarnaast hebben mannen een opening in de lies waar de zaadleiders door heen lopen. Deze doorvoer zorgt voor een zwakker punt in de lies.

Ten slotte tillen mannen over het algemeen vaker en zwaarder dan vrouwen. Hierdoor is de kans op een uitstulping door een zwakker plek ook groter.

 

Hoe een liesbreuk voorkomen?

Een breuk is niet zo makkelijk te voorkomen. Wel geldt ook in dit geval dat een gezonde levensstijl belangrijk is. De volgende zaken kunnen helpen om een liesbreuk te voorkomen:

• Niet te zwaar tillen
• Voorkom overgewicht
• Voorkom persen
• Voorkom hoesten
• Zorg voor voldoende buikspieren

Overgewicht kan namelijk een oorzaak zijn van een (verergering) van een liesbreuk. Dit omdat het extra vet zorgt voor het uitrekken van de buikwand. Hierdoor ontstaat vervolgens ook extra druk op de buikwand.
Verder dient een goede houding te worden aangenomen bij het tillen. En dient er niet te zwaar te worden getild. Hierdoor kan ook onnodige extra druk op de buikwand worden voorkomen.
Druk kan ook ontstaan door persen. Daarom kan het voorkomen van obstipatie ook een liesbreuk voorkomen.

 

Tips bij een liesbreuk

Wanneer u last heeft van een liesbreuk, is het verstandig om extra druk te voorkomen. Zorg daarom voor een goede stoelgang. Bijvoorbeeld door voldoende vezels en water.
Zorg daarnaast voor voldoende beweging en stop met roken. Door te stoppen met roken zal namelijk vaak minder te worden gehoest. Voorkom ten slotte het tillen van zware dingen. Ook dit voorkomt onnodig extra druk.

 

Deel dit artikel op social media!