topmenu

Informatie over knieklachten

Veel voorkomende klachten zijn knieklachten. Het kniegewricht is een veel belaste gewricht door het lichaamsgewicht en de schokbelasting die de knie moet verwerken. Er bestaan uiteenlopende typen knieklachten en zodoende ook diverse behandelmethoden. In dit artikel vindt u overzichtelijk informatie over knieklachten en de behandeling er van.

knieklachten kniebraces informatie

Hoe kan je knieklachten behandelen?

Hoe uw knieklachten behandeld kunnen worden, is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kunt u denken aan de mate van de klachten, het type klacht, uw leeftijd, uw bewegingspatroon en hoe lang de klachten al aanwezig zijn. Globaal gezien zijn er de volgende behandelen mogelijk van knieklachten:

• fysiotherapie
• rust
• kniebrace
• medicijnen

Fysiotherapie kan in veel gevallen de klachten (gedeeltelijk) wegnemen. Bijvoorbeeld door oefeningen en tips met betrekking tot rust en een kniebrace.

Rust zorgt er voor dat de spieren en pezen de tijd krijgen te herstellen. Bijvoorbeeld na een beschadiging zoals overbelasting.

Een kniebrace zorgt er voor dat de spieren worden ontlast en zo de tijd en energie krijgen om te herstellen. Ook worden pijnklachten verminderd. Kniebraces zorgen ook dat foute bewegingen worden voorkomen, bijvoorbeeld bij instabiliteit in de knie.

Ten slotte kunnen medicijnen de pijn (tijdelijk) weg nemen en een ontsteking behandelen. Medicijnen worden vaak gebruikt wanneer het gaat om blijvende knieklachten, zoals bij een ziekte als Reuma, Osgood-Schlatter en Artrose (vorm van Reuma).

soorten knieklachten

Hoe kan je knieklachten voorkomen?

Knieklachten die worden veroorzaakt door een ziekte, zijn vaak niet te voorkomen. Echter ontstaat een groot deel van klachten door oorzaken als overbelasting, een ontsteking, irritatie, beknelling of een gescheurde spier of pees. Dergelijke oorzaken kunnen wel voorkomen worden.
Tips om knieklachten te voorkomen:

• Vermijd overgewicht om overbelasting te voorkomen
• Vermijd te veel lopen op hoge hakken
• Draag goede schoenen. Met name bij sporten i.v.m. de demping van schokbelasting
• Zorg voor voldoende beweging, bijvoorbeeld d.m.v. fietsen

 

Welke soorten knieklachten zijn er?

U vindt hier informatie over veel voorkomende knieklachten.

Meniscusklachten
Door een foute beweging kan een meniscus scheuren. Hierdoor ontstaat in veel gevallen een vochtophoping in de knie waardoor minder bewegingsvrijheid ontstaat. Ook wordt de knie ook vaak pijnlijk.
Een meniscus is een stukje elastisch kraakbeen dat zorgt voor een soepele beweging van de knie.

Instabiele knie
Wanneer instabiliteit in de knie optreedt, kunt u ‘door de knie gaan’. Een instabiel gevoel waarbij de knie plotseling naar beneden zakt. Een instabiele knie bestaat in een actieve en passieve vorm. Bij de passieve vorm ligt de oorzaak bij de weke delen in de knie (kraakbeen, meniscus, pezen en banden). Een passieve instabiele knie kan niet worden behandeld door training. Vaak is er sprake van een letsel, zoals een scheurtje of ontsteking.
Bij de actieve vorm ligt de oorzaak bij de spieren.
Een instabiele knie kan worden voorkomen door de beenspieren voldoende te trainen. Vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut.

knieklachten informatie

Reuma
Ook door de ziekte Reuma kunnen klachten in de knie ontstaan. Vaak zijn dit blijvende klachten en kunnen de klachten alleen worden verminderd en niet worden weggenomen. Reuma kan zorgen voor een ontsteking in de knie waardoor pijn ontstaat. Zeker tijdens koud en vochtig weer.
Knieklachten door Reuma zijn alleen te behandelen door medicijnen. Wel kan de pijn een beetje worden voorkomen door beweging.

Geblokkeerd kniegewricht
Door bijvoorbeeld een val, kan een stukje van het kniegewricht afbreken en tussen de bewegende delen komen. Hierdoor kan het kniegewricht (deels) geblokkeerd raken. In dat geval zal in de meeste gevallen een (kijk)operatie nodig zijn. Neem in geval van een geblokkeerde knie, contact op met uw huisarts.

Knieslijmbeursontsteking
Om het kniegewricht en de pezen te beschermen, is de knie voorzien van kussentjes. Wanneer de knieën veel op de grond leunen, kunnen deze kussentjes (slijmbeurzen) overbelast raken. Hierdoor kan een knieslijmbeursontsteking ontstaan. Hierdoor ontstaan pijnklachten. Een knieslijmbeursontsteking komt in verhouding veel voor bij beroepen als

Artrose in de knie (slijtage)
Tussen de bewegende delen in de knie, zit kraakbeen zodat de knie soepel kan bewegen. Op latere leeftijd kan dit kraakbeen dunner worden, wat Artrose wordt genoemd. Door het dunner wordende kraakbeen kan pijn ontstaan en een dikke knie ontstaan (vocht in de knie).

Kruisbandklachten
Door een foute beweging kunnen de kruisbanden beschadigd raken. De kruisbanden houden de botten als een geheel bij elkaar. Bij een foute beweging kunnen de kruisbanden inscheuren. Dit komt bijvoorbeeld voor bij sporten zoals voetbal en basketbal. Vaak ontstaat het letsel aan de voorste kruisband.
Wanneer kruisbandletsel ontstaat is vaak een knallend geluid te horen, met vervolgens een sterke pijn.

 

Zijn kniebraces dragen nuttig?

Een deel van de klachten zijn te behandelen door middel van een kniebrace. Kunnen de klachten niet met een kniebrace worden behandeld, dan kan de brace soms in ieder geval de bewegingsmogelijkheden verbeteren. Dankzij een kniebrace kan bijvoorbeeld soms toch gesport of gewerkt worden.

 

Deel dit artikel op social media!